Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Липень » 7 » Правові поради: що треба знати вразливим групам при зустрічі з правоохоронцями
22:18
Правові поради: що треба знати вразливим групам при зустрічі з правоохоронцями
Наркозалежні в Україні часто стають "легкою здобиччю" для поліцейських – вони не можуть себе захистити, їх легко змусити взяти на себе вину за злочини, яких вони не скоювали, вони не зможуть поскаржитись на погане ставлення. Безперечно, на боці вразливих груп мають бути суспільство та громадські організації. Втім, не менш важливим є озброєння цих груп базовими правовими знаннями, аби вони самі знали, як краще діяти в тій чи іншій взаємодії з правоохоронцями.

За сприяння ГО «Експертний центр з прав людини» (ЕЦПЛ) у Сумській області була сформована регіональна команда з протидії порушенням прав вразливих груп, до складу якої увійшли адвокати, журналісти, представники вразливих груп та сервісних організацій, які опікуються проблемами цих осіб. У взаємодії з експертами ЕЦПЛ учасники команди збирають інформацію про порушення прав вразливих груп, приймають участь у громадських розслідуваннях таких випадків, а також проводять освітні заходи. Набувши достатнього досвіду, таку діяльність команда зможе проводити самостійно.

1 липня сумська регіональна команда за сприяння ЕЦПЛ провела тренінг з підвищення правової спроможності представників вразливих груп. Захід пройшов у Сумах у приміщенні громадської організації «Клуб «Шанс». У ньому взяли участь пацієнти замісної підтримуючої терапії, соціальні працівники та члени регіональної команди.

Впродовж тренінгу учасники отримали інформацію та поради про те, як краще спілкуватися з поліцейськими, яким має бути порядок виклику у відділ поліції, як проводиться обшук у житлі та як при цьому поводитись, які бувають особливості адміністративного та кримінального затримання, як протидіяти недозволеним методам слідства та зловживанням превентивними заходами.

"В момент, коли опиняєшся у складній ситуації, важко зберігати спокій та пригадувати свої права та потрібні статті з Конституції України та Кримінального кодексу, але внутрішня рівновага та доброзичливість, правова грамотність – це ті помічники, що дозволять вам захистити себе та унеможливити незаконні дії поліцейських. Навіть якщо ви розумієте небажання поліції допомагати вам, ви маєте самотужки відстояти свої права. Лише ви зацікавлені у тому, щоб опанувати себе та знайти вихід із складної ситуації" – наголосила заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Валентина Волобуєва.

Лекторка неодноразово наголошувала: якщо вас зупиняє поліцейський – поводьтеся спокійно і впевнено, покажіть ваше посвідчення особи, дайте відповідь на питання. Не варто іти на конфлікт, навіть якщо правоохоронці підбурюють вас до спалахів гніву та необдуманих вчинків.

Перші хвилини спілкування з поліцейським мають велике значення для подальшого розвитку ситуації. Варто бути співрозмовником, а не допитуваним – коректна й офіційна манера спілкування спонукає поліцейського ставитися до вас таким же чином. Найважливіше в такій ситуації – з'ясувати все на місці і не потрапити в районне відділення поліції.

"Наркозалежному легко потрапити до райвідділку, а вийти з нього без заведеної справи - вкрай важко. Поліцейські часто використовують абстинентний синдром ("ломку" від необхідності вжити накотичну речовину) у своїх цілях. Наркозалежні відчувають дискомфорт, їм потрібна доза і в цьому стані вони можуть дати свідчення, підписати документи та брати на себе те, чого не робили. Це системна практика правоохоронців. У 2009 році часто були випадки, коли поліцейські питали у пацієнтів замісної терапії, чи вони вже отримали свою дозу. Якщо ні  –  забирали у відділок і чекали, поки їм стане погано і вони підписували будь-що за обіцянку бути випущеними. Зараз з пацієнтами ЗПТ подібне трапляється рідко, правоохоронці в Сумах знають, що вони під наглядом медиків та громадських організацій. На жаль, цього не скажеш про решту наркозалежних, які все ще лишаються мішенню для поліцейьких ", – розповів керівник громадської організації «Клуб «Шанс» Олексій Загребельний.

Валентина Волобуєва наголосила: щойно ви потрапили  до відділу поліції, зверніться до постового при вході або до чергового і вимагайте, щоб вас записали в журналі обліку доставлених, відвідувачів та запрошених, який є в кожному підрозділі поліції.

У журналі має бути зазначено:

- Ваше прізвище, ім'я, по батькові;

- дата та час прибуття до відділу поліції;

- до кого з працівників поліції Ви прийшли.

У подальшому постовий зобов'язаний зафіксувати в цьому ж журналі час, коли ви вийдете із відділу поліції. Це важливо, оскільки саме ці записи офіційно підтверджують період перебування громадянина у відділку й значно зменшать загрозу вашого необґрунтовано довготривалого перебування в поліції.

"На тренінгу я почув корисну інформацію. До мене додому не раз вривалися з обшуком вночі або рано вранці з якимись вигаданими приводами. Наприклад, щоб зняти мене з наркотичного обліку, на якому я не був. Я розумів, що це лише причина, щоб я прийшов у райвідділок. Звісно, там мені ніхто не пропонував реєструватися, всі казали – проходь, проходь. Тепер я знаю, що маю занести дані про себе в журнал", – розповів присутній на заході пацієнт замісної терапії.

Учасникам тренінгу також розповіли про те, як діяти, якщо вони стали жертвами противоправних дій з боку працівників поліції, як довести цей випадок у суді та притягти винних до відповідальності.

Всю необхідну правову підтримку можна безкоштовно отримати за телефоном всеукраїнської гарячої лінії 0-800-213-103. Лектори наголосили: важливо, аби постраждалий звернувся по допомогу якнайшвидше, тоді можна швидко і без ускладнень вирішити ситуацію.

Тренінги підвищення правової спроможності представників вразливих груп також були проведені у Дніпропетровській та Херсонській областях. Регіональної команди протидії порушенням прав вразливих груп, окрім Сумської, створені та працюють у Дніпропетровській, Херсонській, Одеській, Львівській та Кіровоградській областях за підтримки ЕЦПЛ та Програмної ініціативи «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 424 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: