Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Січень » 27 » Маленький воїн з Тернополя поїде на Південь і Схід
19:03
Маленький воїн з Тернополя поїде на Південь і Схід
Вже більше року «живе» на Тернопільщині незвичайний маленький воїн із таким же незвичайним ім’ям Алярмик ( від слова «алярм», що використовувалось колись серед бійців Української Повстанської Армії, як заклик до готовності діяти в разі небезпеки). Існує він, правда, не в реальному житті, а на сторінках віршованої книжки з назвою «Повстанська абетка», однак при цьому вже був виявлений і підданий жорстокій критиці з боку ганебно відомого російського телеканалу Life News. В притаманному їм стилі нездорових фантазій журналісти каналу вивалили в ефір щось на кшталт того, що в Західній Україні бандерівці примушують дітей до військової муштри мало не з пелюшок, і навіть дитяча література у них відповідна. Що ж, книжка про життя і пригоди юного вояка Української Повстанської Армії справді розрахована на дошкільнят та школярів початкових класів. А в решті все зовсім не так.

Алярмика, як нового національного супер-героя (в піку різним там ніндзям, бетменам, аватарам і таким іншим) для маленьких українців створив тернопільський історик і громадський діяч Олег Вітвіцький.

- Ідея створити таку книжку виникла ще кілька років тому, - розповідає, - коли зіткнувся з проблемою знайти якусь дитячу національно-патріотичну літературу для власних донечки й сина. Як історику, мені дуже захотілося виправити таку ситуацію. Відтак разом з художником Любомиром Бейгером і створили «Повстанську абетку» для дошкільнят та молодших школярів.

Втім, славна історія УПА переплітається там і з більш близькими та навіть недавніми українськими подіями, тож серед негативних персонажів є, наприклад, і Ліліпутін. Я ставив собі за мету розповісти про важливі й складні події так, щоб дітям було зрозуміло. Та навіть не сподівався, що мій Алярмик матиме таку популярність. Два перших наклади розійшлися дуже швидко. Кілька десятків книжок, до речі, роздав минулоріч на Майдані, де їм дуже раділи. Минулої осені до мене звернулися з обласного управління освіти з проханням подарувати такі книжки маленьким вихованцям шкіл-інтернатів, і я радий, що знайшов меценатів, які посприяли цьому. Тепер книжка розповсюджується і серед учнів загальноосвітніх тернопільських шкіл, і скрізь їй радіють і діти, і дорослі.




Педагоги відзначають, що національно-патріотичної літератури на історичну тематику для молодших школярів сьогодні взагалі дуже бракує. Тим часом на фоні останніх суспільно-політичних подій в Україні стало ще більше зрозуміло, що почуття патріотизму треба прищеплювати таки змалечку. Діти ж від яскравої книжки, де головний герой – їх одноліток, але при цьому захищає рідну Україну на рівні з дорослими, просто в захваті .

- Буду дуже радий, - продовжує Олег Вітвіцький, - якщо завдяки моїй «Абетці» воїни легендарної УПА та ті, хто захищає нашу державу сьогодні, будуть однаково сприйматися дітьми, як захисники і герої України. А ще мені дуже хочеться, щоб її читали діти в усіх регіонах, особливо на Сході і Півдні, щоб книжка потрапила до тамтешніх шкіл і бібліотек. Впевнений, що в тих краях вона буде цікава і для багатьох дорослих, бо безперечно допоможе повніше зрозуміти складну і славну історію визвольної боротьби українців. Зараз разом з однодумцями готуємось реалізувати цей задум.

Світлана Мичко,
тернопільський координатор проекту «Прес-клуби об’єднують Україну»
На фото – «Повстанська абетка» тернополянина Олега Вітвіцького
Фото автора
Категорія: Аналітика | Переглядів: 637 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: