Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Листопад » 16 » Незалежному оцінюванню роботи суддів – бути
07:54
Незалежному оцінюванню роботи суддів – бути
Як захистити людей від безчинства суддів? Яким чином можна повернути довіру українців до вітчизняного судочинства? – відповідь на ці та інші питання дали цього тижня представники Сумської обласної молодіжної ГО «Європейський вимір».

12 листопада в обласному прес-клубі ГО «Європейський вимір» презентувала проект під назвою «Очищення судової влади: просвітницька кампанія, апробація методики незалежного оцінювання роботи суддів громадськими організаціями».
«На сьогодні в Україні існує проблема недовіри до суду. Звертаючись до судових органів, громадяни повинні бути впевнені, що там законні права та інтереси будуть захищені, а не навпаки – порушені»,  наголошує один із представників «Виміру» Роман Сухоставець.
Завдяки прийняттю ЗУ «Про забезпечення права на справедливий суд» у громадськості з’явилася можливість оцінювати роботу суддів. «Європейський вимір» досліджуватиме, наскільки реальним є введення контролю громадськості над судом та які критерії оцінки є найбільш об’єктивними. Проект орієнтований на підвищення рівня довіри до суду саме через посилення громадського контролю, тож до участі залучатимуться не тільки фахівці юридичної справи, а й волонтери.
Першим кроком до підвищення рівня довіри українців до суду стане введення анкетування суддів. Апробацією цієї ініціативи і займатиметься «Європейський вимір». Анкету розроблятимуть фахівці судової справи, правники, журналісти, студенти юридичних факультетів та прості громадяни Сумщини. Нагадаємо, що саме Сумська область стала пілотною для проекту впровадження анкетування суддів, що в подальшому пошириться на суди всіх інстанцій в Україні. Апробація розпочнеться вже в грудні, і триватиме до квітня наступного року. Навесні 2016 методика має вже діяти у вітчизняних судах. Анкета стане невід’ємним додатком до суддівського досьє і буде враховуватися Вищою комісією при переведенні судді на інше місце роботи, звільненні тощо.
«Ця ініціатива покликана сприяти відкритості судів, формуванню практики неконфліктної співпраці з громадськістю, створенню відповідального та професійного судового корпусу. Звичайно ж, анкета – не панацея, а лише один із інструментів, важелів впливу на суддів», - зазначила керівник організації Світлана Запара.
Варто зазначити, що практика з анкетуванням суддів не є винаходом українців. Вона успішно функціонує, наприклад, у Польщі. Система роботи її така: спочатку громадськість створює анкету, орієновану на власні вимоги і потреби, а потім для суддів організовують навчання, виходячи з того, які недоліки у їх роботі бачить населення.
Проект має на меті об’єднати небайдужих громадян, зокрема молодь, яка зацікавлена у формуванні відповідальної судової влади, для подальшого реформування вітчизняної судової системи. Так, окрім введення практики анкетування, планується створення «Сумської асоціації студентів права», що буде займатися просвітницькою діяльністю. За словами представників «Виміру», дуже важливо залучити до участі у проекті якнайбільше громадян, адже і результат – анкета – тоді буде якнайбільше відповідати потребам усіх верств населення.
Виходячи необхідності залучення волонтерів, в межах проекту планується також проведення тренінгів та семінарів. «Усі бажаючі можуть взяти участь у створенні справедливого судочинства в Україні», - підсумував представник ГО Андрій Сухоставець.
Інформація про діяльність проекту поширюватиметься на сторінці «Незалежне оцінювання роботи суддів громадськими організаціями» в мережі
Facebook: facebook.com/spravedluvujsud.

 
Категорія: Новини | Переглядів: 505 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: