Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 30 » «Cтара фортеця. Подорож крізь століття»
07:17
«Cтара фортеця. Подорож крізь століття»
27- 28 червня в місті Тростянець відбувся шостий фестиваль історичної реконструкції «Стара фортеця. Подорож крізь століття». А це – безкомпромісні поєдинки, музикальні й танцювальні виступи, великий ярмарок, турнір лучників, фаєр-шоу та багато іншого. Обіцяли, що саме цього року фестиваль має бути найбільш масштабним, цікавим і вражаючим. Отож, перевіримо? Делегація сумських журналістів, звичайно ж, мала це зробити.

За кілька хвилин до відкриття ми вже на місці проведення фестивалю, біля пам’ятки архітектури 18 століття, фортеці Круглий двір. Довкола безліч людей, шум, штовханина… Дехто вже цікавиться розмаїттям товарів, які пропонує ярмарок. Але найбільше скупчення – власне біля входу в фортецю. Тут купують спеціальні браслети, які є перепусткою на фестиваль на один або два дні; тут  суворі охоронці стежать за порядком і дисципліною.

Нарешті я у Круглому дворі і… поринаю в атмосферу середньовіччя. У центрі знаходиться ристалище, де будуть відбуватися бої, земля засипана свіжоскошеним сіном, що також створює відповідний настрій. При вході – лицарі в обладунках, знову – ринок із сувенірами, де можна придбати все – від дерев’яної зброї та глиняного посуду до вишиванок і прикрас. Але продавці вже мають дещо інший зовнішній вигляд. Вони також у середньовічних костюмах. Це все здається вражаючим. А чи подобається гостям цього заходу?

Запитую зустрічних, і мешканка Тростянецького району  Євгенія охоче ділиться зі мною враженнями: «Я на цьому фестивалі вже не перший раз, була тут минулого року. Дуже сподобалося, захід виправдав мої очікування. На мою думку, нехай люди краще отак влаштовують бої, викидають адреналін, а не починають війни. …Подобається загальна атмосфера, можна купити такі незвичайні сувеніри, послухати етнічну музикую. Ще – сюди приїжджають люди з усієї країни, отож, можна зустріти старих знайомих».

Отже, відвідувачі фестивалю задоволені. Аби зрозуміти всі цікавинки свята, вирушаю на  екскурсію фортецею й створеним тут середньовічним містечком. Адже по колу тут розміщені різні відділи, у кожному з яких відвідувачі можуть знайти щось цікаве для себе. Що тут? Стрільбище! Кожен бажаючий може випробувати свої сили у метанні ножів і стрільбі з лука, арбалета.

Наступним сектором є «Місто майстрів», де продаються вироби ручної роботи, відвідувачі можуть навіть самі взяти участь у їх виготовленні. А хто ж ці майстри-продавці? Виявляється, справжні професіонали своєї справи. Майстер народної творчості, член обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України із Сум   Мирослава Бєляєва на мої запитання роз᾽яснює: «Я проводжу майстер-класи з ткацтва. На міні-верстатах робимо серветки, зав’язки для волосся, поясочки та багато іншого.  Ми відроджуємо і зберігаємо традиційне ткацтво Сумщини. Відвідувачі підходять, цікавляться. За спеціальною методикою можна навчити і великих, і маленьких. Також при виготовленні прикрас розповідаю про орнаменти, кожен із яких має власне значення». До розмови приєднується донька пані Мирослави, Ольга. Посміхається, хвалячись своєю родиною. Бо всі Бєляєви – творчі особистості. Тато – художник, майстер із розпису, а от сама донька – поетеса.

Йдемо далі, наступна зупинка – корчма, де відвідувачі можуть випити квасу чи пива, скуштувати плову, супу чи шашлика… Чекайте, лунає голос ведучого! Він повідомляє, що вже йдуть останні підготування до бою. Тому не затримуємося, хочеться ще відвідати кузню, звуки якої виразно підказують, де її шукати. Тут уже горить вогонь, плавиться метал. Один із ковалів, Роланд, говорить, що приїхав сюди на запрошення з Києва, буде демонструвати ковальське мистецтво, а також є учасником боїв у номінації « Щит-меч».

І ось – нове  оголошення: залишається п᾽ять хвилин до відкриття параду. Ведучий попереджає відвідувачів, що потрібно відійти на півтора-два метра від ристалища. Адже зброя ламається, обладунки відлітають, каже, були випадки, коли через недотримання цього правила травмувалися люди. Отож, стаю обачно, хоч кортить підійти ближче, навіть помацати оте дивовижне вбрання дивовижних бійців.

Для початку на ристалище запрошується один із учасників фестивалю, –продемонструвати захисні обладунки. Взуття з натуральної шкіри; металева частина захисту – голінь, коліно, стегно; стьобаний захист на руках; корпус, бригантина також із металевими частинами. А обладунок таки важкенький! Хоча його власник тримається, ніби у звичайному одязі.

І ось виходять бійці.  Тут  – команди, які є постійними учасниками фестивалю. Наприклад, клуби Альянс АКРА, ДЗХ – Дніпропетровськ, Запоріжжя, Харків, «Шарухань» із Харкова, Донецька збірна з історичного середньовічного бою, «Айна-Бера», «Ritter»….

Слово надається тростянецькому міському голові Юрію Бові. Він бажає гарної погоди, чесних поєдинків і перемог. Лунає гімн, фестиваль оголошують відкритим. Коментатор обіцяє, що протягом наступних двох днів глядачі поринуть у жорстоку, але загадкову атмосферу середньовіччя. Фінал буде цікавим ще й тому, що призовий фонд фестивалю становить 40 тисяч гривень.

Перші зіткнення – в номінації « Бій за прапор». На ристалище виходять по 15 бійців від двох команд. Умовою змагання є не просто побити суперника, а й забрати прапор і донести його своїй команді. Перший раунд. Команди-учасники переміщаються на центр ристалища і сходяться в справжній жорстокій сутичці. Не очікувала такого напору!  Від нього просто захоплює подих. Дзвін шабель, сокир-алебартів, гучні удари зброї по обладунках – усе це приводить глядачів у захват. Нарешті прапор захоплено. Команди проводять заміни гравців, розбір помилок, і невдовзі починається другий раунд. Один із клубів обирає нову тактику: частина бійців залишається біля прапора, щоб у разі нападу захист був максимальним. І ось команди знову зустрічаються на середині ристалища, знову шалене зіткнення!.. Цей раунд ще більш запальний, ніж попередній, та й триває значно довше. Врешті з рахунком 2:0 у першому бою перемагає «Бугуртний союз». Та це – лише початок: у цій номінації команди мають зустрітися на ристалищі аж 10 разів. І наступна сутичка розпочинається…

Ведучий нагадує учасникам, що удари по колінах ззаду  є забороненими та караються жовтою карткою, а особливо жорстокі – навіть червоною, що означає дискваліфікацію.  Бій продовжується. А тим часом, попереджає модератор заходу, завершується реєстрація на бій в номінації «Щит-меч». І це лише початок, невелика частина фестивалю, але кожен з присутніх уже сповнений емоціями, що виявляється в гучних оплесках та вигуках.

Кожне зіткнення по-своєму особливе, вражаюче. Бої в номінації «21 на 21», «Повноконтактні бої», групові бої «5 на 5», показові виступи та майстер-класи, виступи музичних груп. А завдяки цьому в усіх присутніх –  неодмінна маса позитивних емоцій і незабутніх вражень...

Ірина КОПЛИК 

 

 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 575 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: