Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Січень » 27 » Тернопільщина прикордонна і закордонна
17:43
Тернопільщина прикордонна і закордонна
На сучасній географічній карті України Тернопільська область не межує з жодною іншою державою, однак віками ця територія була прикордонною. А на крайньому південному сході області є навіть села, де колись, за народною примовкою, «півні на три держави піяли», бо там сходилися кордони аж трьох імперій. Відповідно й історичні битви та оборонна діяльність були невід”ємною частиною життя тутешнього населення. Недарма третина всіх фортечно-замкових споруд України розташована саме на Тернопільщині.

А ще ці українські землі тривалий час знаходилися у власності то однієї, то іншої іноземної держави, тож українцям тут постійно доводилося відстоювати і виборювати свою національну ідентичність. Тому, можливо, місцевим жителям і притаманне значно сильніше, ніж в інших частинах України, відчуття приналежності до своєї нації. А от галичанами жителів Тернопільщини називають не зовсім правильно. Як і багато інших областей України, область є адміністративним утворенням, і насправді вона об”єднує частини територій Галичини, Волині, Поділля і Опілля. Відповідно чітко прослідковуються відмінності в традиціях та менталітеті населення, приміром, півночі та півдня, заходу і сходу області.

Як це було за князів

У IX столітті, коли східнослов'янські землі об'єдналися в єдину державу Русь, про інтенсивність заселення території області свідчать понад 300 давньоруських городищ та селищ, понад 100 некрополів X—XIII століть. 988 року Володимир Святославович запровадив у Русі державну релігію — християнство, тоді ж до Київської Русі увійшли землі білих хорватів — територія сучасної Галичини та Прикарпаття, в тому числі нинішня Тернопільщина. Територія сучасної області розподілялася між Галицькою, Волинською та Київської землями. Наприкінці XI століття на території сучасної Тернопільщини виникли удільні князівства Теребовлянське та Шумське. У XII столітті Руську державу охопили численні війни між руськими удільними князями, одна з великих міжусобних битв відбулася в лютому 1154 року під Теребовлею. Згодом територія краю увійшла в Галицько-Волинське князівство. Міста Теребовля і Шумськ перетворилися на значні політичні, економічні та культурні центри.

Війни й набіги, бунти і повстання

Після того, як Галицько-Волинське князівство в 1349 році перестало існувати, почалася боротьба між Великим князівством Литовським, Польським королівством та Угорським королівством за його землі. Протягом двох століть територія Західної України почергово перебувала у складі цих країн. Після Люблінської унії 1569 року вся територія Тернопільщини опинилася під владою Речі Посполитої.

На кінець XV століття (1498 рік) почалися турецькі напади на Поділля, водночас почастішали набіги татар Кримського ханства. Татарські орди спустошували край, спалювали села, людей захоплювали в ясир і продавали на невільничих ринках Криму. Ще важчим становище місцевого населення стало у XVII столітті, коли Польща, що занепадала, вже не могла стримувати руйнівні напади татар. Загалом за XV—XVII століття Тернопільщина зазнала понад 200 значних нашесть. Для порятунку від спустошливих набігів та для ведення наступальних військових дій проти татарських і турецьких нападників, на південно-західному Поділлі та південній Волині розгортається будівництво мережі оборонних замків і фортець, серед яких багато збереглося до наших часів. Польський національний, соціальний та релігійний гніт викликав масове невдоволення місцевого українського населення, що зрештою виливалося у криваві бунти та селянсько-козацькі повстання.


Один з багатьох замків-фортець Тернопільщини, Сидорівський

Під час визвольної війни 1648—1657 років під проводом Богдана Хмельницького на Тернопільщині відбулися ключові для війни Збаразька облога та Зборівська битва. Після переможного для українців перебігу останньої було укладено Зборівський договір, котрий дав початок незалежної української держави — Гетьманщини. Проте територія сучасної Тернопільської області до складу цієї держави так і не ввійшла.

Між монархіями та імперіями

З 1772 року більша частина території області була приєднана до Габсбурзької монархії як частина Королівства Галичини і Лодомерії. У 1793 році північні (волинські) райони Тернопільщини, які після розподілу 1772 року залишилися у складі Речі Посполитої, були передані Російській імперії. Указом російського імператора Олександра I 15 червня 1810 року тут було створено адміністративно-територіальну одиницю — «Тернопільський край» із центром у місті Тернополі, який отримав статус окружного міста. Але після Віденського конгресу влітку 1815 року Тернопільський край повернули Австрійській імперії.

Тернопіль двічі був столицею

З початком Першої світової війни тисячі юнаків з Тернопільщини зголосилися до лав Леґіону Українських Січових Стрільців. У краї відбулися важливі для перебігу війни битви. Після Листопадового чину 1918 року на галицькій території Тернопільщини утворено Тернопільську область ЗУНР. Після поразки українських сил у Львові столицю нової держави перенесли до Тернополя, а після польської окупації Тернополя — до Станіслава (сучасний Івано-Франківськ). З 7 по 28 червня 1919 року Українській Галицькій Армії вдалося ненадовго відвоювати південь Тернопільщини, проте до кінця липня 1919 року вся територія краю була остаточно окупована Польщею. Під час польсько-російської війни від 1 серпня до 21 вересня 1920 на захопленій Червоною армією території Галичини існувала маріонеткова держава — Галицька Соціалістична Радянська Республіка зі столицею у місті Тернополі.

З-під Польщі – під СРСР

Підсумком Першої Світової став Ризький мир, згідно з яким Тернопільщина залишалася у складі польської Другої Речі Посполитої. У грудні 1921 року було створено Тернопільське воєводство, до складу якого ввійшла галицька частина Тернопільської області. Волинська частина увійшла ж до Волинського воєводства. Міжвоєнний період характеризувався загостренням польсько-українського протистояння. З ініціативи польського керівництва на території Тернопільщини засновували спеціальні «кольонії» поляків-переселенців, аби змінити етнічно-релігійний склад населення краю з метою придушити український національний опір, а в майбутньому не допустити підтримки автономії України на плебісциті 1939 року.


Карта Тернопільського воєводства у складі Польщі

За пактом Молотова-Ріббентропа 1939 року Східна Галичина і Південна Волинь опинилися у складі СРСР. Протягом 17—19 вересня в ході польсько-радянських бойових дій уся Тернопільщина була захоплена Радянським Союзом. 4 грудня 1939 року було утворено Тернопільську область. Прихід радянської влади ознаменувався репресіями і переслідуваннями, передусім членів ОУН, інтелігенції та духівництва. Відтак для Тернопільщини почалася вже радянська історія, спільна з усіма рештою областей України.

За матеріалами Вікіпедії та інших джерел підготувала Світлана МИЧКО, тернопільський координатор проекту «Прес-клуби об’єднують Україну»
Категорія: Аналітика | Переглядів: 641 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: