Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Січень » 27 » Тернопільщина – один з найбільш релігійних регіонів України
20:05
Тернопільщина – один з найбільш релігійних регіонів України
В силу цілої низки факторів релігійність населення західного регіону в цілому завжди була вищою, ніж жителів інших областей. І якщо на запитання «Чи є ви віруючим?» ( результати опитування кількарічної давності) в Центрі ствердно відповіли 73,4 процента опитуваних, на Сході – 71,4, а на Півдні – 67,1, то на Заході ця цифра становила 93,4. Також якщо в цілому в Україні на один населений пункт припадає в середньому 0,7 релігійної громади, то у західних областях цей показник у 2—3 рази вищий. Тернопільщина ж взагалі рекордсменка. За кількістю релігійних організацій – 150 на 100 тисяч населення – донедавна займала перше місце в Україні. В Тернополі налічується і найбільше храмів на душу населення з–поміж усіх обласних центрів. Так станом на початок минулого року в порівняно невеликому місті діяло 40 храмів та молитовних споруд різних конфесій, і це не рахуючи численних каплиць та капличок на території вишів, лікарень, державних установ і навіть військового комісаріату та управління СБУ. Попри це, продовжують будуватися нові. Але справа навіть не в кількості, а в тому, що релігія відіграє дуже велике значення в житті тернополян, а церква тут бере найактивнішу участь у вирішенні всіх злободенних проблем. На підтвердження цього пропонуємо читачам добірку коротких інформацій з життя Тернополя та області за кілька останніх років.

У храмах заводять книги тверезості

У західних областях України до боротьби з пияцтвом активно долучається греко–католицька церква. Ще у 2006 році у складі Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я УГКЦ було створено міжєпархіальну підкомісію «За тверезість життя», діяльність якої спрямована саме на подолання алкогольної залежності в суспільстві. Задля цього, зокрема, в Тернополі було створено Консультативно–просвітницький центр для допомоги залежним від алкоголю та членам їхніх родин. А не так давно в області стартувала акція «Золота книга тверезості», в ході якої парафіяни підписують у храмах своєрідну обітницю Всевишньому не вживати алкоголь упродовж певного тривалого терміну чи й узагалі. Така практика, до речі, була впроваджена в життя греко-католицькою церквою ще в ХІХ столітті завдяки митрополиту Йосифу Сембратовичу, тож зараз вона лише відроджується.


Один з найновіших і найкрасивіших храмів Тернополя – церква святого Апостола Петра

Зцілювати допоможе Всевишній

В тернопільському Архiкатедральному соборі Української греко–католицької церкви відбулося особливе Богослужіння. До молитви за всіх хворих у храм було запрошено лікарів, медсестер і навіть технічних працівників медичної сфери. Ініціатором таких спільних молитов, які відтепер щомісячно проводитимуть у храмах міста, стала комісія у справах душпастирства охорони здоров’я Тернопільсько-Зборівської архiєпархії УГКЦ. Як повідомили у прес–службі архiєпархії, Великий піст став найкращою нагодою для того, аби «започаткувати об’єднання Церкви і медицини в турботі про людину, яка перебуває в терпінні».

Окрім спільних молитов за хворих, під час щомісячних зустрічей священнослужителі ознайомлюватимуть медичних працівників з ученням Церкви у сфері біоетики. А також обговорюватимуть актуальні моральні та етичні проблеми, які виникають у ході спілкування з хворими в тих, хто покликаний допомагати їм одужати.


Черга на сповідь перед Пасхою не вміщається в тернопільських храмах

Про інтимне – від дружини священика

При управлінні Бучацької єпархії Української греко-католицької церкви в райцентрі Чортків на Тернопільщині відбувся семінар для дружин священиків на тему, яка для людей некомпетентних звучить дещо дивно: «Природні методи розпізнавання плідності». Однак його головна теза, озвучена ідейним натхненником такого жіночого зібрання, координатором руху «За життя!» Ольгою Росляк проста і зрозуміла всім: «Подружжя має жити згідно з природою, створеною Богом, яка веде до зростання подружньої любові, і з якої через Боже благословення у світ приходять діти». Згаданий рух, як добровільне об’єднання громадян, зорганізувався кілька років тому у Львові, відтак його представництва з’явилися в інших областях України, здебільшого західних. Мета ж його діяльності — відстоювання загальнолюдського права і бути народженим, і померти винятково з волі Всевишнього. Тому передусім його активісти виступають за природне планування родини та категорично проти абортів і контрацепції. А саме дружини священиків стали учасницями семінару не випадково. Адже вони, як правило, користуються у парафіянок великим авторитетом і довірою, а також мають оптимальні можливості доносити до жіноцтва важливу інформацію на морально–інтимні теми.

Канікули з Богом

На Тернопільщині все популярнішим стає дитячий відпочинок у християнських літніх таборах. Батькам вони особливо до вподоби, бо при духовній опіці вони спокійні за своїх синів–дочок, до того ж там їм у доступній і популярній формі пояснюють надзвичайно важливі речі, через різноманітні ігри та забави навчають добру та любові до ближніх. Цьогоріч в області розпочали роботу чотири великі християнські табори, де зі школярами працюватимуть священики, студенти духовних семінарій та волонтери, які набули необхідних знань у спеціальній школі для лідерів християнських таборів. Три такі табори — у райцентрах Теребовля, Бережани та Козова — призначені лише для місцевих дітлахів, і один, розташований при загальновідомому Зарваницькому Маріїнському духовному центрі — для бажаючих звідусіль. Окрім великих загальноєпархіальних таборів такі самі, тільки для значно меншої кількості дітей, має можливість організовувати кожний окремий деканат чи парафія.

Проща для всіх і кожного

«Професійні» та «соціальні» (як от для заробітчан та їхніх родин) прощі до однієї з найбільших святинь України вже стали доброю традицією, яка підсилює духовну єдність людей спільністю їхніх життєвих проблем та інтересів. Тож цього разу в славнозвісному селі Зарваниця Теребовлянського району Тернопільщини відбувалася Всеукраїнська проща військових, у якій взяло участь понад півтори тисячі солдатів та офіцерів з усіх регіонів держави — представники Збройних сил України, внутрішніх військ, міністерств внутрішніх справ та надзвичайних ситуацій, державних пенітенціарної та прикордонної служб у супроводі військових капеланів та духовних настоятелів. Участь у паломництві також взяли представники військових ординаріатів Польщі та Німеччини. До речі, українські військові вже понад десять років беруть участь у міжнародному християнському паломництві до французького міста Люрд, також пов’язаного з чудесним з’явленням Богородиці, куди з’їжджаються військовослужбовці з усієї Європи.


Проща у Зарваниці

Богослужіння у …СІЗО

Перший в Україні храм для тих, хто перебуває під слідством, почав діяти на Тернопільщині. Каплиці чи невеличкі приміщення для молитви і сповіді сьогодні є майже в усіх слідчих ізоляторах України, а от перша справжня церква, названа на честь Івана Богослова, з’явилася днями в такій установі райцентру Чортків Тернопільської області. Церква невелика, але збудована згідно з усіма канонами. Ідея її спорудження належить капеланові СІЗО отцю Павлу Менлі, який також частково став спонсором, решту ж коштів було зібрано завдяки добровільним пожертвуванням парафіян, а в будівельних роботах брали участь і самі заарештовані. Цікаво, що свою духовну діяльність у новому храмі можуть здійснювати священики усіх конфесій. А коли правиться служба Божа, то завдяки сучасній аудіосистемі її чути в усіх камерах.

Навчання під покровом Богородиці

На Тернопільщині діє єдиний в Україні дівочий колегіум–інтернат «Знамення», де навчаються після закінчення дев’яти класів у звичайній загальноосвітній школі дівчатка з різних областей. У «Знаменні» поглиблено вивчають предмети духовно–просвітницького спрямування, такі як філософія, основи християнської психології, релігієзнавство, етика подружнього життя тощо. Основою виховної роботи в колегіумі, за словами його керівника Анни Зварич, є «правда і любов», а за взірець для дівчат служить сама Пресвята Богородиця, що її вважають покровителькою закладу. Втім навчають колежанок і суто земних справ, зокрема, швейної. А після закінчення «Знамення» (до речі, проживання та харчування там безкоштовні) вони отримують атестат про середню освіту державного зразка.


Під час урочистої літургії на честь випускного в дівочому колегіумі Знамення

І потекла з кранів свята вода

Вже котрий рік поспіль у день Богоявлення Господнього священнослужителі тернопільських традиційних християнських церков здійснили чин освячення води на водопровідних насосних станціях комунального підприємства «Тернопільводоканал». За словами його директора Володимира Кузьми, своїми якостями освячена вода не поступатиметься воді, яку освятили у церкві. «Багато науковців говорять про те, що в день Водохреща, з початком Богослужінь, вся вода – чи вона знаходиться в централізованій системі, а чи у відкритому джерелі, а чи в посудині в нас в квартирі, відчуває цю енергетику, набуває особливих позитивних властивостей і є корисною для людей».

Світлана Мичко,
координатор проекту «Прес-клуби об'єднують Україну», Тернопіль
Категорія: Аналітика | Переглядів: 659 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: