Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 21 » Освітня подорож параюристів або Чому навчилися сільські голови на проекті правової допомоги сільському населенню
21:25
Освітня подорож параюристів або Чому навчилися сільські голови на проекті правової допомоги сільському населенню
Сьогодні параюристи як надавачі знеболювального: реалізовують не лише індивідуальні, але й колективні послуги, до всього, – безкоштовні. Це є своєрідним «рятувальним колом» у бурхливому морі проблем для простих селян. Адже чекати допомоги, окрім як від сільського голови, часто просто немає від кого.

Тому сільські голови  Лебединського району з радістю вирушили у захоплюючу подорож стежками науки і знань, щоб у майбутньому надавати правову допомогу тим, хто її буде потребувати.

19 червня у Сумському прес-клубі було надано звіт про підсумки проекту «Спільна діяльність Сумського громадського центру правової інформації та консультацій і 23 сільських рад Лебединського району в розбудові системи сільських правових консультантів (параюристів), надання ними за участі юриста Центру безоплатної  первинної правової допомоги  сільському населенню, вимушеним переселенцям та сім’ям учасників АТО».

Світлана Дронік – голова Ради ООГ «Усвідомлений вибір народу» та керівник цього проекту зазначає, що усі заходи, які планувалось реалізувати, було виконано. Перш за все, завданням проекту було напрацювати певний досвід надання сільським головам необхідної правової інформації для подальшої її реалізації.

Завдяки підтримці та особистій участі у заходах Лебединської районної ради, склалася добра співпраця з головами сільських рад. У свою чергу райрада надавала приміщення – центральну бібліотеку для проведення консультацій. Також запрошувалися спеціалісти з Лебединської райдержадміністрації, міськрайонного управління юстиції, районного суду, районного Центру зайнятості.

Були створені електронні версії книжок для 23-х сільських рад, влаштовувалися кави-брейки для кращого сприйняття наданих матеріалів.

Загалом було проведено шість «круглих столів» за такими темами: «Медіація як процедура вирішення конфліктів», «Правова допомога вимушено переміщеним особам в сільську місцевість», «Правова допомога учасникам АТО та їх сім’ям», «Право власності: стан і актуальні проблеми, шляхи його реалізації в сільській місцевості», «Представлення інтересів малозабезпечених верств населення у судах для забезпечення рівного доступу до правосуддя та можливості інформування населення про діяльність суддів», «Правова допомога підприємцям-початківцям малого та середнього бізнесу в сільській місцевості».

Як говорить пані Світлана, ці тренінги були корисними, адже спрямовувалися саме на здобуття практичних навичок і застосування їх у реальному житті. Наприклад, сільські голови вивчили, як учасникам АТО правильно оформити пакет документів для отримання земельної ділянки. 

Чимало запитань щодо підприємництва. На жаль, зараз малий і середній бізнес у селі процвітати не може. Бо відсутня допомога держави, не вистачає грошей на закупівлю необхідного обладнання, не працюють фонди сприяння підприємцям. У Лебединському районі, за останніми даними, лише одна людина відкрила власний бізнес. Це погана статистика, – стверджує керівник проекту.

Як каже Микола Іванов – голова Курганівської сільської ради, «останніми роками кількість законів збільшувалася і попросту не вистачає знань, аби в них орієнтуватися. Потрібно шукати додаткову інформацію, в якій ти не завжди компетентний. А проект дав можливість не лише самому заповнити прогалини у знаннях, але й навчити інших. Бо у селі, крім сільського голови, допомоги простим мешканцям чекати немає від кого».

Оксана Снаткіна – голова Пристайлівської сільської ради  говорить: «На сільського голову не вчаться, тому розбиратись у питаннях субсидій, шлюбу, загалом питаннях «від малого до великого» нам допомагали диски, велика кількість представленої літератури, брошури. Ми разом опановували новий, невідомий нам матеріал. Щоразу три години живого спілкування, величезна кількість запитань і відповіді на них  дали свій результат. Такі заходи вкрай необхідні, адже потреба у подібній інформації справді велика».

Свого часу, розпочинаючи безкоштовну допомогу селянам, організатори проекту сподівалися, що накопичений ними досвід буде застосовано в інших районах області. Проте цього не відбулося. Щоправда, управління юстиції сьогодні посилило роботу з консультування громадян. Відкрито чотири центри правової допомоги: у Сумах, Конотопі, Шостці та Охтирці. Але чи зможе приїхати до Охтирки – за територіальним принципом – мешканець віддаленого села Лебединщини? Навряд. Тож практика діяльності параюристів, їх наближеність до людей, їх здатність надавати первинну правову допомогу реально знадобилася б селянам у їх щоденному житті.

Ольга КРАСНОЩОК

 

 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 457 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: