Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Січень » 27 » Херсонщина у цифрах
18:44
Херсонщина у цифрах
Агропромисловий комплекс

Херсонщина – регіон сільськогосподарського виробництва. Територія області займає майже 2 млн га сільськогосподарських угідь, що є найбільшою площею орних земель України. В області працює майже три тисячі фермерських господарств.

Область є національним лідером з виробництва овочевих і баштанних культур, яких у минулому році вирощено і зібрано понад 2 млн тонн. Тут вирощують помідори, капусту, цибулю, перець солодкий, баклажани. Далеко за межами області відомі херсонські кавуни та томати – це своєрідна візитна картка нашого краю. Іншими стратегічно важливими для області культурами є соняшник і соя. Також Херсонщина славиться фруктовими садами, де вирощуються соковиті абрикоси, персики, вишні, яблука та сливи.

Серед зернових культур традиційним є вирощування пшениці, в тому числі озимої, жита, вівса, ячменю і проса. Найбільші площі зернових культур розташовані в Бериславському, Новотроїцькому та Генічеському районах.

Сільськогосподарська галузь має науково-технічну підтримку: Інститут землеробства південного регіону НААНУ, Херсонський національний технічний університет, Херсонський державний аграрний університет, Інститут тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова "Асканія-Нова", Інститут рису, а також дослідницькі станції.

У 2007 році американська транснаціональна корпорація «Cargill, Inc» першою в Україні почала реалізовувати в Каховському районі програму з популяризації, вирощування та переробки високомасляного сорту соняшника. Початкова сума інвестицій склала 400 мільйонів гривень. У 2008 році вітчизняний холдінг «Agrofusion» – найбільший в Україні і один з найбільших в Європі виробник томатної пасти, що володіє торговою маркою «In Agro», – побудував у Голопристанському районі завод з переробки томатів вартістю 12,5 млн дол. США. У тому ж 2008 році компанія «DANCRОFT HOLDINGS LIMITED» створила підприємство з виготовлення соєвого шроту і соєвої олії. Сума інвестицій склала близько 176 млн євро.

Херсонська область славиться і як тваринницький край: активно розвиваються свинарські, молочні та птахоферми. Дослідне господарство «Асканійське» Національної Академії аграрних наук України спеціалізується на м'ясному тваринництві. На його племінному заводі вирощується велика рогата худоба, а також вівці асканійської тонкорунної породи. Крім того, на території Херсонської області провідний український агрохолдінг «Авангард» будує найбільшу в Європі птахоферму, перша черга якої вже успішно працює, а продукція експортується в країни Близького Сходу. Серед нових напрямків розвитку цієї галузі – і незвичайні види, які, тим не менш, вже користуються попитом, – розведення перепелів і страусів. Агропідприємства Херсонської області повністю забезпечують регіон продуктами харчування. Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції налічує 90 великих, 300 середніх і малих підприємств, що випускають широкий асортимент продовольчих товарів.

Промисловість

Промисловий комплекс Херсонщини складають понад 200 підприємств, що представляють такі галузі, як машинобудування, харчова та переробна, хімічна та целюлозно-паперова, легка промисловість, електроенергетика. Однак традиційно пріоритетною вважається суднобудування.

Найбільші підприємства галузі: ПАТ «Херсонський суднобудівний завод», Херсонський державний завод «Палада», Херсонський державний завод суднового обладнання та суднової арматури «Судмаш».

Підприємства целюлозно-паперової галузі випускають фільтрувальний папір для автомобільної промисловості, а новий завод австрійської компанії «Дунапак» планує виробляти 120 мільйонів квадратних метрів високоякісної гофрокартонної продукції на рік.

При створенні великих переробних підприємств реалізується політика замкнутого циклу у виробництві - вирощування-переробка-продаж. Понад 10 років успішно працює компанія «Чумак». Це українсько-шведське підприємство - провідний виробник консервованої продукції в Україні. Якщо питома вага даної продукції, що експортується Україною, складає понад 70%, то питома вага продукції торгової марки «Чумак» оцінюється на рівні 35-40%. Крім овочевої консервації підприємство виробляє і експортує кетчупи, майонези, соуси, соки.

Вдалий інвестиційний проект здійснено французькою компанією «Danone». З 2006 року працює завод «Данон Дніпро», на якому виробляється понад 80% української молочної продукції компанії «Danone».

Агрофірма радгосп "Білозерський" – виробник виноматеріалів, вина, фруктового пюре. Якість білозерського вина підтверджують численні нагороди міжнародних і національних виставок, серед них 20 – золоті.

Історія коньяку «Таврія» починається з першого поселення швейцарських колоністів, в 18 столітті. Найбільше виноробне підприємство України – ПАТ «Дім марочних коньяків «Таврія» – створює коньяки з використанням вітчизняного та зарубіжного досвіду виноробства, які мають успіх не тільки в Україні, а й за її межами.

Транспортний комплекс

Головною особливістю економіко-географічного положення Херсонського регіону є його розташування в Азово-Чорноморському басейні та басейні річки Дніпро. Херсонщина – транзитна область з потужною транспортною системою: залізничною, морською, річковою, автомобільною. Є можливість розвитку авіаційного сполучення. Після анексії Криму в Херсоні 15 жовтня 2014 року відбулась урочиста церемонія відкриття регулярного пасажирського авіарейсу Стамбул - Херсон - Стамбул, турецькою авіакомпанією "Turkish Airlines". Компанія здійснює 4 рейси на тиждень. Все це дозволяє Херсонській області відігравати важливу роль у встановленні міжнародних і міжрегіональних транспортних зв'язків.

По території області проходять два міжнародні транспортні коридори. Два морських торговельних порти, два річкових порти, тисячі кілометрів залізничних і автодоріг пов'язують Херсонську область з іншими регіонами України, країнами СНД, Південно-Східної Європи, Закавказзя та Близького Сходу.

Міжнародна діяльність

Херсонська область є експортоорієнтованою, що зберегла позитивне сальдо зовнішньої торгівлі. Партнерами підприємств області у здійсненні зовнішньоторговельних операцій стали представники 111 країн світу.

Зовнішня торгівля області, зокрема експорт, – надзвичайно важливий фактор у розвитку регіональної економіки. Основу товарної структури області складають зернові культури, насіння і плоди олійних рослин, машини, обладнання та механізми, готові харчові продукти.

Підприємства області, які є основними в здійсненні зовнішньоторговельних операцій: приватне акціонерне товариство «Завод крупних електричних машин», приватне акціонерне товариство «Чумак», товариство з обмеженою відповідальністю «Фірмово-промисловий комплекс «Корабел», публічне акціонерне товариство «Каховський завод електрозварювального устаткування», Херсонський державний завод «Палада», публічне акціонерне товариство «Херсонський суднобудівний завод», товариство з обмеженою відповідальністю «Механічний завод», дочірнє підприємство «Торговий дім «Херсон» компанії з обмеженою відповідальністю «Інтертрейд груп Ел.Ел.Сі», публічне акціонерне товариство «Херсонський комбінат хлібопродуктів».

Херсонщина – область небагата, дотаційна, втім виявляє високий патріотизм та є по-справжньому проукраїнським регіоном!

Типологія регіону

Херсонська область належить до регіонів з повільним і таким, що сповільнюється, рівнем розвитку та найбільш серйозними проблемами розвитку. До цього типу також належать Сумська, Вінницька, Кіровоградська та Чернігівська області.Спільна риса областей цього типу - скорочення населення. За цим показником область щорічно займає 15-18 місце по Україні поряд з Вінницькою областю, випереджаючи Сумську. В економіці областей домінує частка сфери послуг - 40%.

Туристично-рекреаційний комплекс

Херсонщина посідає одне із провідних місць в Україні за рівнем забезпеченості цінними природними та історико-культурними ресурсами, здатними генерувати значний інтерес у вітчизняних та іноземних туристів.

Найбільш відвідувані туристами курортно-рекреаційні райони - Генічеський, Голопристанський, Скадовський та місто Херсон. Основна мета - здійснення громадянами подорожі в регіон за видами туризму: відпочинок та оздоровлення біля моря (75%), сільський зелений туризм (19%), історико-культурний та інші різновиди туризму (6%).

Через соціально-політичну ситуацію в країні відбулося суттєве зменшення туристичних потоків з Росії, Білорусії та західних областей України. У 2014 році відпочинок на Арабатській Стрілці Генічеського району обрала для себе значно менша кількість осіб в порівнянні з минулим роком, в той час як курортні зони Чорноморського узбережжя, зокрема м. Скадовськ і с .Залізний Порт Голопристанського району привабили більше відпочиваючих, ніж у 2013 році. Аналіз передумов та тенденцій розвитку туризму Херсонської області дозволяє стверджувати, що область має значні можливості, щоб увійти до найбільш розвинутих у туристичному відношенні регіонів Європи: вигідне геополітичне розташування, комфортні мікрокліматичні умови, різноманітний ландшафт, унікальну флору і фауну, історико-культурну, архітектурну спадщину, розвинуту мережу транспортного сполучення, достатні людські, матеріальні, у т.ч. природно-оздоровчі ресурси.

Разом з тим, потребує залучення значних інвестицій у розбудову туристично-рекреаційної сфери області та приведення її у відповідність до міжнародних стандартів.
Категорія: Аналітика | Переглядів: 629 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: