Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Листопад » 7 » Відкриту лекцію проти поборів у лікарнях прочитали в Сумах
08:48
Відкриту лекцію проти поборів у лікарнях прочитали в Сумах
3 листопада Олександр Ткаченко, експерт з протидії поборам за безкоштовну медицину прочитав відкриту лекцію на тему: «Знай свої права. Благодійні внески пацієнтів». У рамках заходу він поділився власним досвідом боротьби із неформальними платежами у лікарнях, розповів про дослідження Інституту аналітики та адвокації з цієї теми та дав поради, що робити, якщо з вас вимагають «добровільну» благодійну пожертву.

Проблема з неформальними платежами за надання медичних послуг відома чи не кожному з нас. Когось така форма розрахунків влаштовує, а інші вбачають у ній несправедливість.

На відкритій лекції Олександр Ткаченко розкрив наступні теми:
  • Законодавство у сфері благодійності у лікарнях України
  • Схеми «благодійного» збору коштів з пацієнтів
  • Шляхи подолання неформальних платежів у лікарнях
  • Прозорість та підзвітність як найкращі способи реформи медицини
  • Як пацієнту захистити свої права?

Координатор Програми протидії поборам у Сумах Володимир Чепік розповів заходи та плани роботи у цій сфері в області. Зокрема зауважив, що відділом охорони здоров’я Сумської міської ради та управлінням охорони здоров’я Сумської обласної державної адміністрації затверджено примірну форму договору про співробітництво між лікувально-профілактичними закладами та благодійними організаціями. Крім того дві лікарні вже уклали такі договори с благодійними фондами, що знаходяться на їх території. Також Володимир Чепік розповів про початок активної інформаційної кампанії щодо відкритості благодійних внесків у закладах охорони здоров’я міста Суми. 

Довідка: «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» - програма, яку 3 рік поспіль реалізують експерти Інституту аналітики та адвокації у різних областях України. Основна мета - "опрозорення" та нормативне врегулювання співпраці благодійних фондів та лікувальних закладів. Минулого року команді "побороборців" вдалось запровадити механізми підзвітної діяльності у Луцьку, Вінниці, Черкасах, Чернігові, ще раніше у Полтаві і вже сьогодні місцеві громади цих міст бачать скільки коштів збирається фондами та куди і скільки коштів витрачається лікарнями, адже останні публічно та відкрито звітуються. Слід зауважити, що до ініціативи сьогодні приєдналось понад 18 громадських організацій з абсолютно різних регіонів країни. До кінця 2016 планують запровадити таку практику у Тернополі, Сумах, Миколаєві та Житомирі. 
Категорія: Новини | Переглядів: 582 | | Теги: Володимир Чепік, Олександр Ткаченко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: