Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Січень » 6 » «Усвідомлений вибір народу» прозвітував в Сумському прес-клубі про надання первинної безкоштовної правової допомоги членам сільських громад
14:00
«Усвідомлений вибір народу» прозвітував в Сумському прес-клубі про надання первинної безкоштовної правової допомоги членам сільських громад
Обласне об’єднання громадян «Усвідомлений вибір народу» представило в Сумському прес-клубі звіт з виконання свого проекту, протягом 6 місяців дії якого було проведено роботу зі створення системи первинної безоплатної допомоги.

Цільовою аудиторією проекту, який тривав з липня по грудень 2013 року, стали малозахищені категорії населення 11 сільських рад Лебединського району та Битицької сільської ради Сумського району, а саме пенсіонери, інваліди, ветерани, сільські жителі, одинокі матері, члени багатодітних сімей, безробітні, паліативні пацієнти, інші малозабезпечені громадяни.

В ході роботи щомісяця організовувалися виїзні консультації населення юристами безпосередньо в селах Лебединського району. Сільські ради організовували зустрічі населення з юристами.

«За час роботи проекту було надано юридичну первинну правову допомогу 274 особам, в т.ч. з 252 – із сільської місцевості, – розповіла керівник проекту Світлана Дронік. – Справи переважно стосувалися соціального забезпечення та земельного права, сімейного права, житлових питань, спадкових справ тощо».

У Лебединському району серед колективних проблем населення завжди були транспортні проблеми – через відсутність нормальних сільських доріг. До окремих сіл водії маршрутних таксі та автобусів просто відмовляються їхати. Швидка допомога не вкладається у часові нормативи, щоб надати медичну допомогу, дільничні міліціонери не встигають приїхати на виклик вчасно.

Надбаний досвід дає можливість зробити наступні висновки:
- люди потребують безоплатної первинної правової допомоги (консультації чи роз’яснення з правових питань), складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру), особливо у віддалених селах;
- сільські ради потребують узагальнення правових проблем людей та просвітницької діяльності.

Тому існує необхідність продовження співпраці громадськості та сільських рад в наданні безоплатної первинної правової допомоги населенню і в 2014 році. Готовність до подальшої співпраці висловили всі сільські голови Лебединщини на «круглому столі» 23 жовтня 2013 року.

Проект «Сумський громадський Центр правової інформації та консультацій для бідних верств населення як складова системи надання первинної безоплатної правової допомоги членам сільських громад Лебединщини та Бітицької сільської ради Сумського району Сумської області» втілювало обласне об’єднання громадян «Усвідомлений вибір народу» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та у партнерстві з Сумським прес-клубом, Битицькою сільською радою Сумського району, Лебединською райдержадміністрацією, 23 сільським радами Лебединського району.
Категорія: Новини | Переглядів: 476 | | Теги: Світлана Дронік, Міжнародний фонд Відродження, Усвідомлений вибір народу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: