Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Червень » 29 » Суми-Харків-Суми: журналістам показали єдиний в Європі сад німфей
07:27
Суми-Харків-Суми: журналістам показали єдиний в Європі сад німфей
Журналістам Сумщини, Полтавщини та Харківщини під час прес-туру, що відбувся у рамках проекту «Реформи — шлях до успіху», випала можливість познайомитися з непересічним чоловіком,  вирощує водяні лілії та створив єдиний у своєму роді на Харківщині, а, може, й у всій Європі сад німфей або водяних лілій.

Мешканець села Ємці, що у Дергачівському районі Харківської області  Василь Гузенко вже не рахує скільки різновидів лілій має, але говорить, що цих квітів у нього більше, ніж у відомому Нікітському Ботанічному саду: від місцевих білих красунь до тропічних лілових і лілій нічного цвітіння. Говорити про те, з чого почалося захоплення ліліями чоловікові не просто. «Якщо  хтось дуже чимось захоплюється, то я з впевненістю можу сказати, що ця людина ховається від світу. Я теж захований. У ліліях», — говорить Василь Гузенко.

Свого часу захоплення ліліями для нього стало спасінням, коли виникли проблеми на роботі, потім у родині, а після смерті сина ці красиві водяні квіти стали знаком його невимовного батьківського болю.

35 років із своїх 70, Василь Гузенко віддав ліліям. Згадує, як сам привозив з відряджень, чи просив друзів привезти посадковий матеріал. Викопував озера довкола дому, створював розплідники і вирощував свої німфеї. Справа то копітка, адже частина лілій звикли до більш помірного клімату, а наші зими для них згубні. Наприклад, тропічні лілії мають зимувати при температурі +18 градусів. Отож, їм треба створювати відповідні умови. Василь Григорович говорить, що навіть при попередніх тарифах на газ та світло таке зимування влітало в копієчку, а нинішньої зими він навіть не знає що робити, і подумує відмовитися від теплолюбних квітів, адже його заняття не приносить прибутків. Василь Григорович свої лілії часто дарує.  Подарував для зимового саду Будинку юннатів Харківського зоопарку, щоб діти вчилися вирощувати цю красу. Та й не кожен готовий займатися вирощуванням цих квітів. «Це не риба, не плантації картоплі або навіть ягід, це тендітні лілії, що квітнуть тільки влітку і цінні лише своєю втіленою на землі божественною красою», — говорить чоловік.

Василь Гузенко запевняє, що він живе у гармонії з природою і з собою. На берегах його водойм з ліліями ростуть лікувальні трави, про які він може розповідати годинами і з не меншим захопленням, ніж про лілії, деякі види яких, до речі, також мають лікувальні властивості. Шкода тільки що не всі люди можуть скористатися цими безцінними дарами природи, адже сучасне покоління стало таким далеким від природи.

Чоловік щиро переконаний, що людині треба думати про хороше і воно неодмінно буде. І чим більше ми думатимемо про хороше, робитимемо хороше, тим самі ставатимемо щасливішими.

Світлана ШОВКОПЛЯС

http://xpress.sumy.ua/news/society/8140

 
Категорія: Новини | Переглядів: 424 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: