Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Березень » 14 » Яка доля чекає майже дев᾽ять тисяч працівників провідного підприємства Сумщини?
09:10
Яка доля чекає майже дев᾽ять тисяч працівників провідного підприємства Сумщини?
«Уже більше двох місяців працівники ПАТ «Сумське НВО» працюють без зарплат. Наразі виплачують лише за другу половину грудня. Але у підприємства є гроші, адже оплачуються комунальні послуги та податки, офіційно підприємство не має заборгованостей», – наголосив голова незалежної профспілки об’єднання Валерій Шершенюк на зустрічі зі ЗМІ в обласному прес-клубі з приводу ситуації на одному з провідних машинобудівних комплексів.

10 лютого відбулася акція протесту на підприємстві з приводу невиплати зарплат. Крім того, представники незалежної профспілки повідомили в поліцію про порушення на підприємстві та подали низку позовів до суду для повернення грошей і відшкодування маральної та матеріальної шкоди. Лише після цього почали виплачувати кошти за грудень.

«Проте офіційно зарплату через банки не виплачують, тільки через касу, – наголосив заступник голови незалежної профспілки Михайло Биченко. – Тож можна лише здогадуватися про схеми заробітку керівництва підприємства. За нашою інформацією, 170 мільйонів доларів виведені в офшорні зони, а це майже п’ять мільярдів гривень».

Як зазначає Валерій Шершенюк, кожний ранок у працівників починається з черги до головного бухгалтера та до каси: «Те, що зараз відбувається на заводі, не вкладається ні в які рамки. Уявіть собі, 300-400 робітників збираються у приймальні й чекають виплат. Без роботи й зарплати люди доведені до відчаю». Про це свідчить, приміром, вчинок одного з працівників підприємства.

4 березня зварювальник Євген Черненко заліз на 150-метрову трубу котельні Північного промвузла й вимагав виплат зароблених коштів. Майже дві години чоловік провів під дощем та шквальними поривами вітру на небезпечній висоті. «За два з половиною місяці нам не виплачували зарплату; обіцяли виплатити до 8 березня, але обіцянки не виконали. Не було навіть чим оплатити комунальні послуги. Вчинив так, бо зрозумів, що потрібно діяти радикально. Прикро лише, що мій вчинок підтримали лише кілька осіб – люди бояться втратити роботу», – розповів Євген Черненко. Після такого відчайдушного вчинку чоловікові виплатили всі зароблені кошти, але ставлення з боку керівництва, за словами пана Євгена, змінилося не в кращий бік: його відсторонили від роботи на час перевірки його психічного стану. Що, вважають лідери профспілки, є незаконним.

Крім заборгованості зарплат, підприємство має інші серйозні проблеми,  від яких залежить його майбутнє: «Наразі СНВО функціонує за рахунок кредитів. Кредитори хочуть забрати землі, на яких стоїть підприємство, але при цьому немає гарантії, що виробництво не пере форматують, що збережуть робочі місця. Вийшла навіть інструкція про залучення працівників інших організацій, переважно це верхолази, що займаються демонтажем приміщень. Отож, на землях підприємства можуть облаштувати торгово-розважальні центри, гіпермаркети... Влада хоче отримувати відсотки від оренди, а треба зберегти робочі місця, – підкреслив Михайло Биченко».

Наразі на підприємстві відбувається розформування цехів. Приміром, у другому цеху раніше працювали 620 робітників, а зараз – 230. Відсутні й замовлення на квітень і травень поточного року. Крім того, немає відповідних умов праці: у цехах температура повітря –  3-5 градусів при нормі 16-18. На думку представників незалежної профспілки, створюються всі умови, щоб люди самі залишали свої робочі місця.

«Щоб зберегти підприємство, треба негайно вжити необхідних заходів, –впевнений колишній працівник «Сумське НВО», представник ГО «Старійшини Сумщини» Віталій Біловодський. – Підприємство на межі розрухи. За чотири роки змінилося п’ять директорів, причому серед них  були й такі, що не знали навіть, на якій продукції спеціалізується завод. Потрібно змінити менеджмент підприємства. Єдиний вихід, який я вбачаю, – зібрання ради найвищого рівня: міський, обласний голова, президент. Підприємство може й повинно функціонувати на високому рівні».

Представники  незалежної профспілки ПАТ «Сумське НВО» висловили переконання йти до кінця у своїх прагненнях зберегти підприємство. Серед подальших дій активістів – зібрання «круглого» столу для вирішення долі підприємства.

Людмила ГЕРМАН

 
Категорія: Новини | Переглядів: 405 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: