Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Квітень » 2 » ВЖЕ ВЛІТКУ НА СУМЩИНІ ЗАПРАЦЮЮТЬ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ
16:41
ВЖЕ ВЛІТКУ НА СУМЩИНІ ЗАПРАЦЮЮТЬ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ
У 2016 році в Україні буде реформовано територіальні органи Міністерства юстиції. На базі ліквідованих районних управлінь юстиції мають запрацювати бюро правової допомоги. Така реформа забезпечить доступ населення до правової допомоги та он-лайн послуг Міністерства юстиції.

Ці та інші реформи Мінюсту обговорювали 29 березня у Сумському прес-клубі. У заході взяли участь начальник Головного територіального управління юстиції у Сумській Ірина Свистун та директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена Демченко.

 

Захід організовано громадською організацією Український освітній центр реформ у співпраці із Міністерством юстиції України в рамках інформаційної кампанії «Електронне урядування спрощує спілкування», яка здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Справедливе правосуддя”.

Реформи органів юстиції мають стати дієвими кроками до створення юстиції за європейськими стандартами. Згідно з планом реформування Мін’юсту, буде ліквідовано майже 600 районних управлінь юстиції радянського зразка, які існували в Україні протягом 20 років. Зокрема, в Сумській області будуть ліквідовані 19 територіальних органів юстиції на районному та міському рівнях і створені 14 бюро правової допомоги – повідомила  начальник Головного територіального управління юстиції у Сумській області Ірина Свистун. Мін’юстом розроблено покроковий план реформування сфери державної реєстрації, яким передбачається змінити суть і зміст надання адміністративних послуг, наближаючи їх до європейських стандартів.

 

Першими ластівками у цій великій і системній роботі стали он-лайн сервіси. Важливо було змінити уявлення громадян про можливості отримання адміністративних послуг, наголосила Ірина Свистун. Наразі люди дедалі активніше користуються он-лайн сервісами Міністерства юстиції, список яких розширюється. Починали з довідок і витягів з реєстрів он-лайн, а сьогодні можна подати кілька видів заяв до служб реєстрації, не виходячи з дому.

У нашій області  в числі перших запрацював Електронний реєстр апостилів. Апостиль – це міжнародна стандартизована форма заповнення відомостей про законність документів для пред᾽явлення на території країн, що визнають таку форму легалізації. Цією послугою в Україні вже скористалися до трьох тисяч осіб, у області – 364 особи.

 

Що стосується Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, тут можна отримати он-лайн  свідоцтво про право власності на нерухомість; витяг про державну реєстрацію нерухомості. Такими послугами скористалися майже 100 тисяч українців.

 

Запровадження он-лайн послуг не лише заощаджує час і гроші громадян (отримання будь-якої довідки через інтернет-сервіс в середньому  на 25% дешевше), але й мінімізує ризики корупції при отриманні довідок, дозволів, тощо. Зокрема, створено електронний ресурс – веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» за адресою http://dracs.minjust.gov.ua. Як користуватись кабінетом електронних сервісів Мін’юсту, можна дізнатись  у соцмережі Фейсбук на сторінці «Електронне урядування спрощує спілкування» https://www.facebook.com/igovUA/

 

У рамках децентралізації Мін`юст відмовився від функцій реєстрації бізнесу й нерухомості. Вони передані місцевим органам влади та нотаріусам, що забезпечило конкуренцію і максимальний доступ для кожної людини до отримання якісного сервісу. Створення реєстраційних служб в органах місцевого самоврядування, окрім зручних умов отримання послуг для людей, ще й забезпечить коштами органи місцевого самоврядування.

 

Реформи у системі юстиції продовжуються, окреслюючись у зручні для громадян формати, запевнила Ірина Свистун. Створення бюро правової допомоги забезпечить належний доступ громадян до правосуддя та посилить правову спроможність територіальних громад. Бюро правової допомоги візьмуть на себе функції консультування і надання правової допомоги, як первинної, так і вторинної. Таким чином, правова допомога, адвокатські послуги тим категоріям громадян, кому це гарантовано законом, надаватимуться оперативніше.

У бюро правової допомоги люди зможуть отримати доступ до потрібних реєстрів і он-лайн послуг, якщо у них немає можливості зробити це вдома. Безпосередньо у центрах стоятимуть комп’ютери, а оскільки не всі вміють ними користуватися, працюватиме людина, яка допомагатиме користуватися електронними сервісами Мін’юсту.

 

Інновації знаходять позитивний відгук у населення. «Ми почали здійснювати видачу Свідоцтв про народження дітей у пологових будинках, – розповіла Ірина Свистун. – Послуга з початку нинішнього року надається у закладах охорони здоров’я  у Сумах, у комунальних установах «Сумський міський клінічний пологовий будинок» та «Обласний клінічний перинатальний центр», а також у центральних районних лікарнях. Скрізь при медичних закладах обладнуються кабінети, де без черг і зайвого ходіння по кабінетах можна отримати свідоцтво про народження. Послугою вже скористалося 375 жителів Сумщини, чиї діти з пологового будинку вийшли з першим державним документом».

 

Такі реформи – дієвий крок до створення сучасної європейської електронної юстиції, – переконана Ірина Свистун.

 

 

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області працює з 2013 року, повідомила директор центру Олена Демченко.  Регіональний центр займається наданням вторинної правової допомоги у кримінальних справах. З початку роботи центру було видано 4746 доручень адвокатам. Тобто, більше, ніж чотири з половиною тисячі людей отримали якісний адвокатський захист.

 

З 1 липня 2015 року відкрили двері місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що працюють із адміністративними та цивільними справами. Всього в Сумській області працюють чотири таких центри: в містах Суми, Охтирка, Конотоп, Шостка. З початку роботи, станом на 28 березня цього року, до місцевих центрів із надання безоплатної вторинної правової допомоги на Сумщині звернулося 3892 клієнти; зареєстровано 4667 звернень; 384 клієнтам у цивільних та адміністративних справах призначено адвокатів, послуги яких оплатила держава.

 

З 1 липня цього року на Сумщині відкриється 14 бюро правової допомоги, що будуть підпорядковані місцевим центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги. На території, що обслуговує Конотопський місцевий центр – чотири: міста Буринь, Ромни,  смт Липова Долина та Недригайлів; Охтирський місцевий центр – три: міста Лебедин та Тростянець, смт. Велика Писарівка; Сумський місцевий центр – два: м.Білопілля, смт Краснопілля; Шосткинський місцевий центр – п᾽ять: міста Глухів, Кролевець, Путивль, Середина Буда та смт Ямпіль.

 

Бюро правової допомоги – це місце, де кожен зможе скористатись електронними сервісами Міністерства юстиції України та отримати фахову безоплатну первинну правову допомогу правову інформацію та консультації. Місія бюро: посилення правової спроможності територіальних громад. Їх функції наступні: активне правопросвітництво на рівні кожної територіальної громади; точка доступу до електронних сервісів Мін’юсту, а в перспективі – до всіх державних електронних сервісів; надання юридичних консультацій; прийом звернень щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги і навіть безпосереднє здійснення представництва інтересів клієнта в суді. Тобто це, наголосила Олена Демченко, компактний підрозділ, максимально корисний для людей та з мінімумом бюрократичних процедур.

 

 

 

Міністерство юстиції України, згідно з Положенням про Міністерство юстиції України від 02.07.14, є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. Мін'юст є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну правову політику, державну політику з питань банкрутства та використання електронного цифрового підпису, у сфері нотаріату, у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), з питань державної реєстрації актів цивільного стану, з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, з питань державної реєстрації договорів комерційної концесії (субконцесії), з питань реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань, статутів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, якщо їх реєстрація передбачена законами, статуту територіальної громади м. Києва, державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності; забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері архівної справи і діловодства та створення і функціонування державної системи страхового фонду документації, у сфері виконання кримінальних покарань тощо. Додаткові відомості про діяльність міністерства можна отримати у Прес-службі Мін’юсту за телефонами +38 (044) 271-1762, 271-1756, 271-1676, 271-1760 та приймальні заступника Міністра юстиції Гії Гецадзе за телефоном + 38 (044) 279-0431, а також на Інтернет-сторінці https://minjust.gov.ua/ua.

 

Координаційний центр з надання правової допомоги Міністерства юстиції УкраїниКоординаційний центр з надання правової допомоги – державна установа, що належить до сфери управління Міністерства юстиції України. Координаційний центр створено 6 червня 2012 року з метою формування в Україні ефективної системи безоплатної правової допомоги, забезпечення її доступності та якості.

Міністерство юстиції формує політику, а Координаційний центр з надання правової допомоги здійснює повноваження щодо загального управління у сфері надання безоплатної первинної правової допомоги та безоплатної вторинної правової допомоги, у тому числі утворює центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та контролює їх діяльність.

В Україні створено 27 регіональних та 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Основними завданнями Координаційного центру з надання правової допомоги є: організаційне, експертно-аналітичне, інформаційне та матеріально-технічне забезпечення здійснення повноважень Міністерства юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги; проведення аналізу практики правозастосування з питань надання безоплатної правової допомоги; внесення на розгляд Міністра юстиції пропозицій щодо формування та реалізації державної політики у сфері безоплатної правової допомоги.

Актуальна інформація про безоплатну правову допомогу в Україні, різні питання отримання такої допомоги, актуальні змін в законодавчій базі стосовно її надання та адреси центрів у всіх регіонах України можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). А також – на веб-сайті Координаційного центру з надання правової допомоги www.legalaid.gov.ua ,  у соціальній мережі Facebook: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/timeline?ref=page_internal

 

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах, як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Додаткові відомості про програми USAID можна отримати у Відділі інформації та зв’язків з громадськістю USAID за телефоном +38 (044) 521-5741, на Інтернет-сторінці http://ukraine.usaid.gov або у соціальній мережі Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» працює в Україні з жовтня 2011 року. Мета проекту – сприяти утвердженню верховенства права в Україні через підтримку судової реформи, підвищення рівня прозорості та підзвітності судової системи, поліпшення обізнаності громадян із діяльністю судової системи та зростання довіри суспільства до судової влади. Діяльність проекту ґрунтується на досягненнях попереднього Проекту USAID «Україна: верховенство права», який реалізовувався з 2006 по вересень 2011 року. Детальнішу інформацію про Проект USAID «Справедливе правосуддя» можна отримати на офіційному веб-сайті www.fair.org.ua або за телефоном +38 (044) 581-3303.

 

Український освітній центр реформ (УОЦР) – організація, що реалізує широкий спектр діяльності із громадської освіти на підтримку економічних, політичних і соціальних перетворень в Україні. Місія УОЦР полягає в інформаційній підтримці участі українських громадян у реформах, що сприяють переходу до демократії та розвитку громадянського суспільства. Комунікаційна інфраструктура УОЦР дозволяє швидко та ефективно передавати освітню інформацію цільовим аудиторіям у будь-якому регіоні України, здійснювати комплекс інформаційно-освітніх заходів: створення тематичних радіопрограм, підготовка випусків новин та проведення ток-шоу в прямому ефірі, створення роликів соціальної реклами; створення інформаційних телепрограм, актуальних інформаційних роликів, документальних та навчальних фільмів; виготовлення друкованої продукції - книжок, брошур, буклетів, листівок, календарів, плакатів тощо; організація ефективного спілкування представників влади, бізнесу та громадських організацій з журналістами всеукраїнських та регіональних ЗМІ у мережі регіональних прес-клубів. Додаткові відомості про інформаційну кампанію можна отримати на Інтернет-сторінці http://cure.org.ua, на сторінці у Facebook https://www.facebook.com/igovUA або за телефоном +38 (044) 490-6988.

 

 
Категорія: Новини | Переглядів: 481 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: