Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 3 » Обговорення перспектив покращення громадського контролю за веденням Державного реєстру виборців України
21:58
Обговорення перспектив покращення громадського контролю за веденням Державного реєстру виборців України
25 травня у Сумському обласному прес-клубі відбулася зустріч із представником «Центру підтримки громадських ініціатив» в Житомирській області Михайлом Городком, начальником відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Сумської обласної державної адміністрації Іриною Білан та начальником відділу контролю апарату Сумської міської ради Ольгою Фесенко.

Тема обговорення – «Перспективи покращення громадянського контролю за веденням Державного реєстру виборців України напередодні місцевих виборів». На початку було зазначено мету, завдання та очікувані результати, що чекають на виборців після поліпшення Державного реєстру виборців.  Для детальнішої інформації  була представлена презентація проекту.

29 вересня 2009 року «Державний реєстр виборців» введений в постійну (промислову) експлуатацію. ДРВ – це автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, обробки даних про виборців. Інноваційний розвиток Державного реєстру виборців України – необхідна передумова удосконалення виборчого процесу на засадах його публічності та відкритості, рівності всіх кандидатів й партій.

Представник «Центру підтримки громадських ініціатив» в Житомирській області Михайло Городок зазначив, що основними завданнями реєстру є  ведення персоніфікованого обліку виборців та складання списків виборців для проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів ВР Автономної Республіки Крим, місцевих рад, селищних, міських голів, всеукраїнських і місцевих референдумів.

У процесі обговорення виявилося, що існує багато проблем, пов’язаних із ДРВ   у контексті реалізації виборчих прав. У першу чергу це закритість даних реєстру, неможливість або складність реалізувати своє право голосу для значної частини виборців: військовослужбовців із зони АТО; виборців із Донецької та Луганської областей у зоні АТО; громадян України з тимчасово окупованої АРК; внутрішньо переміщених осіб, які не зареєстрували нове місце проживання або зареєстрували за юридичною адресою органу соцзахисту населення. До проблем відносять і відсутність реєстру населення та інших реєстрів у суб’єктів подання відомостей про виборців; недостатня періодичність оновлення бази даних Реєстру виборців (щомісяця); відсутність біометричних документів, зокрема ID-карток, що мали б замінити всі або більшість документів і т. д.

Для пошуку шляхів вирішення цих проблем та визначення інноваційного розвитку ДРВ експертами Центру підтримки громадських ініціатив було проведено аналіз міжнародного досвіду ведення реєстрів виборців. Вони пропонують наступні кроки: відкрити частину даних Реєстру на час виборів, створити інші реєстри, передусім реєстр населення, розробити стратегію розвитку електронного урядування, запровадити ID-картку для електронної ідентифікації, налагодити обмін даними між Реєстром виборців та іншими реєстрами й базами даних, розширити й удосконалити електронний сервіс «Особистий кабінет виборця».

Начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Сумської обласної державної адміністрації Ірина Білан підмітила, що така електронна система реєстру виборців була б зручною для тих, хто голосує вдома й не має можливості віддати свій голос на виборчій дільниці. Ольга Фесенко наголосила на перспективі створення такого ресурсу в нашій області.

Оксана ЯРЕМЕНКО

 

 

   

 

 
Категорія: Новини | Переглядів: 444 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: