Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 3 » Започаткування громадського Національного діалогу – пошук спільних цінностей та спільного бачення майбутнього України
22:01
Започаткування громадського Національного діалогу – пошук спільних цінностей та спільного бачення майбутнього України
За роки своєї незалежності наша країна так і не змогла довести, що вона патріотична, згуртована,  цілісна, має свої принципи, якими ніколи не поступиться, що українці живуть заради свого майбутнього та майбутнього своїх дітей.

Президенти та посадовці грабували, висмоктували останнє. З роками ставало все гірше й гірше. Люди перестали довіряти владі, а потім і самим собі. Та зневіра, яка охопила наш народ, дійшла до того, що четвертий керівник держави взагалі почав стріляти у власний народ. Усі інші країни дивляться в майбутнє, а ми чомусь ніяк не можемо відійти від минулого. І цим користуються…

Ми не маємо спільної мети, до якої повинні прагнути, тому, що влада  й народ не слухають одне одного. А потрібно працювати в команді й тільки тоді можна вибратись з тієї «ями», в якій опинилося українське суспільство. В Україні потрібний діалог.

Для того, щоб дізнатись, чи країна готова до такого діалогу, було розпочато проект «Започаткування Національного діалогу в Україні» за фінансової підтримки програми соціальної трансформації «Матра» Посольства Нідерландів в Україні.

«Національний діалог» – це проект, що об’єднує низку ініціатив, спрямованих на просування ідей єдності, примирення та реінтеграції шляхом проведення діалогів на противагу збройному протистоянню. Метою проекту є ініціювання та проведення Національного діалогу між регіональними елітами та лідерами думок щодо подальшого розвитку України як цілісної та суверенної держави. «Національний діалог» дозволить закласти підвалини для об’єднання різних регіонів України на основі спільного бачення майбутнього розвитку держави.

Реалізація проекту розділена на етапи. Першим з них є проведення загальнонаціонального соціологічного опитування, далі – підготовка аналітичного документу щодо факторів, які об’єднують і роз’єднують українське суспільство в різних регіонах. Наступний етап – проведення круглих столів у регіонах із метою фіксації бачення місцевими елітами майбутнього розвитку України та проведення загальнонаціонального засідання з метою узагальнення напрацьованих пропозицій щодо політики національної єдності.

На першому етапі Міжнародний центр перспективних досліджень проводив соціологічне опитування. Його організацію взяв на себе  Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» спільно з соціологічною службою «Ukrainian Sociology Service».

Опитування здійснювалося з 25 грудня 2014 року до 15 січня 2015 року в 11  регіонах України. Всього було опитано 4413 респондентів (по 400-410 у кожному регіоні). В Луганській області та анексованому Криму опитування не проводилося. Застосовувалася квотна вибірка, яка за областями, типами поселень, віком і статтю репрезентує населення виділених регіонів України віком від 18 років. Максимальна похибка вибірки у кожному регіоні не перевищує 5,0%.

Результати показали, що зараз у країні існує кілька рівнів конфліктів: глобальний рівень – ерозія пост-біполярної системи міжнародних відносин і конфлікт між провідними акторами на світовій арені; регіональний – ерозія пострадянської системи відносин у регіоні та конфлікт між Росією та Україною як  колишнім  її сателітом; локальний – ерозія державних інститутів і дезінтеграційні тенденції. Вони пов’язані між собою і для їх розв’язання важливий внутрішньоукраїнський діалог.

Найбільш сприятливим для вирішення проблем є локальний рівень. Тут ми маємо найбільший вплив, в той час як можливість впливу на глобальний рівень відсутній.  

У рамках другого етапу проекту був проведений і круглий стіл у місті Суми. Підсумки соціологічних досліджень у регіоні, доя кого віднесено й Сумщину, представила Олена Захарова – координатор соціологічного дослідження, член правління Міжнародного центру перспективних досліджень, директор із аналітичної роботи та зовнішніх зв’язків.

У обговоренні взяли участь представники громадських організацій, народний депутат Олег Медуниця, експерт Марк Берфман, директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Сумської міської ради Антоніна Кохан, політолог Андріана Костенко, науковці, представники громадських організацій, студенти  та представники ЗМІ.

 На заході обговорювалося питання щодо ставлення жителів регіону до програм примирення й об’єднання. Частка тих, хто вважає актуальними такі програми, складає 57% (загалом в Україні 55,6%). Не згодні з цим лише 17,5% (показник в Україні – 15,2%).  Не визначилися – 25,6% (в Україні 27,1%). Більшість населення – 55,4%  нічого не знає про  існування програм, спрямованих на об’єднання України, особливо це стосується жителів Донбасу – 74,2%. Найменший  показник тих, хто нічого не знає про програми об’єднання та примирення, – Поділля – 28,5%. У нашому регіоні тих, хто нічого не знає про такі програми, – 46,1%.

Загалом ставлення українців до програм примирення та об’єднання різне. Більшість населення – 55,6% вважають актуальним проведення державної політики з примирення українців. Не згодні з цим лише 15,2%.  Впевненість у необхідності державної політики примирення об’єднує всі регіони України. Найвищий рівень підтримки державної політики примирення висловили жителі Донбасу – 62, 9%.

Втілення в життя проекту «Національний діалог» дозволяє закласти підвалини для об’єднання різних регіонів України на основі спільних цінностей. Результати досліджень можуть послужити тим поштовхом до змін, яких ми заслуговуємо.

Оксана ЯРЕМЕНКО

 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 768 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: