Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Жовтень » 11 » Як зберегти тепло в оселі та гроші в кишені?
06:46
Як зберегти тепло в оселі та гроші в кишені?
І знову з приходом осені у людей виникають запитання: чому плата за комунальні послуги така висока і де взяти кошти, щоб їх оплатити? Про це та багато іншого журналісти Сумської, Харківської та Полтавської областей говорили на семінарі-тренінгу в Харкові. Лейтмотивом заходу стали питання енергоефективності та соціального захисту в умовах реформування енергетичного сектору в Україні. Простими словами: як українцям заощадити власні кошти, але при цьому щоб в оселях було тепло?

Субсидії – це не страшно!

Найбільш ефективним засобом соціального захисту сьогодні держава називає систему надання субсидій. Хто їх може отримати і яким чином, розповіла експерт із питань соціального захисту, консультант Світового Банку Валентина Войтенко. Вона спробувала розвіяти міфи, що існують навколо цієї програми, привівши чимало конкретних прикладів.

Ось «топ» найпоширеніших серед українців міфів з приводу отримання субсидій: клопоту з оформленням субсидій дуже багато; субсидію доведеться з часом повертати; така допомога не надається безробітним; родина не може претендувати на субсидію, якщо у власності є земельний пай; необхідно використовувати в повному обсязі газ, воду, електроенергію, на які призначена житлова субсидія, інакше її перестануть надавати; субсидії доведеться повертати, інакше можна втратити право власності на житло. Прочитали? Тепер слід запам᾽ятати: все це – недостовірна інформація!

Насправді субсидії для населення – це просто. І перше, на чому  наголосила експерт: люди, які отримують субсидії, не втрачають права власності на квартиру. Вона є безповоротною державною допомогою, а заощаджені кошти субсидії залишаються на рахунках сім`ї. Цього року на таку допомогу Уряд виділив 40 мільярдів гривень, що складає 5% Державного бюджету. Розмір субсидії від держави розраховується індивідуально для кожного домогосподарства як певний відсоток його сукупного доходу (в середньому 12-15%).

Субсидії – це просто!

Все, що потрібно для оформлення субсидії, – це заява та декларація про доходи. Бланки їх можна одержати у місцевому органі соцзахисту, у соцпрацівника або уповноваженого сільради, на сайті Мінсоцполітики у розділі «Все про житлові субсидії», на сайті Кабінету Міністрів України. Громадяни мають можливість самостійно подати готові документи до місцевих управлінь праці та соціальної політики, до сільських і селищних рад, надіслати рекомендованим листом до органів соціального захисту населення за місцем проживання, відправити через Інтернет.

Валентина Войтенко зазначила: будь-яке домогосподарство має право на субсидію, якщо вартість послуг за соціальними нормативами перевищує визначену за формулою частку доходу. Нині субсидія безповоротно призначається на 12 місяців, а не на півроку, як було раніше. Але термін отримання субсидії закінчується у квітні, незалежно від того, коли було подано заяву на субсидію. Адже квітень є місяцем, коли закінчується опалювальний сезон. Хтось скаже: отже, у лютому немає сенсу подавати заяву на субсидії. Невірно! Бо вона перераховується на наступний термін уже без додаткових заяв, автоматично. Кожного разу нове звернення мають подавати лише орендарі житла та одержувачі субсидії на тверде паливо.

Що рахуємо, що не рахуємо?

Що ж плюсувати до доходу сім᾽ї при нарахуванні субсидій? Рішенням Уряду від 8 вересня 2016 року до доходу не враховується вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації; також – суми, що виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, що пов’язане з виконанням трудових обов’язків.

Субсидія не призначається, якщо протягом 12 місяців до звернення здійснено одноразову (наголосимо – саме одноразову!) купівлю або оплату послуг на суму вище 50 000 гривень. Але – можливі винятки за рішенням комісії!

Для прикладу Валентина Войтенко пригадує таку ситуацію. Жінка, у якої дитина – інвалід, продала квартиру й купила невеличкий приватний будинок із подвір᾽ям, де дитина може частіше бути на повітрі, гратися. Здавалося б, здійснивши покупку будинку на суму, більшу 50 тисяч, вона втратила право на пільгу. Але комісія при органі місцевого самоврядування врахувала її обставини, й родина отримала субсидію. До речі, передача вирішення подібних питань до комісій на місцях є теж одним із кроків реформи в цій галузі.

Не впливають на право отримання державної допомоги наявність майна (транспортні засоби, дачі, інші будинки, квартири тощо); заборгованості з оплати ЖКП; депозити і доходи від них; купівля валюти; продаж квартири; наявність земельної ділянки, паю, корови тощо.

Заступник директора Департаменту праці та соціальної політики Харківської Міської Ради Яна Кобзар  на прикладі Харкова розповіла, як практично проходить адміністрування процесу надання житлових субсидій. За підрахунками, в цілому в Україні 70% субсидій надаються жителям міст, а 30% – селянам. Варто зазначити, що взимку середній розмір субсидії на селі  значно вищий (в опалювальний період – на 62%).

Хочеш не витрачати? Економ!

Запорукою економії для людей координатор житлових програм Громадянської мережі «ОПОРА» Тетяна Бойко вважає енергоощадність. Її виступ і мав назву «Енергоефективність як інвестиція в добробут українців». Які ж є методи енергозбереження в українських оселях? Серед найефективніших експерт виділяє основні: вікна та балконні двері з енергозберігаючим склом; радіатори опалення, регулятори температури повітря; вузли обліку води (прилади обліку, лічильники). І, звичайно ж, одним із найелементарніших способів, безкоштовних і простих, є раціональне використання газу, електроенергії та води. Яку користь усе це дає?

Пораховано, що утеплення будинку  можна дати економію у сплаті комунальних послуг до 50%. На 15% менше можна платити, якщо замінити старі вікна на енергозберігаючі. Лічильник тепла може допомогти родині заощадити близько 20% від нинішньої суми. Енергозберігаючі лампи і датчики руху в сукупності дають змогу  платити за електроенергію на 70% менше. Ну, додайте ще ощадливе використання води  та правильне користування побутовими приладами. Тобто домашній бюджет можна приберегти вже завдяки цьому. А якщо ще додати субсидію, то наступної зими можна не боятися.

 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 588 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: