Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Серпень » 1 » Презентація книги: історії переселенців – у обласному прес-клубі
12:21
Презентація книги: історії переселенців – у обласному прес-клубі
З героями одного з нарисів книги «Знедолені? Нездоланні! Історії переселенців» зустрілися журналісти та громадські активісти у Сумському прес-клубі. Автор нарису, голова правління прес-клубу та медіа-експерт Інститут демократії імені Пилипа Орлика Алла Федорина говорить: «Нам здалося, що кращою презентацією книги буде не власне розповідь про книгу, а зустріч із її героями, які розкажуть про свою роботу та проблеми, які їм доводиться вирішувати».

Книга, створена й видана завдяки Інституту Демократії за підтримки Інтерньюз-Європа за проектом Інтерньюзу в Україні, справді цікава й потрібна. Вона допомагає подолати негативні стереотипи, що існують у суспільстві щодо людей, які мають офіційну назву «внутрішньо переміщені особи»; зрозуміти проблеми тих, хто залишився без свого дому; взяти приклад із героїв книжки, які не лише знайшли себе в новому житті, а й допомагають іншим. Прикладом цьому – Анатолій та Дарія Сасси, які приїхали з Краматорська, побачили проблему, що існує в Сумах, і вирішили допомагати в її вирішенні.

Для прес-клубу подія виявилася неординарною не лише тому, що поєднала прес-конференцію героїв із презентацією книги. Журналісти вперше за час існування прес-клубу обговорили  проблеми слабозорих та сліпих у області, адже саме їх представляють Анатолій і Дарія.

Анатолій Сасса, переїхавши із дружиною з Донеччини на батьківщину (народився він у Тернах, що в Недригайлівському районі), відразу зауважив, що в Сумах практично відсутнє навчання сліпих роботі з комп᾽ютерами. Між тим, для людей із проблемою зору Інтернет, уміння користуватися спеціальними програмами, є вікном у світ. Тому Анатолій вирішив створити громадську організацію, що допомогла б вирішувати проблеми незрячих. У серпні минулого року ГО «Ініціативи Слобожанщини», яку очолив Анатолій, була зареєстрована. Вона займається правовим консультуванням, допомагає вирішувати соціальні проблеми, проводить навчальні, культурні заходи. Великою часткою роботи є збирання аудіо-бібліотеки для сліпих, відцифрування старих записів. Без перебільшень: фонотека Анатолія Сасси найбільша в Україні після київської. 

Підтвердили корисність діяльності «Ініціатив Слобожанщини» й сум᾽яни – віднедавна члени цієї організації. Зокрема історію свого життя розповів Антон Лоза. Свого часу хлопець успішно закінчив гімназію, педагогічний університет імені А. Макаренка. Та травма перервала звичне буття. Так, хлопець ніби й знайшов роботу за фахом – з 2014 року працює психологом у навчально-виробничому комбінаті УТОС. Але перспектив розвитку для себе не уявляв. Наприкінці минулого року він познайомився з Анатолієм Сассою й дізнався про спеціальні програми й про можливість працювати на комп᾽ютері, спілкуватися, навчатися. «Можна не бути загубленим, навіть реалізовувати себе», – говорить Антон.

Так презентація книги перетворилася у широку розмову про важливі речі. Недарма нарис про Дашу та Анатолія називається «Бачити серцем», – цьому варто вчитися і цілком зрячим людям.

Видання справді зібрало історії людей, які вирішили, що Україна для них – їхня країна і не змогли жити на окупованій території. Вони розпорошилися всією Україною, проте не загубили себе, шукають вихід зі складної ситуації – для себе і для іншгих. Ідеолог проекту, виконавчий директор ІДПО Світлана Єременко переконана: «Ця збірка про людей, які є важливим ресурсом розвитку для українського суспільства».

Книгу розповсюдили серед громадських організацій, що працюють із переселенцями, журналістів; 15 екземплярів передано до міських бібліотек.

Тетяна ВАСИЛЕНКО

 

 

 

                                                 

 
Категорія: Новини | Переглядів: 415 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: