Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Вересень » 23 » На Сумщині пропагують правозахисний підхід у соціалізації інвалідів
20:00
На Сумщині пропагують правозахисний підхід у соціалізації інвалідів
У Сумах рамках реалізації проекту «Особливі потреби – особливий внесок у розбудову держави» відбувся науково-практичний семінар «Активізація життя молодих людей з інвалідністю».

Ініціатори його проведення – Сумська обласна благодійна організація «САТВА» та «Центр підтримки і розвитку родини «Калинове гроно», давно співпрацюють у сфері допомоги родинам, в яких проживають інваліди, але вперше реалізують проект, що пропагує правозахисний підхід у соціалізації людей із особливими потребами.

Місцем проведення заходу стала кафедра корекційної та інклюзивної освіти Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка. Подібний семінар за участі громадських організацій соціального спрямування, кафедра проводить вперше.

До участі у семінарі, крім громадських діячів та учасників проекту, були запрошені керівники підприємств, студенти і викладачі університету, представники обласного центру зайнятості та обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів, журналісти, місцеві депутати.

Різниця між традиційним для нашої країни благодійним, і прийнятим у всьому цивілізованому світі, правозахисним підходом у реалізації соціальної політики, очевидна. Так, благодійний підхід не є необов’язковим для того, хто має можливість допомогти. Таким чином, втрачається зовнішній контроль над процесом допомоги, не йде мова про корекцію дефекту, відбувається звуження можливостей, обмеження активності, приниження гідності людини, натомість з’являються залежність, дискримінація та інституалізація.

Ми пам’ятаємо ті часи, коли старанно приховували кількість людей із особливими потребами, тримали їх у власних будинках чи спеціальних закладах немов у резерваціях. Навіть при проектуванні установ, будинків не враховувалась наявність можливих особливих потреб у відвідувачів і це стосується не тільки інвалідів у візках, а й мам із малюками тощо. Вселенська жалість, раз на рік подарунки до дня інвалідів – от і вся увага.

Натомість правозахисний підхід у соціальній політиці – це, перш за все, обов’язковість для всіх і всюди (доступність на законодавчому рівні послуг, об’єктів, заходів, що регламентуються стандартами у будівництві, інформуванні, грошовому забезпеченні, тощо) самостійність, розширення можливостей людини-інваліда.

Директор навчально-наукового інституту педагогіки і психології СумДПУ ім. А. С. Макаренка, кандидат педагогічних наук, професор Людмила ЛЕВЧЕНКО наголосила, що полегшення активності будь-якої людини визначається як мета діяльності всіх соціальних інституцій, відтак, і корекції потребує суспільство, а особа із інвалідністю визнається як рівна, її долучають до активного суспільного життя і вже цим їй додають гідності.

«Власне поява таких спеціальностей як «корекційний педагог» і є намаганням суспільства стати більш толерантним, готовим до розуміння будь-якої людини та її потреб», - зазначила Людмила Левченко.

Проте і науковці, і практики із сумом зауважили на споживацький підхід та пасивну позицію самих людей із інвалідністю. Втім, за словами тренера проекту Оксани КОРСУН, нині ситуація змінюється. Якщо кілька років тому пріоритетними проблемами для вирішення органами виконавчої влади інваліди вважали виключно питання матеріального забезпечення , то зараз для них більш актуальними є питання соціальної та трудової реабілітації,суспільної адаптації,участь в управлінні державою через громадські організації.

Люди з особливими потребами все менше замикаються у собі і все більше готові відкриватися світу. Допомогти в цьому покликані і спеціальні заклади, що починають готувати до самостійного життя таких людей, починаючи з дитячого віку.

На Сумщині розміщується один з кращих в Україні центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Його директор Олена СУЩЕНКО наголосила, що в центрі використовуються найсучасніші методики реабілітації – соціальну, психологічну, медичну. Наявність філій центру дозволяє охопити допомогою максимальну кількість тих, хто її потребує.

За підсумками роботи семінару було ухвалено резолюцію щодо подальшої співпраці громадських організацій та державних установ та спільних заходів у сфері підтримки людей з особливими потребами.

Нагадаємо, проект «Особливі потреби – особливий внесок» реалізувався за підтримки посольства США в Україні і тривав майже рік. Заходи проекту проводилися в Сумах, Лебедині, Шостці, Охтирці.
Категорія: Новини | Переглядів: 512 | | Теги: Оксана Корсун, Олена Сущенко, Калинове гроно, Людмила Левченко, Сатва | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: