Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Жовтень » 11 » Чи заболить міській владі біль важкохворих сумчан?
06:50
Чи заболить міській владі біль важкохворих сумчан?
Напередодні  Всесвітнього дня паліативної та хоспісної допомоги у Сумському прес-клубі відбулась прес-конференція на тему «Чи ж буде хоспіс у Сумах?»

 Від якого б захворювання пацієнт не страждав, яким би важким це захворювання не було, завжди можна знайти спосіб зберегти якість життя хворого. Саме це і є завданням паліативної та хоспісної допомоги: не тільки забезпечити знеболення та усунути інші симптоми хвороби, а й надати психологічну, духовну та соціальну підтримку хворому та його рідним.

За інформацією обласного управління охорони здоров’я, попри стабільний розвиток системи надання паліативної допомоги в Сумській області, у обласному центрі досі відсутні спеціалізовані заклади або відділення, де б надавалась така допомога. Два паліативних ліжка, розміщені у Сумському обласному диспансері радіаційного захисту населення, потреби в такому виді допомоги не задовольняють. Відтак, більшість невиліковно хворих сумчан вимушені страждати в очікуванні змін.

Проблема не нова – це питання стоїть дуже гостро вже декілька років. У нашій області хоспісної допомоги потребують понад 13 000 осіб, із них більше, ніж двом тисячам хворим необхідний стаціонарний догляд. Значна частина цих пацієнтів мешкає саме у місті Суми.

На  жаль, схоже, ця ситуація хвилює лише певне коло людей: пацієнтів, їх рідних і громадські організації. Активісти вже неодноразово звертали увагу органів виконавчої влади міста Суми на потребу  створення спеціалізованого закладу або відділення для допомоги невиліковно хворим сумчанам. Але у відповідь поки отримували традиційні відписки про відсутність вільних приміщень та коштів у бюджеті міста. Хоча створенням хоспісу в Сумах у своїх звітах «займались» чи не всі міські голови. А що вже говорити про політичні партії напередодні виборів!.. Та вибори минають, і чужий біль залишається чужим, важкохворі та їх близькі – наодинці зі своїми проблемами.

Під час прес-конференції свій погляд на питання озвучив Андрій Крамченков, депутат Сумської міської ради: «Насправді найголовнішою проблемою є не відсутність грошей, а відсутність пріоритетів у роботі міської влади. У першу чергу потрібно визначити стратегічні цілі, а вже потім витрачати бюджетні кошти. Наші ж реалії демонструють кардинально протилежний принцип роботи, спрямований на розпорошення ресурсів і грошей. Звісно, це не дає позитивних результатів. Тим часом, ми можемо побачити, які кошти зараз має місто й зрозуміти, що посилання на їх відсутність є лише відмовкою».

«Написати проект рішення про створення хоспісного відділення у місті Суми чи хоча б мобільної бригади можна досить швидко, але отримати підтримку депутатів – майже неможливо. На жаль, у нашій країні владні персони часом бачать проблему лише тоді, коли самі стають її жертвами. Але ж невиліковно хворі пацієнти не можуть і не повинні страждати та терпіти біль, чекаючи просвітлення в головах політиків. Наша організація здійснює системну роботу для того, аби вирішити існуючу проблему. Кілька років ми намагаємося достукатися до міської влади, пропонуємо варіанти, вносимо пропозиції, але натомість не отримали жодних результатів», –  поділився керівник громадської організації «Клуб «Шанс» Олексій Загребельний.

Чому ж питання досі залишається невирішеним і які шляхи його вирішення проблеми бачить сумська влада, присутні журналісти та представники громадськості так і не дізналися, адже запрошений на зустріч заступник міського голови Степан Пак з невідомих причин на захід не з’явився й не делегував спілкування уповноваженій особі.

На завершення Олексій Загребельний розповів про заплановані заходи з нагоди Всесвітнього дня паліативної та хоспісної допомоги та запросив усіх небайдужих долучитися до них. Отже, 8 жовтня проводиться вулична інформаційно-просвітницька акція в сквері Твраса Шевченка (11.00 - 12.00). 11 жовтня журналістів запрошують у прес-тур до відділення хоспісної та паліативної допомоги Ульянівської селищної лікарні Білопільського району (збір о 9.00 за адресою: пров. Інститутський 1/1). 14-15 жовтня  всі бажаючі можуть стати учасниками міжнародного флешмобу в соцмережах «Капелюха На Вуха заради дитячої паліативної допомоги». Долучіться і ви!

 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 689 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: