Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Листопад » 21 » Інформаційна кампанія щодо відкритості благодійних внесків у закладах охорони здоров’я стартувала у Сумах
09:03
Інформаційна кампанія щодо відкритості благодійних внесків у закладах охорони здоров’я стартувала у Сумах
Сьогодні кожен мешканець міста Суми може отримати інформацію про основні засади добровільної форми пожертв від пацієнтів на користь медичних закладів. Відтепер на території міських лікарень на інформаційних стендах та у місцях найбільшого скупчення пацієнтів розміщено інформаційні плакати з алгоритмом прозорого фінансування медичної галузі за рахунок добровільних пожертв. Дані плакати розміщені за ініціативи команди ГО «Бюро аналізу політики» у рамках програми «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги».

Як наголосив регіональний координатор програми «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» Володимир Чепік, головна проблема безсистемного і неконтрольованого додаткового фінансування медичної галузі за рахунок пацієнтів полягає в необізнаності населення про свої права. «Саме тому розміщені нами інформаційні плакати у доступній формі алгоритму пояснюють пацієнтам, коли і за що з них можуть вимагати плату, а плата за які послуги – виключно їхнє добровільне побажання», – говорить Володимир Чепік.

«Прийшов за медичною допомогою? Треба платити? Маєте два варіанти: ні – сьогодні твій день, ти щасливчик, ти потрапив до 29% пацієнтів, які не платять у лікарнях», – йдеться у плакатах. Зокрема наголошується на тому, що варіант «не платити» також можливий – це виключне право і побажання пацієнта. «Якщо все-таки вирішили платити, то ви повинні знати, що офіційно сплачувати ви маєте лише у двох випадках: за офіційну платну послугу, або ж добровільні пожертви на користь медичного закладу через касу благодійного фонду», – роз’яснюється у плакатах.

У свою чергу до офіційних платних послуг наразі належать наступні: консультація лікаря без направлення, клінічні аналізи (без направлення), УЗД (без направлення), медогляд для отримання виїзної візи, медогляд при працевлаштуванні, медогляд при отриманні посвідчення водія, корекція зору (окуляри, лінзи), стоматологічна допомога, мед послуги для іноземців, копія медичної довідки, витяг з історії хвороби, препарати з донорської крові.

В усіх інших випадках, як то «на потреби медичного закладу» пацієнтам радять сплачувати лише через благодійний фонд, лише, якщо він може і хоче, лише у тому розмірі, який пацієнт для себе визначив. Пацієнтам також радять обов’язково вказувати призначення платежу і вимагати від благодійного фонду періодичного публічного звітування про використання пожертвуваних коштів.

Володимир Чепік, також наголошує, що пацієнти повинні знати, згідно законодавства, до 20% пожертвуваних коштів пацієнтів благодійні фонди мають право направляти на свої адміністративні потреби, а 80% коштів повинні направляти на потреби медичних закладів.

Довідка: «Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги» — програма, яку 3 рік поспіль реалізують експерти Інституту аналітики та адвокації у різних областях України. Основна мета — «опрозорення» та нормативне врегулювання співпраці благодійних фондів та лікувальних закладів. Минулого року команді "побороборців" вдалось запровадити механізми підзвітної діяльності у Луцьку, Вінниці, Черкасах, Чернігові, ще раніше у Полтаві і вже сьогодні місцеві громади цих міст бачать скільки коштів збирається фондами та куди і скільки коштів витрачається лікарнями, адже останні публічно та відкрито звітуються. Слід зауважити, що до ініціативи сьогодні приєдналось понад 18 громадських організацій з абсолютно різних регіонів країни. До кінця 2016 планують запровадити таку практику у Тернополі, Сумах, Миколаєві та Житомирі.
Категорія: Новини | Переглядів: 561 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: