Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Лютий » 1 » Правові потреби демобілізованих учасників АТО вимагають відповідального ставлення держави та активності громадських організацій
20:08
Правові потреби демобілізованих учасників АТО вимагають відповідального ставлення держави та активності громадських організацій
29 січня 2016 року відбулося засідання «круглого столу»: «Правові потреби та шляхи їх вирішення для демобілізованих учасників АТО і їх сімей, родин вимушених переселенців в сільську місцевість та корінного населення»,  організоване обласним об’єднанням громадян «Усвідомлений вибір народу» у рамках проекту «Виїзна психологічна, логопедична, правова допомога учасникам АТО, їх сім’ям, внутрішньо переміщеним особам та сільському населенню Лебединського району Сумської області», що реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

У Центральній районній бібліотеці, яку було обрано місцем проведення «круглого столу», приємно вражає аура храму книг і змістовне наповнення – тут справді дбають про потрібну оперативну інформацію. Отож і матеріали про діючий на території Лебединщини проект розміщені на видному місці, серед юридично-правової літератури.

На початку засідання хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять героїв Крут, не забувши й захисників рідної української землі усіх поколінь. Зрозуміло, їм потрібна і пам'ять наша, і увага. В умовах сьогодення, коли роль захисників України припала на учасників антитерористичної операції на сході України, на порядок денний виходять питання практичної допомоги цій категорії громадян.

Цей стало лейтмотивом ділової і змістовної розмови за «круглим столом». Вітаючи всіх на Лебединській землі, заступник голови районної державної адміністрації Іван Легкий відзначив внесок громадської організації «Усвідомлений вибір народу» в життя їхнього регіону. Адже це не перший проект, який реально допомагає населенню їхньої території.

Керівник проекту Світлана Дронік у свою чергу привітала сільських голів району, яким люди довірили очолювати громади на цих виборах. Як керівник громадської організації, вона причетна до життя громад Лебединщини, адже, починаючи з 2012 року, саме тут зроблено багато корисних справ. Відзначаючи надійність партнерів, Світлана Василівна, згадала, як першими в Україні вони готували параюристів, а тепер цей досвід поширено на всю Україну. Сьогодні виклик часу – турбота про потреби учасників АТО, тому саме на цьому й зосередила свою роботу громадська організація.  

Реалізуючи за грантової підтримки проект «Виїзна психологічна, логопедична, правова допомога учасникам АТО, їх сім’ям, внутрішньо переміщеним особам та сільському населенню Лебединського району Сумської області», фахівці побували у чотирьох населених пунктах району: селах Кургани, Михайлівка, Пристайлове та Червлене, де надали  реальну допомогу і поспілкувалися з сотнями людей. Особлива категорія, зрозуміло, учасники АТО та члени їхніх сімей, внутрішньо переміщені особи, яким часом нелегко приживатися далеко від домівки.

У ході виїздів у сільські населені пункти, зазначила Світлана Дронік, ми й побачили проблеми, що виникають у найбільш соціально вразливих категорій. Саме тому й організували цей «круглий стіл», щоб обмінятися думками, ще раз почути, що зроблено органами державної влади та місцевого самоврядування, які є прогалини та проблеми.

Аналізуючи ситуацію, доповідач відзначила, що і громадськості, і органам влади довелося оперативно реагувати на проблемні ситуації. А таких було чимало, починаючи від невчасного оформлення документів учасникам АТО до невирішених соціальних питань. Зрозуміло, були потрібні зміни і в законодавстві, а це потребувало часу, але найважливіше – ці питання були під контролем громадськості.

На сьогодні виникає низка проблемних питань, пов’язаних з адаптацією демобілізованих учасників АТО, зокрема, що стосується їх працевлаштування, особливо у сільській місцевості, перекваліфікації і отримання нової спеціальності. Чи все зроблено державою для матеріального забезпечення учасників АТО, як надається медична та соціальна допомога, наскільки ці люди є громадсько-активними – саме ці аспекти й обговорили далі учасники «круглого столу».

Цілий блок питань стосувався правової допомоги учасникам АТО. Про це говорили представники органів юстиції: начальник Лебединського міськрайонного управління юстиції Сергій Подолько розповів про надання правової допомоги у місті та районі через громадські приймальні та інформування через засоби масової інформації, а перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Сумській області Ірина Данильченко, повідомивши про діяльність управління щодо правової допомоги, передала сільським головам практичний посібник, підготовлений фахівцями управління, у якому зібрані всі закони та роз’яснення щодо прав учасників АТО.

Представник комісара Лебединського і Липоводолинського міжрайонного військового комісаріату, підполковник Юрій Онопко говорив про систему роботи військкомату, здійснену широку інформаційну роботу, а також наголосив на тому, що всі служби працюють скоординовано, розуміючи важливість підтримки демобілізованих учасників АТО, яких на сьогодні налічується 107. Юрій В’ячеславович відзначив, що всі проблеми, які виникають, можна вирішити, адже змінено й законодавство, зокрема, спрощено саму процедуру отримання статусу учасника АТО і тепер відповідний документ можна отримати  протягом 10 днів. Розширено доступ цих людей до соціальних гарантій, суттєво збільшено матеріальне забезпечення. Сьогодні до кожної ситуації, що виникає, підходимо зважено, підсумував керівник військкомату.

Заступник начальника управління соціального захисту населення  Лебединської районної державної адміністрації Надія Машина детально проаналізувала стан надання різного виду соціальних допомог учасникам АТО та їх родинам. Її інформація засвідчила, що учасникам АТО надаються пільги на оплату житлово-комунальних послуг, на скраплений газ, усі забезпечені на опалювальний період дровами, які за договором із місцевим Держлісгоспом було привезено до двору. У минулому році цій категорії громадян було виплачено більше 600 тисяч гривень матеріальної компенсації. Наразі всі бажаючі можуть поїхати на відпочинок з родинами до санаторіїв у Феофанію, в Одеську та Чернігівську області. Путівки на санаторно-курортне лікування надаються безкоштовно.

Відрадно, що всі статті витрат, які стосуються цієї категорії громадян прописані і в Державному бюджеті на 2016 рік.

Торкнулися і питання внутрішньо переміщених осіб, зокрема, раніше було багато випадків, коли люди, переїжджаючи, втрачали документи і не могли підтвердити той же стаж роботи, а на часі – оформлення пенсій чи пільг. Як пояснила представник управління соціального захисту, відповідною урядовою постановою розширено перелік документів, якими можна послуговуватися, при визначенні, наприклад, стажу роботи.

Один із важливих аспектів – працевлаштування демобілізованих учасників АТО. Отож, розкриваючи тему «Працевлаштування, отримання статусу безробітного та допомоги по безробіттю, збереження робочого місця, робота за кордоном, допомога по відкриттю власної справи для учасників АТО» директор Сумського обласного центру зайнятості Володимир Підлісний, і керівник Лебединського міськрайонного центру зайнятості Микола Падалка відзначили, що сьогодні бажаючі демобілізовані учасники АТО можуть отримати іншу спеціальність, а також отримати допомогу на відкриття підприємницької діяльності – таким правом, наприклад, у районі скористалося 2 особи. Не обминули й існуючі проблеми: відсутність вакансій на ринку праці у такому сільському районі, як Лебединський. Що стосується сільських жителів, то, як слушно зауважила Світлана Дронік, важливим і актуальним є питання самозайнятості сільського населення, на яке не хоче звертати увагу наша влада. І в прийнятому новому Трудовому кодексі про само зайнятість сільського населення – жодного слова. А це ж значний і соціальний, і економічний ресурс.

Представники юридичної спільноти: адвокат, голова Громадської ради при Головному територіальному управлінні юстиції Ігор Марченко та приватний нотаріус Лебединського нотаріального округу Дмитро Журавський говорили про надання правової допомоги учасникам АТО. У цьому напрямі зроблено багато, але найголовніше, щоб це не було одноразовою справою. Тому й потрібні ось такі засідання, де можна побачити реальний стан справ, відзначив, зокрема Ігор Марченко.

Важливою деталлю стала участь у засіданні представників громадськості: раду ветеранів та учасників АТО при Лебединській районній державній адміністрації представляв Роман Гримак, а від імені громадської організації ветеранів Афганістану Лебединщини слово мав її голова Юрій Кантор. Він поділився досвідом роботи очолюваної ним громадської організації. Зрозуміло, що на часі створення й громадської організації демобілізованих учасників АТО – адже тільки разом можна вирішувати і поточні справи, і проблемні питання.

Не були байдужими під час обговорення питань і сільські голови. Своїми думками поділилися сільські голови: Курганський – Микола Іванов, Московсько-Бобрицький – Олександр Дубровін, Пристайлівський – Оксана Снаткіна, Будильський – Володимир Шкурко, Підопригорівський – Світлана Гречко. Вони від імені всіх присутніх 23 очільників сільських громад говорили про увагу до учасників АТО, проблеми і перспективи надання їм житла чи поліпшення житлових умов, про проблеми зайнятості сільського населення. Їхня щира зацікавленість у співпраці з громадською організацією, позитивні відгуки про спільну роботу переконують: і надалі буде зроблено багато корисного для сільських мешканців.

Про перспективи співпраці органів місцевого самоврядування та громадських організацій говорила заступник голови Лебединської районної ради Світлана Горошко. Вона відзначила, що в такому діалозі народжуються хороші думки, щоб потім ідеї втілювалися в життя заради конкретних результатів, які обов’язково послугують людям.

У роботі «круглого столу» взяли участь також представники управління землеустрою та охорони земель Держгеокадастру у Сумській області, начальник Управління державної реєстрації Наталя Дуднікова, завідуюча Лебединською центральною районною бібліотекою Тетяна Ольховик, методист районного будинку культури Сергій Касьянов, журналісти місцевих засобів масової інформації.

Більше ніж три години розмови, дискусій і обміну думками, без сумніву, стали важливою частиною реалізації вище згаданого проекту. Аналіз і визначення проблем, обговорення спірних і болючих питань неодмінно дадуть результат.

«Сьогодні ми побачили наскільки важливо якомога частіше збиратися разом представникам влади, місцевого самоврядування і громадськості. Такий рівносторонній формат може стати дієвим механізмом для ефективного вирішення усіх справ на місцях. Спілкуючись, висловлюючи кожен свою думку, ми бачимо над чим треба працювати більше, які питання потребують врегулювання на законодавчому рівні, а які можна вирішити просто активувавши зусилля громадськості – так прокоментувала Світлана Дронік проведений захід. – Обов’язково проаналізуємо усі проблемні питання, серед яких особливо хочу виділити ті, що стосуються самозайнятості сільського населення, а також бачу потребу у наданні практичної допомоги по створенню громадських організацій, які б об’єднали демобілізованих учасників АТО».

 

 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 476 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: