Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Січень » 27 » Наступний рік на Тернопільщині присвятили повстанцям
17:15
Наступний рік на Тернопільщині присвятили повстанцям
Більшість українців досі не знає, що боротьба УПА продовжувалася в західних областях ще дуже довго після закінчення Другої світової війни.

Наступний, 2015-й рік в Тернопільській області оголошено Роком повстанської звитяги. Таке рішення ухвалили депутати Тернопільської обласної ради на честь 55-річниці неабиякої історичної події. А саме – бою вояків Української Повстанської Армії під селом Шумляни Підгаєцького району, який відбувся 14 квітня …1960 року! Так-так, помилки тут немає, останній офіційно задокументований бій вояків УПА з частинами НКВД відбувся через 15років після Другої світової війни, в час, коли радянська пропаганда вже давно поховала Українську Повстанську Армію.
Та ще й який бій!

Проти всього лише трьох підпільників-ОУНівців – Петра Пасічного, його дружини Марії Пальчак та Олега Цетнарського – радянська влада кинула цілий дивізіон МВД. Про попередню підпільну боротьбу славнозвісної «боївки Петра» у 1953-54 роках повідомляли навіть радіостанції «Голос Америки» та «Свобода», а кадебісти полювали за націоналістами в густих місцевих лісах не один рік. Але цього разу сміливцям не вдалося оминути засідки й вирватися з оточення кількох сотень ворогів. Доки могли, вони оборонялися. Коли ж сили вичерпалися, Петро Пасічник та Олег Цетнарський застрелилися, щоб не потрапити в полон живими. Марії ж Пальчак, до того пораненій у праву руку, не вдалося покінчити з життя — куля застрягла в черепі, й жінка вижила. Відтак після показового суду їй довелося пройти через усі муки п’ятирічного тюремного ув’язнення та десяти років мордовських концтаборів...

У жовтні 2007–го на місці того історичного бою було встановлено пам’ятний дубовий хрест, а його учасників тодішній Президент України Віктор Ющенко посмертно нагородив медаллю. Нинішня місцева влада вирішила також прилучитися до вшанування героїв-повстанців. За повідомленням прес-служби облдержадміністрації планується, зокрема, побудувати там капличку, організувати туристичний маршрут місцями повстанської звитяги, а також провести навесні наступного року «Всеукраїнську повстанську варту», яка має зібрати молодь з усіх регіонів України. «Ми хочемо проводити вишкільні табори, щоб ознайомити молодих патріотів з історією УПА, методикою боротьби, визначними особами, – зазначив заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Леонід Бицюра. - 2015 –й буде роком «російської істерії» з приводу 70-ї річниці завершення Другої світової війни. Тому можливі спровоковані акції не тільки на території України, а й Європи. Ми ж спрямовуємо наші заходи на людей, які перебувають під впливом маніпуляцій і зомбування на тему, що УПА – це бандитське формуваня, а його члени співпрацювали з фашистами, нацистами. Ми хочемо донести, що все було зовсім не так».

Світлана МИЧКО,
тернопільський координатор проекту «Прес-клуби об”єднують Україну»
Фото з відкритих джерел
Категорія: Аналітика | Переглядів: 467 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: