Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Квітень » 26 » «Відверто про наркотики: краще знати, ніж вважати» - таку назву мав тренінг для журналістів, що відбувся 22-23 квітня у Сумах
08:07
«Відверто про наркотики: краще знати, ніж вважати» - таку назву мав тренінг для журналістів, що відбувся 22-23 квітня у Сумах

Навчання за темою «Відверто про наркотики: краще знати, ніж вважати» було проведене для професійних журналістів регіону та студентів кафедри журналістики Сумського державного університету. Ініціювала тренінг громадська організація «Клуб «Шанс», заручившись підтримкою Сумського прес-клубу. Захід став можливим завдяки підтримці Міжнародного фонду «Відродження».

«Перший досвід проведення тренінгів для журналістів ми отримали, коли розпочинали інформаційну кампанію, спрямовану на забезпечення доступу до діагностики та лікування вірусних гепатитів, – говорить голова «Клубу «Шанс» Олексій Загребельний. – Тоді зрозуміли, що така робота є справді ефективною, адже від журналістів значною мірою залежить, наскільки освіченим із того чи іншого питання буде широкий загал».

Тема наркотиків ніби відома кожному. Втім, як засвідчує практика, реально ми знаємо про питання досить небагато. Та й переважно не знаємо навіть, – вважаємо. Між тим, аби здійснювати профілактику явища; адекватно ставитися до проблеми; розуміти грань, що проходить між хворобою і злочином, між бажанням розслабитися та стійкою залежністю; усвідомлювати важливість програм, що здійснюються на засадах зменшення шкоди від вживання наркотиків, потрібно володіти питанням не на рівні уявлень і припущень.

Тож протягом двох днів із медійниками говорили, дискутували та відповідали на запитання лікар-нарколог обласного наркодиспансеру Тарас Злиденний, міський нарколог Олександр Кобець, начальник ВБНОН УМВС України в Сумській області Радій Будзинський, голова ГО «Клуб «Шанс» Олексій Загребельний і голова СОГО «Сумський прес-клуб» Алла Федорина.

Окрему сесію тренінгу присвятили спілкуванню із тими людьми, хто має досвід споживання та потребує наркотиків для знеболення. Суто емоційно на журналістів найбільше, певно, вплинула історія Олександра, який після вісімнадцятирічного досвіду вживання наркотичних речовин ось уже шість років живе без наркотиків.

Що ж до іншої отриманої інформації, то процес її осмислення ще має відбутися. Адже учасники навчань у підсумковій анкеті самі поставили оцінку своїм знанням про наркотики до та після тренінгу. До – 1,9 бала, після – 3,9. Відмінність значна, проте, зауважмо, ніхто не поставив собі по закінченню «п’ятірки»: журналісти розуміють, що зроблено, власне, вступ до теми. Загалом же вона досить складна й неоднозначна, аби на освоєння вистачило двох днів. Проте кожен встиг усвідомити, що легковажно підходити до цієї теми журналіст не вправі.

Однозначною була і теза щодо недосконалості сьогоднішньої державної політики стосовно наркотиків. Власне, про це говорили всі тренери. Тарас Злиденний зазначав проблеми, з якими стикаються лікар і пацієнт у ході лікування наркотичної залежності чи впровадження заходів зменшення шкоди від наркотиків. Радій Будзинський зауважив, що у нас бракує комплексного підходу до вирішення даного питання. Олексій Загребельний проаналізував, наскільки держава та місцева влада мало опікуються даною проблемою, а відтак породжується чимало інших соціальних, медичних та економічних питань, пов᾽язаних із цим. Як приклад – відсутність збалансованої комплексної регіональної стратегії, яка б поєднувала в собі як профілактику вживання наркотиків і протидію їх нелегальному обігу, так і програми зменшення шкоди, що довели свою ефективність, але на які фактично не виділяються державні кошти.

Наступним етапом засвоєння знань для журналістів стане конкурс матеріалів на тему наркотиків. Його оголосили організатори наприкінці тренінгу не лише для його учасників – для всіх ЗМІ області. Умови конкурсу – на сторінках Клубу «Шанс» і прес-клубу у Інтернет-мережі. А підсумки його буде підбито напередодні 27 червня – Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом.
 

Категорія: Новини | Переглядів: 550 | | Теги: Алла Федорина, Клуб «Шанс», Радій Будзинський, Олександр Кобець, Тарас Злиденний, Олексій Загребельний | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: