Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Серпень » 4 » «Вальс квітучих картин» Надії Запорожець
09:49
«Вальс квітучих картин» Надії Запорожець
У палаці культури «Хімік» відбулася виставка художниці Надії Запорожець, присвячена 175-річчю з дня народження Петра Чайковського.

Надія Запорожець не тільки талановита художниця, а ще й музикант, композитор. Це різнопланова людина, яка однаково добре проявила себе у вищезгаданих сферах.  У день презентації Надія була центром уваги у залі в прямому сенсі цього слова. Адже вона вела свою розповідь стоячи, а навкруги висіла її чарівна колекція картин «Вальс квітів».

Перша частина заходу була присвячена розповіді про садибу Кондратьєва в Низах, розміщений у ній музей Чайковського та реставрацію цих споруд. Пані Надія змусила присутніх поринути у роки життя кмпозитора, розповіла про факти з його біографії, творчий шлях, його товариша  Миколу Кондратьєва, нащадка славнозвісного засновника Сум Герасима Кондратьєва.

Не менш цікавою виявилася розповідь про написання картин. «Кожна моя картина для мене ніби частинка душі, яку я в неї вклала, – говорить Надія.  – Написати кожну з них мене надихали різні події та люди. Картина «Квітучий липень» була створена за світлинами Наталії Говорухи, моєї гарної приятельки. Побачивши на її фото квіти, мені захотілося відтворити їх на полотні».

«Піони», «Лілія», «Троянди» –  це картини, написані особливим японським стилем «у-сін». Тут передбачається довге та кропітке вивчення деталей квітки, а вже потім її з легкістю зображують, надаючи пластику, створюючи візуально рух рослини. «Фішкою» є те, що зображення на полотні відтворені лише чорним і білим кольором. Але Надія внесла сюди «українську родзинку» додавши червоного та жовтого. Вийшли дуже неординарні роботи.

 Картина «Золоте латаття» присвячена Путивльським краям, у яких майстриня була неодноразово. Вона символізує чистоту річок. Якщо поглянути на неї здалеку, то можна спостерігати вальс квітів. Також на виставці можна було побачити улюблену квітку Петра Чайковського, конвалію, яку чудово зобразила пані Надія.  Одна з найсвіжіших картин художниці – «Магічні соняхи». Її незвичність полягає у тому, що вона намальована люмінісцентною гуашшю. Якщо вимкнути світло та спрямувати на неї ультрафіолетові промені, вона буде світитися.

Пророча картина «Чорні тюльпани». «У 2013 році, – розповідає Надія, – у мене виник задум намалювати тюльпани на чорному фоні. На душі у мене було неспокійно, я відчувала якусь тривогу за наш народ. Як виявилося, це правда. На жаль, зараз проливається кров тисячі невинних українців. Але я вірю у те, що все у нас з вами буде добре, адже ми народ вольовий і сильний».

За словами Надії, під час написання кожної з картин вона подумки наспівувала мелодії Петра Чайковського. Вони допомагали їй тримати натхнення.

На заході був присутній близький товариш Надії пан Сергій, який розповів про майстриню, не як про відому особу, а як про звичайну людину. «Знаю Надію вже дуже давно. Це людина унікальна: як Інь та Янь. Вона дуже талановита і різнопланова особистість. Але водночас це складна людина, зі своїм непростим характером. Мені вона імпонує тим, що щиро та безкорисливо бореться за проекти на Сумщині. «Садиба Чайковського» – це давній проект майстрині, який вона плекає та бореться за нього. Щодо творчості, то Надія малює цікаво. Але вона не лише художниця, а й чудовий музикант. Якби вона була зібранішою, що для творчої людини майже неможливо, на мою думку, то вона давно б уже виступала на кращих сценах Філадельфії», – посміхається Сергій.

Заключною частиною презентації став виступ композитора та співачки Ольги Казаченко. Пані Ольга виконала власний романс, написаний на честь улюбленої квітки Петра Чайковського конвалії, також зачитала листи митця, які збереглися до нашого часу.

Як пообіцяла Надія Запорожець – це не останній захід, який вона проводить. Адже у неї ще багато ідей для нових картин і наступного разу виставка буде ще масштабнішою.                                                                                           
Вікторія Мазіна


 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 536 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: