Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Липень » 3 » У прес-клубі обговорили нову наркополітику Сумщини
07:34
У прес-клубі обговорили нову наркополітику Сумщини

26 червня – Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом. До відзначення цього дня загал не звик. А між тим, проблема, що стоїть за ним, досить важлива і сучасність підтвердила її актуальність. Про це говорили учасники медіа-заходу, що відбувся у обласному прес-клубі за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Сумщина має шанс стати однією з областей, що першою розробить свою програму щодо наркотиків. Суть регіональної політики у сфері протидії незаконному обігу наркотиків і розв'язанні соціальних аспектів проблеми їх вживання полягатиме у тому, аби збалансувати комплекс заходів, спрямованих на зниження попиту на наркотики, зменшення поставок наркотиків та мінімізації шкоди від їх вживання, – говорить голова ГО «Клуб «Шанс» Олексій ЗАГРЕБЕЛЬНИЙ. Нова політика дасть можливість зробити кроки для впровадження нових підходів у вирішенні проблеми немедичного вживання наркотиків, забезпечення доступу до знеболювальних препаратів, до ознайомлення та запровадження кращих світових практик організації комплексної медико-соціальної допомоги наркозалежним.

З ним погоджується радник голови Сумської обласної державної адміністрації Віктор БОБИРЕНКО. Він визнає: досі держава більше декларувала, аніж діяла. Реального внеску у вирішення проблеми з її боку практично не було. Зараз настав час повернутися обличчям до проблеми. Адже міжнародні фонди, які досі брали на себе вирішення значної частки фінансових питань у лікуванні наркозалежних, хворих на ВІЛ/СНІД, туберкульоз, вірусний гепати С, не вічні на цьому полі. Так чи інакше, раніше чи пізніше, проблеми ляжуть на державні плечі. Тому важливим є досягнуте, зокрема й завдяки Клубу «Шанс», порозуміння між громадськими і державними структурами та їх спільна праця в даному напрямку.

Хтось може закинути: за такої кількості турбот сьогодні ми говоримо про проблеми ніби невеликої соціальної групи, – каже координатор центрів інтегрованої допомоги наркозалежним обласного наркодиспансеру Тарас ЗЛИДЕННИЙ. Між тим, наголошує він, ця група не така вже й мала. Наступне ж: якщо ми не говоритимемо про цю проблему, то знову забуватимемо про питання профілактики, що є дуже важливим для України.

Що ж до актуальності потреб спільноти наркоспоживачів, передусім тих, хто отримує замісну терапію, то критична ситуація, що склалася в нашій державі, їх лише підкреслила. Так, наркодиспансер і «Клуб «Шанс» останніми днями займалися прийомом у обласному центрі біженців із Криму та Сходу країни. Адже в Криму замісна терапія взагалі припинена, – такою є політика Росії, що не сприймає даної форми реабілітації наркозалежних. Якщо врахувати, що для подібних людей важливим є кожен день прийняття препарату, то цілком можна повірити інформації від експертів про смерть уже близько 20 кримчан, які не отримали вчасної допомоги.

Психолог наркодиспансеру, у минулому – фаховий журналіст Тетяна РЕВА знову повернула присутніх до теми первинної профілактики. Прочитавши журналістські матеріали, подані на конкурс «Відверто про наркотики: краще знати, ніж вважати», вона ще раз утвердилася в думці, наскільки важливою є співпраця лікарів, влади, громадських організацій зі ЗМІ. Саме медійники мають взяти на себе значну частку профілактичної функції, від якої залежить здоров’я підростаючого покоління.

Врешті, організатори оголосили підсумки конкурсу й привітали переможців: Анну ПРОТАСОВУ з охтирської газети «Город А» – за перше місце; Жанну АБАРОВСЬКУ із недригайлівської газети «Голос Посулля» – за друге місце; третю в конкурсі – студентку кафедри журналістики і філології СумДУ Вікторію БАРДАК, яка практикувалася на сайті «XPRESS». Хороші подарунки переможцям додалися до побажань співпрацювати і далі.
 

Анна Бятова

Категорія: Новини | Переглядів: 518 | | Теги: Віктор Бобиренко, Клуб Шанс, Тарас Злиденний, Тетяна Рева, Олексій Загребельний | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: