Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Січень » 21 » Зброя у дитячих руках: причини та наслідки
19:16
Зброя у дитячих руках: причини та наслідки
Саме таку важливу й актуальну проблему з огляду на ситуацію в країні обговорювали у обласному прес-клубі 21 січня 2015 року.

Основний акцент зустрічі – формування більш серйозного ставлення суспільства до зброї в руках дитини, адже такою «зброєю» може стати звичайний побутовий предмет, а от наслідки можуть бути трагічні.

Як зазначив начальник сектору управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Сумській області Сергій Тарасенко, рівень дитячої злочинності знизився в порівнянні з минулим роком на 5 %. Попри те, що неповнолітні здійснюють неправомірні дії, немало дітей самі страждають від злочинів. За рік від кримінальних правопорушень потерпіло 265 дітей. І зазвичай саме насильство в сім’ї провокує дитину взяти до рук зброю.

Саме так сталося з 11-річною дівчинкою, яка, взявши до рук ножа, позбавила життя сусідку. Як відзначає син потерпілої Віктор Головко, дитина регулярно піддавалася насильству з боку матері, яка, до того ж, зловживала алкоголем й не виконувала належним чином свої материнські обов’язки. Родичі загиблої жінки не винуватять дитину у скоєному, навпаки прагнуть, щоб дитина нарешті потрапила у хороші умови, а мати понесла покарання.

«Саме батьки винні в тому, що їхня дитина агрессивно себе поводить. Це означає, що вона бачила агресію вдома, –  наголосила начальник Центру психіатричної допомоги та професійного психофізіологчного відбору ГУНП в Сумській області, лікар-психіатр Олена БАЛИНСЬКА.  – Гармонійні відносини в родині – запорука розвитку гармонійної особистості. Виховання дитини починається з перших днів і триває безперервно».

На думку лікаря, найбільша проблема у стосунках батьків і дітей – відсутність довіри. Дитина дуже часто веде «подвійне» життя, про яке не знають батьки. Особливо це стосується перебування у соціальних мережах. Батьки мають знати, з ким спілкується й чим цікавиться їхня дитина, але робити це ненав'язливо й по-дружньому. Дитину варто змалку вчити відповідати за кожен свій вчинок.

Подібні проблеми виникли в родині Бориса Лободюка. Після розлучення й відсутністі єдиної стратегії виховання сина у родині стався трагічний випадок. 15-річний підліток позбавив життя чоловіка. Батько вважає, що одна з причин скоєння такого вчинку – надмірне захоплення страйкболом (військово-спортивна гра із застосуванням електропневматичної зброї). Син, як то кажуть, «загрався», тим більше, що на певний час взагалі позбувся батькового контролю: пан Борис перебував у зоні АТО. Зараз підліток –  під домашнім арештом в очікуванні суду. Батько ж зазначив, що взяв під контроль виховання сина: «Я веду профілактичні бесіди з сином, ми розмовляємо, я контролюю його захоплення різними патріотичними клубами».

Саме так має вчинити кожна родина, в якій дитина скоїла правопорушення, – наголосила лікар-психіатр Олена БАЛИНСЬКА,  – потрібно не відгороджуватися від ситуації, а робити висновки. І якщо вже трагедія сталася, варто прийняти цей факт, шукати разом шляхи вирішення проблеми, допомагати одне одному в подоланні труднощів; у разі потреби звертатися за психологічною та психіатричною допомогою.

Людмила Герман

 
Категорія: Новини | Переглядів: 483 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: