Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Серпень » 15 » Найбільше роботи виявилося у...логопедів, - дійшли до висновку учасники проекту з надання допомоги сільським жителям
10:48
Найбільше роботи виявилося у...логопедів, - дійшли до висновку учасники проекту з надання допомоги сільським жителям
У Сумському прес-клубі підсумували проект  ООГ «Усвідомлений вибір народу», що був підтриманий Фондом сприяння демократії Посольства Америки в Україні.

 

Проект розпочався із презентації для ЗМІ тут, у прес-клубі, 15 жовтня минулого року, –  нагадала керівник проекту, голова Ради ООГ «Усвідомлений вибір народу» Світлана Дронік.  Він передбачав 18 заходів, які успішно виконані. Передусім це 14 виїздів обласних спеціалістів у села Курган, Михайлівка, Червлене, Пристайлове, Підопригори, Павленки, Бишкінь, Ворожба, Будилка, Боровенька, Катеринівка, Гринцеве, Великий Вистороп і Малий Вистороп. Відбулися два «круглих столи» за темами «Правові потреби та шляхи їх вирішення для звільнених учасників АТО  і їх сімей, родин вимушених переселенців  у сільську місцевість та корінного населення» та «Психологічні і логопедичні потреби та шляхи  їх вирішення для учасників АТО і їх сімей, родин вимушених переселенців у сільську місцевість та корінного населення».

 

Спеціалісти надали психологічну, логопедичну, правову допомогу 551особі (за проектом передбачалося 420), серед яких дорослих 305 (в т. ч.  12 демобілізованих учасників АТО, 16 членів  їх сімей, 6 родин переселенців). Зокрема юрист проконсультував 202 особи; логопед обстежив, надав допомогу та підготував консультаційні висновки щодо 216 дітей (48% школярів та 52% дошкільнят); психолог – щодо 246 осіб (дорослих і дітей). Консультаційні висновки логопеда і психолога передані в Лебединську центральну районну лікарню,   копії – до сільських амбулаторій і ФАП  для подальшого надання медичної  допомоги.

 

Щодо правових проблем, то – з узагальнення –  вони стосувалися  сімейного,   спадкового,    трудового, земельного, кримінального права, соціального забезпечення. Звернення в основному задовольнялися під час першого візиту; проте низку їх рекомендовано передати до Центру вторинної правової допомоги.

 

Зустрічі на «круглих столах» підтвердили актуальність виїзної допомоги фахівців. Адже сільське населення обділене увагою висококваліфікованих обласних спеціалістів. Окрім того, війна додала потребу в допомозі ВПО. Низку психологічних проблем, якими, на жаль, ніхто не опікується, мають колишні воїни АТО. Великою проблемою є те,  що в Лебединській ЦРЛ, ФАПах, сільських амбулаторіях взагалі відсутні дитячі логопед і психолог.  Відтак сільські діти таку допомогу можуть  отримати лише в обласному центрі. До фахівців проекту і зверталися в основному малозабезпечені люди, фінансово  неспроможні  виїхати за межі села.

 

Підсумки обстеження дітей логопедом виявилися невтішними, – розповіла логопед обласної дитячої лікарні Олена Чумакова.  Вони засвідчили, що тільки 18% обстежених дітей не мають мовленнєвих вад; 6,4% – з фізіологічною недомовністю. Це діти віком до 4 років, які потребують додаткового обстеження й після 4 років. 51% дітей має порушення звуковимови; половина з них навчаються в школі. Деякі діти приходили зі шкільних занять самостійно і просили допомоги, усвідомлюючи дефекти свого мовлення.

 

Прикро, що діти, у яких виявлене заїкання (12 осіб –  6,4% від усіх обстежених), жодного разу не звертались за допомогою лікарів, не стоять на диспансерному обліку, не проходили курсів лікування і навіть не знають, куди їм звертатися за допомогою. Частина цих дітей мають невротичні прояви, а батьки тим часом не усвідомлюють, що це невроз (логоневроз), возять дитину до «бабусь», лікують переляк. Одна дитина (13 років) на сьогодні пройшла курс лікування у стаціонарі обласної дитячої лікарні,   виписалася з  хорошим  результатом,  значним  покращенням.  Батьки  повинні   розуміти:  чим  раніше вони звернуться до спеціалістів, тим більше шансів на успіх у лікуванні.  Наприклад, при появі заїкання у дитини, звернення у перші місяці майже завжди дає можливість ліквідувати проблему.

 

Загальний недорозвиток мовлення виявлено у 14 дітей ( 8%). Цей дефект, частіше за все, є наслідком затримки психічного розвитку, зниження інтелекту, вад слуху або педагогічної занедбаності. Такі діти потребують додаткових консультацій невролога, психіатра, сурдолога та досить тривалої корекції.

 

При обстеженні дітей раннього віку виявлено  10 осіб (5,3%)  із затримкою мовного розвитку. Це діти, які у віці трьох років не мають фразового мовлення, мають малий активний словник, а деколи навіть спілкуються  за допомогою окремих звукосполучень.

 

Щодо інших дефектів мовлення. Кілька  дітей, навіть у шкільному віці, мали органічну дислалію (розлад мови, який проявляється у порушенні вимови звуків), причиною якої є коротка під’язична вуздечка. Але на консультацію до ортодонта (стоматолога, який вивчає етиологію, діагностику, методи профілактики і лікування зубощелепних аномалій) ці діти були направлені тільки після  обстеження фахівцями проекту.

 

Загалом додаткові консультації інших спеціалістів рекомендовані 51-ій дитині, 22-ом дітям із тяжкими мовленнєвими вадами рекомендоване лікування в умовах стаціонару. Батькам наданий роздатковий логопедичний матеріал із корекції розвитку дитини в домашніх умовах. 

 

На думку учасників проекту, вкрай важливим є створення логопедичного  пункту в м. Лебедин. Буде він при ЦРБ, чи при органах освіти, – менш важливо. Головне, щоб було до кого звертатися за допомогою.

 

Своїми думками про співпрацю в проекті  ООГ «Усвідомлений вибір народу» та результатами спільної роботи поділилися сільські голови Пристайлівської сільської ради Оксана Снаткіна, а також заступник голови Лебединської районної ради Світлана Горошко.

 

 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 461 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: