Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 22 » ІМІ: «Миколаївська міська рада запровадила «правила» поведінки для журналістів»
06:11
ІМІ: «Миколаївська міська рада запровадила «правила» поведінки для журналістів»
У період з 11 по 17 квітня 2015 року в Україні зафіксовано 4 випадки порушень в категорії «Фізична агресія» та два випадки в категорії «Цензура. Доступ до інформації» 

Антитрендом тижня з 11 по 17 квітня стало пряме і непряме залякування журналістів силовиками (Ізмаїл на Одещині) та представниками політично-воєнізованих угрупувань (Херсон). Одному з журналістів спалено авто, іншому погрожували влаштувати йому призов до армії. Також влада і бізнес намагалися перешкодити журналістам у доступу до інформації (Кіровоград, Бердянськ), а в Миколаєві прес-служба обласної ради на свій розсуд заборонила журналістам переміщатися залом, виділивши їм місце позаду. 

Категорія «Фізична агресія»
У Кіровораді у будівлі ПАТ «Акустика», яке протягом багатьох років експлуатується як офісний центр і в якому віднедавна знаходиться осередок Національної спілки журналістів України в Кіровоградській області, проходили збори акціонерів підприємства «Акустика». Журналіст інформаційного порталу «Гречка.інфо» Валерій Лебедь отримав інформацію, що керівництво розпочало рейдерські процедури щодо ПАТ. Лебедя запросили на збори акціонери. Щоб потрапити на збори акціонерів журналіст кілька разів намагався зв’язатися із керівництвом і напередодні заходу, і в день проведення, але марно. Зрештою, журналіст спробував просто пройти до приміщення організації НСЖУ в області, але і туди його не пустила «посилена охорона».

В Ізмаїлі (Одеська обл.) було спалено автівку журналіста Станіслава Тугая. По вул. Мічуріна, на відкритій території виникло загорання легкового автомобіля «Нива». Як стало відомо, це вже третя автівка, що постраждала аналогічним способом. До цього у грудні 2014 го було спалено Mitsubishi та  29 січня 2015 автомобіль Daewoo Matiz. Сам же журналіст пов`язує це із своєю професійною діяльністю. Більш того, за його словами, міліціянти через спільних знайомих “попереджають” журналіста про те, що якщо він не зупиниться, то підпали будуть і надалі продовжуватися. 
Журналіст інтернет-видання “Херсонські вісті” (м. Херсон) Євген Приходько повідомив, що йому погрожував координатор “Правого сектора Херсон” Дмитро Семен через матеріал журналіста “Хто поверне “Правий сектор” у правове поле?”. У матеріалі йдеться про те, що “Правий сектор” порушує законодавство України, пересуваючись по Херсону на машині без номерних знаків. За словами Приходька, координатор “Правого сектору” пригрозив йому, що посприяє тому, аби журналіста мобілізували, коли той повернеться до України з Польщі.

У Києві увечері 11 квітня була евакуйована редакція “Радіо Вести” через повідомлення про мінування. Вибухотехніки та кінологи шукали вибухівку, якої знайдено не було, повідомляє “Вести”. Повідомлення про мінування надійшло на телефон 102 близько 19.00. За інформацією міліції, невідомі звернулися до перехожого з проханням сказати, що в 20.00 в редакції радіостанції станеться вибух.

Категорія «Цензура. Доступ до публічної інформації»
КП «Бердянськводоканал» відмовив надавати журналісту ТРК «Юг» (м. Бердянськ, Запорізька обл.) Сергію Старушко інформацію щодо  проблеми аварійного стану аеротенку - споруди для штучного біологічного очищення стічних вод - та копій відповідних документів.

У Миколаєві місцевим ЗМІ прес-служба обласної ради розіслала так звані нові “правила поведінки для журналістів під час сесії облради” 16 квітня, яка має низку обмежень для роботи журналістів. Так, питання обрання голови обласної ради буде проходити без присутності преси. Про це повідомляє регіональний кореспондент ІМІ. Згідно цих правил, які не закріплені ніяким рішенням обласної ради, журналістам забороняється знаходитись в проходах між рядами в залі, а також перед сценою, де завжди знаходяться журналісти, щоб знімати депутатів як в залі, так і в президії. Натомість, журналістам пропонується сидіти на задніх рядах сесійної зали та фотографувати потилиці обранців.
Категорія: Новини | Переглядів: 381 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: