Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Січень » 27 » Лише цікаві факти про «бандерівський» Тернопіль
18:40
Лише цікаві факти про «бандерівський» Тернопіль
Кожний обласний центр України унікальний по-своєму, не є винятком і Тернопіль. Хтось називає його щодо громадської активності провінційним, а хтось – другим у західному регіоні після Львова. Хтось кляне його погані дороги, а хтось захоплюється красою величезного ставу в самому центрі та трьох парків навколо. Для когось він надто маленький, а інші вважають його компактним і тому зручним для проживання. Словом, кожний тут бачить те, що передусім хоче бачити. Тому пропонуємо читачам добірку лише цікавих фактів, а оцінюють їх нехай вони самі.

Тернополю вже майже шість століть, але старовинних пам’яток архітектури і навіть просто довоєнних будинків тут мало, тому що місто було майже дощенту знищене під час Другої світової. Через жорстокі бої, які точилися за місто навесні 1944-го, Тернопіль охрестили тоді «маленьким Сталінградом».

х х х

Щодо назви міста, то найвірогідніше, що вона походить від прізвища видатного польського магната і воєводи 16 століття Яна Тарновського, який начебто заснував місто (раніше воно називалося Тарнополем). Втім, існує і чимало красивих легенд, де назву пов”язують із терновим полем.

х х х

Популярне словосполучення «файне місто Тернопіль» - це рефрен із популярного шлягера оригінального львівського гурту «Брати Гадюкіни». Сама пісня зовсім не про Тернопіль, це пародія-стьоб на такого собі «поганого хлопця», тим не менше її назва нещодавно затверджена міськрадою, як складова офіційного бренду.

х х х

На переламі 80-х і 90-х Тернопіль прославився тим, що тут було створено перший в нашій державі обласний осередок Народного руху України. Також місто стало першим в усьому колишньому Радянському Союзі, де сесія міськради прийняла рішення про демонтаж пам’ятника Леніну! А ще в Тернополі почала не без скандалів виходити і швидко завойовувати популярність в усіх регіонах найперша всеукраїнська еротична газета «Пан+пані».

х х х

Зараз у Тернополі фактично немає великих промислових підприємств. Такі колишні місцеві гіганти, як текстильно-бавовняний комбінат, комбайновий завод, світлотехнічне об’єднання «Ватра» та деякі інші, які були тісно ув’язані в специфічну економіку СРСР, або зникли зовсім, або ж від них, образно кажучи, залишилися тільки ріжки та ніжки. Зате ви на кожному кроці побачите крамниці, бари, перукарні та аптеки – середній та малий бізнес хоч і стогне, але, попри все, розвивається. Великою мірою і завдяки коштам заробітчан, які є мало не в кожній другій тернопільській сім’ї.

х х х

Тернопіль недаремно називають студентською столицею України. Адже саме тут, а не, приміром, у Харкові, Дніпропетровську чи навіть Києві, нараховується найбільша кількість студентів на душу населення. Всього ж їх в обласному центрі навчається близко 50 тисяч. Для того щоб кількість, так би мовити, переходила в якість, минулого року стартував проект «Тернопіль — студентська столиця України». В робочу групу по його реалізації увійшли лідери молодіжних громадських організацій та студентського самоврядування, керівники вишів і представники міської влади. А першим масштабним проектом став фестиваль «Студфест», у якому взяли участь студенти ВНЗ з усієї Західної України.

х х х

Центр Тернополя – це суцільні пам’ятники. Літературним геніям Тарасу Шевченку й Івану Франку, легендарним націоналістам Степану Бандері та Ярославу Стецьку, королю Данилу Галицькому та зірці світової опери Соломії Крушельницькій, українській Незалежності та російському поету Олександру Пушкіну. Тим часом як серед громади, так і у владних кулуарах народжуються все нові ідеї та пропозиції, часом несподівані. Так місцева організація ВО «Тризуб» ініціювала встановлення в обласному центрі пам’ятника єврею Соломону Ляйнбергу — командиру «Жидівського пробоєвого куреня», який був на початку минулого століття військовим підрозділом Української Галицької армії.



х х х

Один iз найпопулярніших храмів Тернополя — греко–католицький митрополичий собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці запровадив цікаву практику запрошувати на окремі недільні служби іноземців, щоб вони також мали можливість не тільки прилучитися до духовного дійства і розділити його таїнство з тернополянами, а й внести, так би мовити, свою лепту. Відтак під час недільних богослужінь у храмі лунали навіть ... африканські ритми. У їх супроводі група студентів медуніверситету, які приїхали до Тернополя навчатися з різних країн африканського континенту, виконували традиційні релігійні пісні своїх народів, співаючи їх англійською, французькою мовами і навіть на рідних діалектах. Прихожани, особливо молодь, сприйняли новацію позитивно, тож є підстави стверджувати, що вона приживеться і слугуватиме кращому порозумінню між людьми різних націй і народностей. До речі, дещо раніше тернопільський Собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці став і найпершим у регіоні храмом, де почали відправляти служби англійською мовою.

х х х

Вам захотілося побачити Тернопіль, а можливості приїхати наразі немає?
Не сумуйте! І коли тільки забажаєте, заходьте на інтернет-сайт http://webcam.te.ua/ . За допомогою десятків встановлених на вулицях міста ( і не тільки) веб-камер із хорошою якістю зображення ви зможете на власні очі і в режимі онлайн побачити, що відбувається в нашому місті. А також помилуватися його найкрасивішими і найпопулярнішими місцями. Так що ласкаво просимо і реально, і віртуально!

Світлана Мичко, тернопільський координатор проекту «Прес-клуби об’єднують Україну»
Категорія: Аналітика | Переглядів: 581 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: