Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Січень » 25 » Де шукати управителів для ОСББ?
21:12
Де шукати управителів для ОСББ?
Цього літа, а саме 1 липня, українці повинні будуть почати новий відрахунок у житті своїх багатоквартирних будинків. Адже новий закон «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» зібрав у собі права та обов'язки співвласників таких помешкань. І тепер відповідальність за утримання багатоквартирного житла несе не місцева влада, ЖКГ чи держава, а самі співвласники.

22 січня у Сумському прес-клубі обговорили можливість втілення житлово-комунальних реформ та заходів щодо збереження житлового фонду міста.

Закликів щодо реформування ЖКГ –  багато, проте пересічні громадяни  до цього часу не знають, які права та обов'язки надані їм цим законом.

Ще на початку 2000-х років законодавство визначило, що у багатоквартирних будинках, де хоча б одна квартира є приватизованою, будинок не є державною або комунальною власністю. Таким чином квартири, всі допоміжні приміщення, конструктивні елементи та мережі є власністю та співвласністю мешканців. Власники і співвласники багатоквартирного будинку мають право організовуватися в ОСББ – об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та набути статус юридичної особи. Якщо ви не утворили ОСББ, варто провести загальні збори мешканців і вирішити, кому від імені та рішенням загалу доручити управління будинком. І врешті можна залишити все, як є. І якщо до вказаного 1 липня жителі не об'єднаються, то управляючого їм призначить міська влада. Й тоді не нарікайте, якщо щось не так, як вам би хотілося.

Втім, і зараз навряд чи все так. «Наразі владою не проведена інспекція щодо наявності технічної документації на кожний багатоквартирний будинок, який раніше вважався комунальною власністю. Ця документація або прихована  попередніми виконавцями послуг, або втрачена. Саме влада має нести відповідальність за повноту технічної документальності. Проте бюджетних коштів на поновлення відсутніх техпаспортів на будинки, прибудинкові території та ліфти минулого року не виділили зовсім, а цього року виділено замало. Також влада не забезпечила широку соціальну рекламу щодо роз'яснення власникам багатоквартирних будинків їх прав та обов'язків в умовах дії Закону 417. І головне – не створено ринку управителів.», – зазначила голова СМГО «Об'єднані будинкові комітети» Наталя Якимець.

Власне, маємо штучно створену ситуацію, коли власники будинків не можуть собі обрати управителів, бо фахового управителя нема звідки взяти. А якщо і знайдеться, то управляти будинком він не зможе, оскільки необхідної технічної документації немає.

Заступник голови  СМГО «ОБК» Віктор Клісенко зауважив, що вже майже півтора року чиновники розповідають, що  документація на будинки колишньої комунальної власності втрачена, а це викликає щонайменше сумнів.

Пан Віктор  запропонував вирішення цієї ситуації. По-перше, треба негайно розпорядженням міського голови створити комісію для пошуку технічної документації на багатоквартирні будинки. Результати цієї роботи заактувати та ознайомити з нею органи місцевого самоврядування та споживачів ЖКП. Адже без цих документів – на кожен будинок! – розрахунок тарифів не може бути коректним. По-друге, розрахувати кошти, потрібні для відновлення втраченої документації. Третє: важливо створити ринок управителів через широку рекламну кампанію у ЗМІ з метою конкурсного відбору юридичних і фізичних осіб-підприємців, які бажають працювати на цьому ринку. Після визначення управителів організувати їх навчання та надалі – підвищення кваліфікації. І також міському голові слід покарати тих, хто не забезпечує виконання закону.

Олександра ТОКАР

          

 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 498 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: