Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 19 » Катавасія навколо «Центру матері та дитини». Хто правий?
06:46
Катавасія навколо «Центру матері та дитини». Хто правий?
Заклад, який функціонує вже дев᾽ять років і має бути центром спокою, врівноваженості та тепла, став приводом до суперечки. Майже півтори години тривав захід у Сумському обласному прес-клубі, де дві сторони відстоювали протилежні думки з приводу ситуації, що склалася в Центі матері та дитини.

Першою про загальні обставини доповіла керівник координаційного центру допомоги вимушеним переселенцям, засновник ГО «Регіональний центр допомоги кризовим сім’ям «Добро в кожен дім» Марина Лозікова. Вона стверджувала, що в дитячому центрі панує нелюдське ставлення до молодих мам, нехтування етичними нормами та ігнорування елементарних потреб молодої сім’ї. При відвіданні Центру їх намагалися не пропустити до нього, всіляко перешкоджали ознайомленню з побутовими умовами.

Координатор міжнародного проекту «Допомога дітям, які постраждали від АТО» Сергій Савченко  додав, що це обурює не лише громаду Сумщини, а й німецьких представників AG «Ukraine-Chemnitz-Europa». Організація вже давно допомагає сум᾽янм у рамках проекту, координатором якого він є, а наразі німецькі представники написали офіційні листи до місцевої ради та Благодійного фонду «Сагасітас Україна». Вони висловили прохання вирішити питання неприйнятного ставлення до жінок в даному закладі та пообіцяли свою допомогу в цьому.

Зі слів Лідії Краснокутської, колишнього працівника закладу, Центр матері та дитини є ледь не місцем примусового утримування з «ганебним ставленням з боку керівництва до молодих мам».  Лідія Олексіївна, яка, за її словами, була безпідставно звільнена з посади адміністратора, розповідає: «Мами не можуть нагріти діткам їжу, бо вимикають плити. Бойлер вмикають один раз на тиждень і, Боже бережи, щоб до нього підійти». Жінка написала звернення до прокуратури, у якому зазначила проблему невиплати їй та іншим робітникам закладу заробітної плати. На підставі його було відкрите кримінальне провадження і ведеться розслідування та з’ясування реальної ситуації в закладі.

Депутат Сумської міської ради Андрій Грек також підтримував попередніх виступаючих. Він говорить: «Я самостійно відвідував це місце, умови там жахливі, жодна з чотирьох пральних машин не працює, а на кухні антисанітарія. Якби моя жінка тримала кухню в такому стані, то вона вже не була б моєю дружиною».

Пан Андрій написав депутатське звернення щодо стану закладу з проханням привести до ладу місце проживання молодих мам з дітьми. Підсумовуючи, він наголосив: «Закривати Центр ні в якому разі не можна, треба розвивати його і допомагати».

Після виступу наступного спікера з’ясувалася інша позиція з цього приводу. Марія Вертель – директор Сумського міського центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, спираючись на документи та факти, сказала, що ситуація в закладі не настільки катастрофічна. «За час існування закладу, тобто з 2006 до 2015 року, до центру соцслужб не надійшло жодної скарги. Лише цього року, дійсно, була розглянута одна скарга. Однак у ній не йшлося про те, що говорить Лідія Олексіївна та інші виступаючі». Згідно з офіційними даними, одноразова допомога жінкам при народженні дитини складає 10 320 гривень, також потім сплачується щомісячна допомога в обсязі 860 гривень; допомога матерям, які були змушені мігрувати, складає 2 210 гривень. Відтак пані Марія висловила сумнів, що мами настільки матеріально безпорадні.  

Щодо пральних машин, то «неполадка їх незначна, бо машина пере, хоча не гарячою, а холодною водою, що можна легко полагодити», – вважає представниця громадської організації «Україна together» Наталія Скоробагата. Жінка за кілька годин до початку заходу відвідала Центр матері та дитини, куди, стверджує, її без перешкод впустили. Вона зробила фото приміщень, що, за словами частини промовців, панують бруд і антисанітарія. Як не дивно, на світлинах можна побачити охайні приміщення: прибрану кухню, ванну та кімнати матерів. А замість скарг всі одноголосно стверджували, що жити в даному закладі комфортно, – сказала пані Наталія.

Натомість Марина Лозікова показала копії скарг, що були написані мешканками Центру матері та дитини. Вони зверталися до депутатів міської ради з проханням допомогти їм залишити за собою місце в центрі, якого їх погрожувала  зовсім скоро позбавити керівник закладу. Також просили посприяти в припиненні принижень із боку керівництва і налагодженні належних умов проживання.

«Не зрозуміло лише, чому й працівники закладу, і мешканці так довго мовчали, якщо все дійсно на стільки погано, як написано в даних скаргах?» – обурилася директор Сумського обласного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Тетяна Шевченко.

Врешті всі учасники погодилися, що є потреба з`ясувати реальну ситуацію в закладі, адже одні заяви суперечать іншим. Як сказав Сергій Савченко, добре буде, якщо відтепер цим питанням опікуватимуться всі разом – і представники влади, й громадськість.

Ганна ВЕРЕТЕННИК

 
Категорія: Новини | Переглядів: 578 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: