Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Грудень » 27 » Тільки той досягає мети, хто йде: переселенці продовжують змагатися за повноцінне життя
19:14
Тільки той досягає мети, хто йде: переселенці продовжують змагатися за повноцінне життя
Якої інформації потребують переселенці, які перебувають на території нашої області? Яких саме повідомлень не вистачає вимушено переміщеним особам  та чи мають вони змогу отримувати її в повній мірі? – відповіді на ці та інші запитання спробували отримати на засіданні «круглого столу» з питань поліпшення комунікацій між переселенцями, владою та громадськими організаціями.

Засідання «круглого столу» мало назву «Комфортний інформаційний простір: як поліпшити комунікації між переселенцями-владою-НДО-волонтерами-ЗМІ-переселенцями». До розмови були запрошені представники цього інформаційного ланцюга, люди, яки безпосередньо беруть участь у вирішенні долі вимушено переміщених осіб на Сумщині.

Валентина Соболєва, начальник відділу соціальних гарантій Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації розповіла про державну допомогу, причини її виплати та види. За її словами, державна допомога переселенцям надається протягом шести місяців: 884 гривень – особам непрацездатного віку та 442 – особам працездатного (виплата знижується на 50% за умови відсутності працевлаштування після двох місяців проживання). На жаль, існування чисельних прогалин у законодавстві не дає можливості реалізації достатньої соціальної допомоги. Наприклад, дітям, які прибули до нас без супроводу батьків, служба в справах дітей надає притулок або опікуна, проте будь-які виплати для них відсутні. Тож невід´ємною частиною роботи відділу є також співпраця з благодійними організаціями, серед яких Товариство Червоного Хреста України, Спілка Самаритян України, що дає змогу розширити надання підтримки переміщеним.

Заступник начальника Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області Сергій Безносохін сьогодні є керівником обласного штабу з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, тому впевнено звітував, що вся необхідна переселенцям інформація є на сайті державної служби з надзвичайних ситуацій – «від телефону до адреси». За його словами, безперестанку ведеться активне поширення інформації у всіх видах ЗМІ.

Дещо заперечила йому Лілія Гафурова, переселенка, програмний координатор ГО «Сумське громадське коло», яка на прикладі власного життя знає про глибину цієї проблеми. Лілія зауважила, що не у всіх є змога користуватися Інтернет-ресурсами, мати телевізор, або витрачати гроші на купівлю газет. Ефективними способами поширення інформації, на її думку, є соціальна реклама та розповсюдження буклетів із пропозиціями житла, роботи тощо. «Якщо ми згуртуємось і разом зрушимо цю проблему з місця, ми її подолаємо», – каже жінка. 

Володимир Кипень, експерт Інституту імені Пилипа Орлика, кандидат філософських наук, доцент кафедри політології та державного управління Донецького національного університету, прибув на засідання з Вінниці. Саме там наразі функціонує їх університет. Його фраза: «Заходи держави з вирішення цієї проблеми адекватними назвати не можна», – викликала підтримку переселенців. На думку експерта, ефективної комунікації між структурами, переліченими у темі зібрання, немає. Зокрема, за даними Інституту масової інформації, змістовне наповнення ЗМІ інформацією про переселенців складає від 0,3% до 0,6%. «Проблема виведена з активного суспільного дискурсу, – каже пан Володимир. – А якщо про проблему не говорять, то її ніби й не існує».

На його думку, одним із головних методів виведення інформаційної проблеми на активний рівень є самоорганізація. Об´єднання переселенських громад, комунікація з волонтерами та місцевими органами влади допоможуть створити умови, аби вимушено переміщені особи мали змогу допомагати собі самостійно. Викладач наголосив, що гострі проблеми у суспільстві породжує також поширення чуток. Боротьба з ними – невід´ємний аспект інформаційної війни загалом. Останнім пунктом його виступу був нормативно-правовий компонент проблеми: як і пані Лілія, Володимир Кипень вважає незрозумілість законів основною причиною недовіри до влади.

Продовжила думку щодо необхідності самоорганізації переселенців Ніна Чернявська, голова ГО «Сумське громадське коло», член правління громадської ради при голові Сумської обласної державної адміністрації. Вона розповіла про акції для дітей, проведені їх організацією, серед них «Різдвяне Коло» та «Українська мотанка», участь у яких брали діти, постраждалі від ситуації на сході.

Олена Соловйова, менеджер зі зв’язків із громадськістю СОГО «Калинове гроно», розповіла про газету «Ми є в Україні», створену на базі співробітництва з Німеччиною. Як і інші учасники, вона притримується думки про важливість налагодження зв’язків між структурами та самоорганізацію.  Пані Олена нещодавно повернулася з тренінгу, де вивчала досвід роботи з переселенцями за кордоном. Здобутими знаннями вона планує поділитися з усіма зацікавленими.

Важливим аспектом об’єднання є й можливість поширювати правдиву інформацію у окуповані райони, наголосив керівник СОБО «Сатва» Сергій Сергієнко: «Об’єднуватися треба тут, аби давати більше інформації туди».

Наприкінці, як підсумок розмови, модератор заходу Алла Федорина, голова Сумського прес-клубу, регіональний медіа-експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика запропонувала всім учасникам обмінятися контактними даними задля подальшої співпраці та підтримання зв’язку.

Поліна МАЛЮК

Довідка:

«Круглі столи» з проблем переселенців у різних регіонах України проводить Інститут демократії імені Пилипа Орлика (Київ). У Сумах захід забезпечує регіональний партнер ІДПО – Сумський прес-клуб спільно з громадським об´єднанням «Сумське громадське коло» за підтримки Інтерньюз Європа через Інтерньюз Нетворк.

 

 

 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 578 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: