Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Грудень » 14 » Скільки жінок прийшли у владу на Сумщині?
11:45
Скільки жінок прийшли у владу на Сумщині?
10 грудня у Сумському прес-клубі презентували результати гендерного моніторингу місцевих виборів у області.

 Дослідження «Гендерний моніторинг місцевих виборів 2015 року в Україні» є всеукраїнським дослідженням, у якому взяли участь 15 областей України, розповіла членкиня правління всеукраїнської громадської організації «Жіночий консорціум України» Юлія Савельєва. У ході моніторингу оцінці підлягали: зустріч кандидатів та кандидаток із виборцями; особливості перебігу передвиборчої кампанії кандидата та кандидатки; списки кандидатів/кандидаток і депутатів/депутаток. Якісний аналіз у ході моніторингу проводився через фокус-групове дослідження на тему «Вивчення специфіки участі жінок у місцевих виборах 2015 року» за участі кандидаток та депутаток.

 У результаті дослідження було складено рейтинг партій на предмет дотримання ними гендерної квоти у Сумській області та гендерний портрет депутатки та депутата. Крім того, було з’ясовано: мотивацію участі жінок у виборах; виклики,  з якими кандидатки зустрілися під час кампанії; чинники успішності участі жінок у виборах; особливості партійної підтримки кандидаток, прихильності партійних організацій до забезпечення гендерної рівності у виборчому процесі.

 Проміжний аналіз засвідчив високі позиції Сумської області у дотриманні гендерної квоти, розповіла  експертка з політології Андріана Костенко. Так, Сумщина входить у п’ятірку областей-лідерів за представленістю жінок у обласних, міських та районних радах. Стабільно дотримались квоти на всіх рівнях «на вході»  6 партій із 28: Аграрна партія України, партія «Відродження», політична партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода», політична партія «Нова держава», політична партія «Сила людей», політична партія  «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Абсолютний лідер гендерного рейтингу – партія «Відродження»: від 32,31% до 43,96%.

 Не дотримались гендерної квоти (найгірші показники) партія захисників Вітчизни – 0% (до райради), політична партія Народний Рух України – 11,11% (до міськради), політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 12,31% (до облради), політична партія «За Україну!» – 18,18% (до облради).

Дотримались гендерної квоти «на виході»: у Сумській обласній раді Радикальна партія Олега Ляшка – 57,14%, політична партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода» – 40%, політична партія «Воля народу» – 33,33%; у Сумській міській раді: політична партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода» – 33,33%.

 Кращі показники щодо гендерної квоти в обласних, міських, районних радах у  політичної партії «Об’єднання «САМОПОМІЧ» – у міських радах – 62,50%; у Радикальної партії Олега Ляшка – у обласній раді – 57,14%; у Народній партії та Народно-демократичній партії – у районних радах – 33,33%. Стабільність продемонструвала політична партія «Воля народу» – у обласній і міських радах – 34,31%.

 «П’ятірка» партій, які привели найбільше жінок у місцеве самоврядування-2015 (абс.число): політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 43, партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 31, політична партія "Воля народу" – 23, Радикальна партія Олега Ляшка – 17, партія «Відродження» – 17.

 Про свій досвід участі у виборах розповіла заступниця голови Сумської обласної ради нового скликання Лілія Ричкіна.

 Проект «Гендерний моніторинг місцевих виборів 2015 року в Україні» реалізується у партнерстві ВГО «Жіночий консорціум України», ГО «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини» та Сумським державним університетом.

 
Категорія: Новини | Переглядів: 503 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: