Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Жовтень » 1 » Збережіть наше тепло, або ОСББ за умов теперішнього часу
13:24
Збережіть наше тепло, або ОСББ за умов теперішнього часу
 22 вересня у Харкові відбувся медіа-день «Чому за житлово-комунальну реформу пересічні українці мають платити високу ціну, а її ефективність та результативність все ще бажають бути кращими?». Йшлося про теперішні можливості та перспективи розвитку об᾽єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ),  а також про ймовірні та доступні заходи з енергозбереження, що допоможуть  мешканцям жити краще, але дешевше. Організатором заходу став проект IFC «Енергоефективність у житловому секторі України».

Передусім на заходах медіа-дня: прес-конфернції, круглому столі та тренінгові –  обговорювалися нововведення  до житлового законодавства України та загальна роль ОСББ.

Зоя Гопцій, радник із правових питань проекту, акцентувала увагу на Законі  «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», прийнятому 14 травня цього року. Він вніс деякі серйозні зміни у механізм керування багатоквартирним будинком. Відтепер будинками, де немає ОСББ, можуть керувати співвласники методом загальних зборів. Розподіл голосів відбувається відповідно до частки мешканця у загальній площі будинку. Таке поняття як «балансоутримання» відтепер просто не існує: будинок переходить в управління ОСББ з моменту його створення. Є й інші новації закону, які полегшують діяльність ОСББ.

Пані  Зоя наголосила на методах управління власним будинком, виділивши два основних. Будинком можуть керувати самі мешканці, хоча варто врахувати попередній досвід, який засвідчує: такий спосіб ефективний лише при невеликій – до десяти – кількості власників. Інший спосіб: співвласники наймають професійного управителя, який відповідно до вимог співвласників виконуватиме ті чи інші роботи для нормального функціонування чи й  поліпшення життя в домі. Власне, управителем може бути відповідна фірма чи й той самий  ЖЕК, якщо мешканців влаштовує його діяльність.

Проте, констатували учасники заходу, на сьогодні є кілька факторів, які заважають закону діяти повномасштабно. Перш за все, це менталітет українців – квартира моя, там роблю, що хочу, а будинком нехай переймаються інші, ділиться думками Наталія Горбаченко, начальник Управління реформування інфраструктури та економічного аналізу Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури Харківської області державної адміністрації. Відтак, нині лише 8% з багатоквартирних будинків України мають ОСББ, отже, велика кількість людей просто не знають, що це таке, та які можливості надає. Другий фактор – недостатня інформаційна робота. А третє, що технічно гальмує виконання закону та просування реформи, –  технічна затримка, спричинена тим, що Міністерство регіональної політики  досі не розробило додаткових нормативно-правових документів. Яким має бути протокол зборів, аби його ніхто не опротестував згодом? Який прядок проведення конкурсу на управителя? Як передаватимуться співвласникам земельні ділянки?..

Головна мета сьогодні, наголошували промовці, це зберегти житловий фонд України, та кожен дім окремо, адже це гарантія майбутнього добробуту кожного. Підтвердженням цього став виступ Юлії Самойлової, голови правління харківського ОСББ «Альма-центр», члена національної ради з питань ОСББ при Кабінеті Міністрів України. Вона розповідала про власний досвід роботи в ОСББ, якому вже 18 років. «ОСББ – найбільш прогресивна форма управління будинком. Ми працюємо з людьми, отже, маємо працювати за правилами і наша головна задача – це координація співвласників. Мені необхідно, аби вони мені довіряли, і наразі мені вдалося цього досягти до такої міри, що матусі питають мене, до якої школи краще віддавати дітей та де ми будемо ставити ялинку на Новий Рік», – поділилась пані Юлія.

Чимало уваги учасників було віддано представленню енергоощадних програм. Бо ж наразі в Україні 239 тисяч багатоквартирних будинків і 90% з них потребують серйозного ремонту. Отож, ми зобов’язані робити усе, щоб продовжити життя нашого будинку і зменшити витрати на його утримання.

Докладно про енергоощадну програму розповів Максим Бабенко, заступник начальника Управління корпоративного бізнесу Ощадбанку. Він розповів, що державні банки беруть учать у програмі, за якою надають кредити ОСББ на покращення тепло-енерго умов, за якою 40%, а у випадку наявності субсидіантів серед членів ОСББ,  то й 70% повертає держава. Кредит надається під ставку 23 відсотки; погашення відбувається рівними частинами, хоча можливе й дострокове погашення без переплат. Ці гроші можуть піти на встановлення лічильників, але вони дозволяють лише рахувати теплопотік. Тому для реальної економії фахівці радять встановлювати індивідуальний теплопункт, який коштує близько 150 тисяч гривень, але дозволяє контролювати подачу тепла залежно від багатьох факторів. Це, за словами пана Максима, дає економію в 120 тисяч гривень за рік. Також можливе утеплення фасаду, але тільки усього будинку в цілому, адже «клаптикове» утеплення дуже негативно впливає на будинок і є, до речі, нормативний акт, який подібне «латкування» забороняє.

Для отримання кредиту ОСББ повинно підготувати два блоки документів: установчі та конкретно пов’язані з кредитом. «Кредит, виданий сьогодні, буде окупним уже через чотири-п᾽ять років. Окрім того, нехай люди не лякаються курсу валюти, адже кредит видається у гривнях та вертатиметься також у національній валюті», – зауважила Алла Півовар, директор Харківської обласної дирекції Укргазбанку.

«Програми такого роду мають серйозно вплинути на теплоенергоситуацію в Україні, адже ми даремно витрачаємо близько 40% тепла, тобто щороку країна перевитрачає мільярд доларів», – наголосив Сергій Губін, директор «Національного прес-клубу».

«На сьогодні ми маємо напівреформоване суспільство, яке розуміє, що потрібні зміни, але не може ці зміни втілити в життя, – каже пан Губін. – Та треба лише усвідомити,  звідки у вас починається квартира. Якщо з вхідних дверей, то ви так і будете переплачувати, якщо ж вже з входу до під’їзду, то ми зможемо змінити ситуацію на краще».            

Ангеліна КОВАНДА

 

 

 

 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 451 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: