Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Червень » 12 » Майже непрозорі прозорі Суми
10:13
Майже непрозорі прозорі Суми
 «Бюро аналізу політики»  оприлюднило інформацію щодо прозорості бюджетів міст України

10 червня представники Громадської організації «Бюро аналізу політики». Наталія Орлова та Віктор Бобиренко на прес-конференції у Сумському прес-клубі представили інноваційну методологію дослідження бюджетної політики «Індекс прозорості-участі-доброчесності місцевих бюджетів». Загальна оцінка включає 173 критерії. «Ця методика дозволяє оцінити взагалі  всю діяльність у бюджетній сфері на рівні міста, і її тепер можна продовжувати та поширювати на інші міста», – говорить Віктор.

 Період оцінювальної діяльності тривав з липня 2015 року до лютого 2016. За цей час було проаналізовано наступні документи: затверджені цільові програми, бюджетний регламент, річні плани закупівель на сайті місцевої ради, річний звіт про виконання місцевого бюджету за календарний рік та ще багато інших.

У рейтингу, складеному відповідно до «Індексу» українськими експертами, Суми посіли третє місце серед 17 міст обласного підпорядкування, що брали участь в оцінюванні, –  Києва, Одеси, Дніпра (Дніпропетровська), Львова, Черкас, Чернігова, Чернівців, Миколаєва, Івано-Франківська,  Сєверодонецька,  Ковеля, Вознесенська, Ізмаїла, Чугуєва, Здолбуніва і Білозерки. На першому та другому місцях відповідно – Чернівці та Вознесенськ Миколаївської області.

Щодо окремих показників. За індексом участі – можливості громадян брати  участь у бюджетній політиці міста, Суми посіли перше місце, а ось Львів, Дніпро та Миколаїв розташувалися на останніх позиціях. За «доброчесністю» наше місто трохи здало позицію та опинилося на другому місці.  Лідером тут виявився Вознесенськ, а  на останніх позиціях видніється знову ж таки Дніпро. Ну а «прозорості» нам, на жаль, не вистачило – маємо шосте місце.

Здавалося б, можна втішатися з бюджетної політики Сум, але… Як вже зазначалось, оцінка була зроблена за 173 критеріями. Зайнявши третє місце, Суми, між тим, набрали лише 70 балів. Чернівці, що виявилися першими, мають 72 бали. Тобто найвищий бал у рейтингу є нижчим середньої відмітки, і Суми отримали тільки 40,5 відсотка можливої оцінки. Скажемо так, рівень – на слабеньку «трієчку». Що ж тоді казати про міста, що стоять внизу списку, – Білозерку, Дніпро та інші? Лише одне: планка культури бюджетної політики у нас лежить чи не на землі. Відтак роботи – непочатий край.

Громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети!» вже об’єднує майже 40 громадських організацій та ЗМІ України. Організатори проекту сподіваються, що всі вони будуть і надалі об’єднані спільною роботою та добиратимуть у свої ряди нових партнерів. Аби домогтися реальних прозорості, доброчесності та доступності бюджетної політики в Україні.

Антон СОТНИКОВ

 
Категорія: Новини | Переглядів: 474 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: