Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Серпень » 31 » Суми-Харків-Суми:Мрієте про власну справу? Почніть з… яблука!
22:40
Суми-Харків-Суми:Мрієте про власну справу? Почніть з… яблука!
Як улюблений багатьма плід приносить гарний прибуток, допомагає створювати нові робочі місця і забезпечує вітамінами ледь не ціле місто – ми побачили у Чугуївському районі Харківської області.

Черговий прес-тур у рамках проекту, організованого Харківським прес-клубом за підтримки колег із Сумщини та Полтавщини – до села Коробочкине Чугуївського району. Тут на нас чекає дещо цікаве – інтенсивний яблуневий сад на шпалерах

Подібних садів в Україні не так і багато. У Чугуївському районі сад «Харківської фруктової компанії» висаджений на площі понад 52 га. Як розповів керівник господарства Василь СЕРДЮК, площі під садівництво планується ще збільшити мінімум на 6 га. У подальшому тут, окрім яблук, вирощуватимуть вишні та сливи.

Аби забезпечити догляд за насадженнями, компанія створить близько 30 постійних робочих місць, а в час збирання урожаю запрошує робітників на сезонні роботи.

Інтенсивна технологія передбачає, що плодоносити яблуні починають вже на другий рік після висаджування, з кожним роком урожайність зростає. У цьому році планують зібрати близько 35 тонн яблук з гектара. Сорти, до речі, підібрали улюблено-перевірені – Ренет Семеренко, Голден Делішес, Гала та інші.

Зріст кожного саджанця суворо контролюється – яблуня не повинна перерости два метри у висоту й утримувати на своїх гілках більше 80 яблук. Це впливає на діаметр кожного плоду, в «ідеальному» яблуку він, виявляється, складає близько 75 міліметрів. Саме такі плоди найбільш затребувані харківськими супермаркетами – поки що продукція йде переважно на місцевий ринок.

Високі технології тут панують у всьому – висадженні дерев, зрошуванні, боротьбі з хворобами і шкідниками. Ефективно працює система власної метеостанції, за показниками якої можна спостерігати навіть з домашнього комп’ютера.

Сад у Коробочкиному – гарний приклад для інших областей щодо відродження промислового садівництва. Вже сьогодні продукція місцевих садівників користується неабияким попитом, зокрема, яблука залюбки купують школи і дитячі садочки. А за кілька років вітчизняні екологічно чисті фрукти цілком можуть «витіснити» з ринку закордонні.

Сьогодні, аби переймати досвід чугуївських аграріїв, сюди приїздять фахівці з Європи та США. Бізнес перспективний, але, звісно, потребує капіталовкладень. У кожен гектар господарі вклали близько 50 тисяч доларів США. Сюди входить і вартість підземної зрошувальної системи, і ціна карликових дерев, придбаних у Бельгії.

Важливо урожай не лише зібрати, а й зберегти. Тож чугуївські садівники встановили велику холодильну камеру з регульованим газовим середовищем. Для Харківщини це поки що єдина установка, яка дозволяє зберігати яблука до нового врожаю.

А ось обробляти воском чи парафіном плоди, аби зберегти їх якнайдовше, харківські садівники не планують. Це досить дорого, та й українські покупці, виявляється, не люблять, коли їх улюблені фрукти виглядають надто бездоганно-штучно. Хоча європейцям це якраз до вподоби. Ось така різниця менталітетів.

Є плани і щодо переробки смачної продукції. Взагалі, судячи з усього, харківські садівники, попри економічні труднощі, збираються лише нарощувати оберти. Бо просту істину ніхто не відміняв – своє найсмачніше і найкраще.

Меіра ЕЛІШЕВІ



http://media.sumy.ua/mriete-pro-vlasnu-spravu-pochnit-z-yabluka.html



 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 441 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: