Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Серпень » 2 » «Партнерство – це вулиця з двостороннім рухом»
06:07
«Партнерство – це вулиця з двостороннім рухом»
До чого приведе нова стратегія розвитку громадянського суспільства на Сумщині? Чи можна здійснити механізм соціальних замовлень від влади – громадським об᾽єднанням? Чи достатній рівень професійності громадських організацій, аби ці замовлення отримувати та надавати ефективні послуги? Ці та чимало інших питань було порушено на спілкуванні в обласному прес-клубі, де 27 липня відбулася прес-конференція щодо впровадження обласної програми розбудови громадянського суспільства.

 

Проект програми є на сайті управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної державної адміністрації. Принциповою особливістю цього документу, на думку голови ГО «Клуб Шанс»  Олексія Загребельного, є те, що в ньому закладено можливість розробки та впровадження соціальних замовлень. Це реально потрібний механізм, що є одним з найбільш ефективних інструментів вирішення соціальних проблем і розвитку громадського сектору на основі тісної співпраці влади і громади.

 

«Досить навіть двох аргументів на його користь: послуги, які можуть надавати громадські організації, якісніші і – дешевші, – говорить Олексій. – Пасивність громадськості  щодо впровадження змін у систему взаємодії НУО, влади та соціуму може свідчити лише про одне: багато хто з нас звик жити «на подачках». Проте ми маємо розуміти, що реформи в країні, хай і повільно, але йдуть. Відтак – треба впроваджувати механізм, що діє в усьому світі. У мене навіть є відчуття: або зараз, або вже ніколи. Адже  нині ми маємо всі передумови для того, аби втілити напрацювання попередніх років. Завдяки розробленій програмі, у пунктах якої чітко прописані такі поняття як соціальне замовлення та соціальна підзвітність, ми можемо сміливо стверджувати про перехід на зовсім інший рівень співпраці між громадою та владою, коли кожен із учасників буде рівноправним партнером, зацікавленим у спільній роботі», – зазначив голова ГО «Клуб Шанс».

 

«Нашою метою є зміна реалій, коли громадськість виконує лише консультативно-моніторингову функцію і не має конкретного впливу на прийняття тих чи інших рішень, –  підкреслив Сергій Над’ярний, начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної державної адміністрації. – Впровадження стратегії розвитку громадянського суспільства є нашим шансом зруйнувати бюрократичні звички та погляди і вивести процес делегування повноважень з інертного стану».

 

Керівник зазначив, яку позитивну роль відіграла така форма роботи, як конкурс проектів громадських організацій, що проводиться органами влади. Цю практику варто продовжити, але новий час вимагає нової взаємодії.

 

Олександр Такул, керівник ГО «Центр соціального партнерства», закцентував увагу присутніх на важливості залучення саме інноваційних послуг і проектів, а не шаблонних двійників, що не вирішують ніяких суспільно важливих проблем. Він бачить ряд проблем на шляху співпраці, передусім – недостатню професійність, а також подекуди нерозуміння самого поняття партнерства. «Партнерство – це вулиця з двостороннім рухом. Між тим, здається, сьогодні лише експерти розуміють до кінця потрібність впровадження механізму соціального замовлення та розробки програми соцзамовлення. Проте наше завдання – зробити цей очікуваний і необхідний крок вперед», – закликав громадський активіст. На думку Олександра Такула, можливою проблемою стане  і якість послуг, які надаватимуться громадськими організаціями. Він зауважив, що саме влада має здійснювати контроль і перевірку рівня якості послуг та відповідності їх потребам цільової аудиторії.

 

Присутні неодноразово наголошували на відкритості робочого процесу та прагненні до діалогу. «Ми впевнені, що лише спільними зусиллями зможемо втілити обласну програму розбудови громадянського суспільства. Нашою метою є не тільки активна участь громадськості у процесі прийняття рішень органами влади, а й розвиток демократії, подолання корупції, посилення впливу на формування пріоритетів місцевих політик, ефективне надання соціальних послуг і таким чином – реальне вирішення нагальних потреб громад і спільнот», – підсумував Олексій Загребельний.

 

Контактна особа: Ольга Карпенко

тел. 050 922 11 39

e-mail: clubchance@gmail.com

 
Категорія: Новини | Переглядів: 454 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: