Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Грудень » 10 » Підсумки проекту з надання первинної безоплатної правової допомоги сільському населенню підвели у обласному прес-клубі
22:11
Підсумки проекту з надання первинної безоплатної правової допомоги сільському населенню підвели у обласному прес-клубі
10 грудня у Сумському прес-клубі представники обласного об’єднання громадян «Усвідомлений вибір народу» розповіли про свою діяльність в рамках проекту, спрямованого на надання кваліфікованої первинної правової допомоги сільському населенню Лебединського району.

Проект «Спільна діяльність Сумського громадського центру правової інформації та консультацій і сільських рад Лебединського району в наданні первинної безоплатної правової допомоги сільському населенню, розбудові сільських правових консультантів (параюристів), навчання сільських голів організації конкурсів на надання кваліфікованої первинної правової допомоги сільському населенню» було презентовано в прес-клубі 30 січня цього року.

Нині проект, який, по суті, є продовженням попереднього, завершується. Проте він надав змогу ще 12 місяців надавати безоплатну первинну правову допомогу в сільських громадах Лебединського району. Робота буде продовжуватися, адже розбудова системи первинної правової допомоги в Лебединському районі стартувала.

Підсумки реалізації проекту є позитивними – населення 23 сільських рад отримало під час виїздів юристів Сумського громадського центру правової інформації та консультацій безоплатні юридичні послуги. Висококваліфіковані обласні спеціалісти провели в м. Лебедин навчання для 23 параюристів із основ безоплатної первинної правової допомоги населенню. На жаль, лише три сільські ради провели конкурси на надавачів юридичних послуг з сільських бюджетів.

«Підсумовуючи досвід виконання проекту, можемо сказати, що учасників заходів найбільше цікавило реальне виконання регіональними органами влади та сільськими радами низки законів України про приватизацію землі, сіножатей, розвитку підприємництва на селі шляхом державної підтримки фермерства, закріплення положень самозайнятості сільського населення, соціально-економічного розвитку села, і, в першу чергу, будівництво доріг всередині села, ремонт доріг між селами, дієвості програм «Шкільний автобус», «Сільська швидка допомога» та низки законів соціального захисту населення, подолання екологічних проблем – зникнення води в колодязях людей та забруднення отрутохімікатами сільською авіацією територій сіл», – розповіла голова обласного об’єднання громадян «Усвідомлений вибір народу» Світлана Дронік.

«Надання правової допомоги, сприяння правовій освіченості громадян є нагальним і актуальним питанням сьогодення. І наразі сьогодні, коли в Україні триває Тиждень прав людини, є нагода зосередити на цьому увагу, – додав директор громадської організації «Громадське бюро «Правозахист» Ігор Рекун. – Важко переоцінити значення правової допомоги для життєдіяльності суспільства. На жаль, наше суспільство не освічене у багатьох правових питаннях. Ми це бачимо, розуміємо, тому створили при нашій ГО консультаційний пункт, до роботи якого залучаємо юристів-практиків. У людей виникають різні правові колізії, проблеми, багато питань, де без фахівців важко розібратися і зорієнтуватися. І тут на допомогу приходить громадська солідарність, взаємодопомога: юридичні приймальні, де будь-кому надають правову допомогу безоплатно. Така приймальня діє і при ГО «Правозахист», і у наших колег, у партнерських організацій. І первинна безоплатна допомога, і вторинна – це складові одного важливого процесу, у ефективності якого зацікавлена й держава. Адже тільки правова держава може врешті решт відповідати європейським стандартам розвитку».
Категорія: Новини | Переглядів: 380 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: