Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 22 » ІМІ: «Наростання рівня агресії у суспільстві відображається у агресії проти журналістів»
06:09
ІМІ: «Наростання рівня агресії у суспільстві відображається у агресії проти журналістів»
У період з 4 по 10 квітня 2015 року в Україні зафіксовано 4 випадки порушень в категорії «Фізична агресія» та один випадок в категорії «Непрямий тиск» 

Початок квітня засвідчив тенденцію наростання агресії щодо журналістів, які працюють «у полі» (Одеса, Дніпропетровськ), випадків залякувань та побиттів через резонансні матеріали (Черкаси, Севастополь). Окрім того окупаційна влада в Криму продовжила практику тиску на журналістів проукраїнських колись видань, - Тетяну Гучакову, яка працювала на  BlackSeaNews, представники ФСБ допитали та провели обшук у її домі в Ялті. 

Категорія «Фізична агресія»
У Дніпропетровську на студентку журфаку ДНУ Наталію Крицкову скоєно напад, коли Наталя разом із громадською активісткою Оксаною Грошевихіною знімали сюжет про бізнес переселенки із Донецька Юлії. Сюжет стосувався пограбування перукарні, власницею якої є переселенка, а пограбування пов’язували з роботою конкурентного закладу. Напад стався після відвідин салону конкурентки, коли за дівчатами побігло двоє чоловіків, намагаючись відібрати сумку із камерою. 

На Одеському залізничному вокзалі стався інцидент із знімальною групою телеканалу “Репортер”. Так операторка Анастасія Крячко, та стажерка каналу (не оформлена) проводили опитування людей на пероні вокзалу. Троє чоловіків почали чіплятися до дівчат та таким чином зірвали зйомку. Після усних прохань чоловіки не заспокоїлись та стали вести себе ще нахабніше. Тоді дівчата намагалися вирватися та побігли до відділку міліції. Двоє із трьох нападників побігли за ними і попали прямо у відділок. Але навіть і там вони продовжували хуліганити – розбили вікно. Як виявилось, один із них був співробітником одеської залізниці. На нападників відкрили впровадження по статті хуліганство та пошкодження майна.

Черкаському журналісту, кореспонденту "Газети по-українськи" позаштатному кореспонденту видання "Дзвін", Юрію Стригуну погрожують на шпальтах газети "Рідна земля".  Видання належить колишньому "регіоналу" Олександру Короткову. У останньому номері тальнівської газети "моделюють" ситуацію, як Стригун може "раптово перечепиться через прутик і вдариться голівонькою об асфальт".

У Криму редакторка севастопольського сайту “Інформер” Ірина Остащенко потрапила до лікарні з пробитою головою. Напад колеги Ірини пов’язують із журналістською діяльністю, її репортажі носили досить гострий характер. За інформацією низки видань, окупаційна влада та провладні ЗМІ намагаються приховати факт нападу. 

Категорія «Непрямий тиск»
У Ялті (АР Крим) співробітники ФСБ РФ провели обшук у журналістки Тетяни Гучакової (колишня заступник головного редактора видання BlackSeaNews, переїхало після окупації Криму до Києва). Потім Гучакову відвезли, імовірно на допит, після чого відпустили. 
Категорія: Новини | Переглядів: 435 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: