Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Листопад » 30 » Кошти пацієнтів сумських лікарень - під регулярним контролем
09:04
Кошти пацієнтів сумських лікарень - під регулярним контролем
У листопаді 2016 року керівництвом сумських лікарень обласного центру було проведено програму впорядкування діяльності громадських організацій. Збір добровільних пожертв на території лікарняно-профілактичних закладів у місті Суми було врегульовано договорами про співробітництво. Такі договори були укладені центральною міською лікарнею, п’ятою міською лікарнею, обласною стоматологічною поліклінікою та обласною лікарнею, на території яких функціонують благодійні фонди та громадські організації.

Договорами передбачено регулярне звітування громадських організацій перед лікарнями про обсяг отриманих (зібраних) на її території благодійних пожертв. З іншого боку лікарні зобов’язуються звітувати перед пацієнтами за отримані грошові кошти, матеріальні цінності, виконанні роботи та надані послуги. Звіти вирішено розміщувати на інформаційних стендах у приміщеннях лікарень та на офіційних сайтах комунальних установ.

Сьогодні, лише в обласній клінічній лікарні вимоги даного договору виконано у повному обсязі. Інформація про зібрані та витрачені кошти за 9 місяців цього року розміщено на вході у приміщення де розміщується громадська організація та сайті комунальної установи. Лікарні було передано 923 тис. грн., які направлені на придбання медикаментів, хім. реактивів, супутніх товарів та виконання ремонтних робіт.

Ще однією установою, яка розпочала звітування є Сумська міська лікарня №1 та за шість місяців цього року отримала від СМГО «Медицина майбутнього» понад мільйон гривень. Дані кошти були направлені на придбання медикаментів, господарських матеріалів та надання послуг.

У інших лікувально-профілактичних закладах умови договору залишаються не виконані.
«Підписання договорів про співпрацю є ще одним кроком на шляху впровадження механізмів прозорості використання добровільних пожертв, які надають  пацієнти. Наступним етапом моніторингу діяльності благодійних фондів стане аналіз фактичного виконання умов підписаних договорів», – зазначив регіональний координатор програми «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги Володимир Чепік.

Довідка: «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» — програма, яку 3 рік поспіль реалізують експерти Інституту аналітики та адвокації у різних областях України. Основна мета — «опрозорення» та нормативне врегулювання співпраці благодійних фондів та лікувальних закладів. Минулого року команді "побороборців" вдалось запровадити механізми підзвітної діяльності у Луцьку, Вінниці, Черкасах, Чернігові, ще раніше у Полтаві і вже сьогодні місцеві громади цих міст бачать скільки коштів збирається фондами та куди і скільки коштів витрачається лікарнями, адже останні публічно та відкрито звітуються. Слід зауважити, що до ініціативи сьогодні приєдналось понад 18 громадських організацій з абсолютно різних регіонів країни. До кінця 2016 планують запровадити таку практику у Тернополі, Сумах, Миколаєві та Житомирі.
Категорія: Новини | Переглядів: 1367 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: