Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Жовтень » 29 » Паліативно-хоспісному відділенню у Конотопі – бути!
09:34
Паліативно-хоспісному відділенню у Конотопі – бути!
У Сумському прес-клубі неодноразово порушувалася проблема створення системи паліативної та хоспісної допомоги в області. Порушили цю тему й на засідання «круглого столу» в Конотопі.

Сворена робоча група з просування та організації у Конотопі паліативно-хоспісного відділення, а згодом – спеціального закладу. Це стало результатом засідання «круглого столу», що відбувся у Конотопській міській раді за темою «Налагодження взаємодії місцевої влади та громадськості щодо вирішення соціально значущих проблем громади».

Тема ніби загальна, але йшлося на зібранні про речі досить конкретні: проблеми організації та надання паліативної і хоспісної допомоги невиліковно хворим.

Звісно, ми мало думаємо про таких людей, коли ця біда не стосується безпосередньо нас. Між тим, за словами заступника головного лікаря Конотопської центральної районної лікарні Ольги Гапоненко, за дев᾽ять місяців цього року 190 конотопців померло  від тяжких недуг. Як почувалися вони перед смертю? Адже власне  кінця життя досягає кожен із нас, та як проживає свої останні дні? Важливо, щоб смерть була гідною – без болю і не в самотності, –  переконана позаштатний фахівець із медсестринства управління охорони здоров᾽я Сумської облдержадміністрації Любов Приходько. Й передумови цього вже створені в нашій області у Краснопіллі, Лебедині, Путивлі, Зноб-Новгородському, де працюють відділення чи ліжка для такої допомоги. Звичайно, зроблене – не привід для переможих реляцій. Адже перше, краснопільське, відділення виникло лише три роки тому, тоді як у Івано-Франківську перший спеціальний заклад такого призначення існує 18 років. Тож попереду – робота. В тім числі для конотопців: за статистикою, 800 осіб у місті потребують паліативно-хоспісної підтримки.

При цьому, зауважив голова громадської організації «Клуб «Шанс» Олексій Загребельний, у місті вже понад рік ця тема лише обговорюється, проте не просувається у вирішенні. Міська влада ніби й погоджується з тим, що питання треба вирішувати, та досі не зробила конкретного: не надала приміщення  принаймні для відділення з названої допомоги. Хоча, кажуть конотопські фахівці, така можливість є: залізнична лікарня, де зараз відбуваються скорочення, цілком придатна для створення відділення паліативної та хоспісної медицини.

Цієї справи не зробити без об᾽єдання зусиль влади, громадськості, а також медіа, бо ж про проблему треба розповідати, пояснювати необхідність створення такого закладу – щоб це зрозуміла широка громадськість. За великим рахунком, наголосила Любов Приходько, людина ціниться на нашому світі за можливість розділити тягар ближнього. Додамо: для влади – це показник її ставлення до членів своєї громади.

«Круглий стіл», ініціаторами якого стали ГО «Клуб «Шанс» і обласне управління охорони здоров᾽я, дійшов спільної думки: справу слід зрушити з місця. Першим кроком має стати створення робочої групи, до якої ввійдуть медики, депутати, громадські діячі, журналісти. Другим – висунення клопотання до міської ради про створення відділення спеціалізованої допомоги  та виділення приміщення для нього.

Робочу групу наразі очолила пані Ольга Гапоненко. До її складу ввійшли начальник управління соціального захисту населення Конотопської міської ради Окана Розанова, голова Конотопського відділення Червоного Хреста Оксана Добрянська, інші. Склад групи буде доповнюватися, але головне – проблема стала на шлях вирішення.

Фото із заходу можна знайти за посиланням  https://yadi.sk/a/CLEUEom0jwdBR

 


 
Категорія: Новини | Переглядів: 512 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: