Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Січень » 27 » Чого тільки не роблять на Тернопільщині для допомоги українським військовим та добровольцям
17:56
Чого тільки не роблять на Тернопільщині для допомоги українським військовим та добровольцям
В Тернополі важко знайти людину, яка б хоч чимось не долучилася до масової допомоги українській армії та добровольчим батальйонам. Продукти, засоби гігієни, медикаменти та інші потрібні воякам речі надходять на склади логістичного центру АТО безперервним потоком. Тернопільські активісти Об’єднання заради громади «Ядро» створили такий центр першими в Україні, відтак стали можливими централізована координація та контроль за тим, що саме необхідно, чого і скільки надходить і як це все оптимально розподілити. За чотири місяці діяльності центру через його склади тернополяни пожертвували для бійців понад 750 тисяч гривень, 2 991 доларів США, 860 євро та 470 англійських фунтів стерлінгів. А також принесли понад три тони гречки, більше 3 тисяч банок згущеного молока, понад 4,5 тисяч банок м’ясних та 4 тисячі рибних консервів, а ще майже 8 тисяч банок з домашніми консерваціями . Зібрав центр і 222 пари взуття, 9 тисяч пар шкарпеток, кількасот карематів.

Окрім такої допомоги та перераховування коштів для військових жителі області власними силами налагоджують різного роду виробництво та роботу для армії. Зокрема, чоловіки-волонтери ремонтують і відправляють на Схід техніку, виготовляють пічки-буржуйки, а жінки організували справжню майстерню армійського пошиву. З-під їхніх рук не згірше фабричних виходять розвантажувальні жилети, білизна, чохли для шоломів, бандани, бафи і навіть ремені для автоматів, а в планах і пошиття військової форми. Також місцеві патріотки налагодили приготування сухих борщів для військових та добровольців – для них чистять, ріжуть і сушать овочі всі, хто може, і як уміє. Захисникам України залишиться лише висипати пакетик в окріп і матимуть справжню домашню страву. А до роботи по плетінню маскувальних сіток підключилися, як то кажуть, від малого до старого, бо цим займаються і школярі, і літні люди.




Незвичайну акцію провели нещодавно Самооборона Майдану Тернопільщини та волонтерська мережа «Вільні Люди». Щоб якнайшвидше зібрати кошти на теплий одяг для бійців , було вирішено привернути увагу тернополян у дуже емоційний спосіб. Коли температурний стовпчик на зовнішніх градусниках показував лише кілька поділок вище нуля та ще й було вітряно, п’ятнадцять дівчат і жінок безстрашно вийшли на міські вулиці в легких літніх сукнях. У руках вони тримали скриньки для збору пожертв і плакати з написом «Холодно? А хлопцям на передовій?!». Тернополяни гідно оцінили сміливість активісток — упродовж лише двох годин їм вдалося зібрати майже чотирнадцять тисяч гривень. А після цього було оголошено «мобілізацію» усіх, хто вміє випікати смачні тістечка та інші солодощі! І для продажу на спеціальному ярмарку (такі зараз на Тернопільщині проводяться повсюдно), щоб виручені кошти знову ж таки використати для допомоги українським військовим та добровольцям, і для передачі в місця їх дислокації. Акція проходить у рамках "Миколай про тебе не забуде". Окрім того повсюдно готують «миколайчиків» для бійців АТО – невеличкі пакунки, куди вкладають, наприклад, теплі в’язані шкарпетки і шапку, якісь солодощі і святий образок.



Дбають на Тернопільщині і про духовну підтримку та захист для воїнів. Так в зону АТО були відправлені «Духовні бронежилети воїна» - унікальні молитовники, укладені інформаційним управлінням Тернопільсько-Теребовлянської єпархії Української православної церкви Київського патріархату та видані за сприяння одного з місцевих громадсько-політичних діячів.

Світлана Мичко, тернопільський координатор проекту «Прес-клуби об’єднують Україну»
Категорія: Аналітика | Переглядів: 485 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: