Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Листопад » 18 » Вільній боротьбі на Сумщині – 50 років
08:32
Вільній боротьбі на Сумщині – 50 років
18 листопада відбудуться урочистості з нагоди 50 років вільної боротьби на Сумщині. У програмі заходу буде презентовано фільм «Піввіку боротьби».

Створенння стрічки з нагоди ювілею ініціювала регіональна Федерація вільної боротьби, а власне – її президент Юрій Голуб (молодший). «Ідея мені сподобалася, – розповів Заслужений журналіст України Михайло Осташевський на прес-конференції у обласному прес-клубі. – Тим більше, що багато архівних матеріалів, які накопичилися під час роботи, вже могли скласти відсотків 70 майбутньої стрічки. Ми знайшли порозуміння й стали працювати».

Робота тривала майже рік, і 40-хвилинний фільм розповідає про 50 років ентузіазму, перемог, проблем виду спорту в області, а головне – про людей, які уособлюють сьогодні сумську вільну боротьбу.

Один із родоначальників виду спорту на Сумщині, перший майстер спорту з вільної боротьби в регіоні, голова ради ветеранів вільної боротьби області Важа Ревазашвілі називає з повагою свого друга, найпершого, хто порушив цю тему на Сумщині, – Суліко Ніколазошвілі. «Результати пішли зразу, – пригадує Важа. – А коли ми стали призерами спартакіади народів СРСР, всі дізналися, що на Сумщині є вільна боротьба. Потім з᾽явився Юрій Голуб, який взяв все це на свої плечі…»

Важа Ревазашвілі був першим тренером Юрія Голуба-старшого. А Юрій Миколайович у свою чергу, дав путівку в спорт багатьом уже своїм вихованцям. Серед них і сини – Михайло та Юрій. Останній, до речі, в день зібрання в прес-клубі повернувся з міжнародного турніру в Старому Осколі. Там у традиційних змаганнях взяли участь понад 20 збірних із України, Білорусії, Росії, Дагестану, Чечні… Здобуток сумчан – дві золоті і дві бронзові медалі. Серед них і золота медаль Юрія Голуба, який чотири зустрічі виграв достроково, – чергова нагорода майстра спорту міжнародного класу, призера чемпіонатів світу та Європи з вільної боротьби, чемпіона і володаря Кубку України.

Однією з вихованок Юрія Голуба старшого є й зірка вільної боротьби Світлана Саєнко – віце-президент Сумської регіональної федерації вільної боротьби, Заслужений майстер спорту, призерка Чемпіонатів Європи та світу, переможниця розіграшу Кубку світу, учасниця двох олімпіад, бронзовий призер перших Європейських Олімпійських ігор 2015 року в Баку (Азербайджан). На жаль, Світлана, як   і Юрій Голуб, зараз представляє команду іншої країни. Чому? Коротке пояснення дає ветеран спорту Важа Ревазашвілі: «Є у нас найстрашніший ворог. І це не Росія, це корупція тут,  в Україні, в тому числі й у спорті…»

Втім, і Світлана, і Юрій говорять, що на Сумщині проводять багато часу. Тут частково ведуть спортивну підготовку, займаються справами федерації. Світлана опікується дитячим оздоровчим клубом «Веселий богатир», де займаються близько 80 дітлахів трьох-шести років.

Представникам регіональної команди вільної боротьби є що пригадати! Цей вид спорту досить популярний у області серед молоді. У «зірок» – помітні успіхи на міжнародній арені. Ми маємо двох заслужених майстрів спорту, кілька майстрів спорту міжнародного класу і немало перемог; за ці 50 років п᾽ятеро тренерів із вільної боротьби удостоєні звання «Заслужений тренер України».

Отже, 18 листопада о 17.30 у актовому залі Сумського педагогічного університету імені А. Макаренка відбудуться урочистості з нагоди ювілею. Спортсмени запрошують усіх приєднатися до їх свята.

 

 
Категорія: Анонси | Переглядів: 476 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: