Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 20 » Громадські експерти Сум хочуть спитати з місцевої влади
07:22
Громадські експерти Сум хочуть спитати з місцевої влади
Громадські експертні комісії Сумської міської ради ініціюють публічний діалог про актуальні проблеми нашого міста. Про це представники комісій розповіли під час прес-конференції в обласному прес-клубі.

Насамперед, мова йде про відповіді на питання, що турбують громаду. За словами громадського експерта Олександра Такула, на сьогоднішній день відсутній прогрес у співпраці громадських експертних комісій та влади, отож деякі питання було вирішено вивести в публічну площину.

Громадський експерт  Костянтин Силич висловив впевненість, що влада має навести лад у сфері пасажирських перевезень . «Суми чи не єдине місто де не зроблено розрахунок пасажиропотоку. Вирішивши цю проблему, Суми нарешті зможуть позбутися проблем, пов’язаних з непрозорістю формування тарифу на пасажирські перевезення в громадському транспорті», - вважає експерт.

Отож, в питаннях, що стосуються сфери пасажирських перевезень від влади чекають: розрахунку реального пасажиропотоку міста, проведення нового тендеру на закупівлю тролейбусів протягом найближчих двох місяців, забезпечення дотримання умов договорів з перевізниками і розірвання цих договорів у випадку  недотримання умов.

Не менше запитань і в бюджетній сфері. Громадський експерт  Юлія Слободяник вважає, що влада міста має оприлюднити звіти комунальних підприємств міста щодо їх діяльності. Це дозволить громадським експертам провести  аналіз ефективності їх функціонування. Також  необхідно тимчасово припинити розподіл вільного залишку бюджетних коштів і ввести практику обговорення  з міською радою шляхів найбільш продуктивного його використання. Експерти пропонують розробити разом з міською радою зміни до регламенту СМР в частині прийняття бюджету.

Закликають громадські експерти і до інформаційної відкритості. Один із них – Андрій Зозулинський  наголосив на необхідності оприлюднення реєстру усього, без виключення, майна громади із указанням поточного стану – оренда, вільне, підготовка до аукціону, тощо.  Окремо розміщувати перелік вільних об’єктів та повну інформацію про договори оренди, давати звіти про роботу з боржниками. Вся  відповідна інформація повинна оновлюватись не рідше одного разу на місяць. Розробити план приватизаціі на 2015 рік. Розпланувати проведення аукціонів. Розробити план проведення конкурсів з оренди на нинішній рік.

І чи не основне питання, що цікавить не тільки членів громадських експертних комісій, а  й значну частину громади міста Суми - переформатування складу виконавчого комітету, оскільки нині простежується чіткий конфлікт інтересів деяких його членів, що створює принцип кулуарного вирішення питань. Громадські експерти вважають, що до складу виконкому не мають входити заступники міського голови. Новий склад виконкому має формуватися виключно за принципом публічного обговоренням кандидатур. 

Відповіді на поставлені питання члени громадських експертних комісій хочуть почути  30 квітня - до  100 днів співпраці влади і громади у форматі ГЕК. На цей день планується проведення зустрічі у форматі «круглого столу» з представниками органів місцевого самоврядування та громадськими експертами.

Тож у влади є ще час підготуватися і почати відповідати на поставлені запитання ділом.
Категорія: Новини | Переглядів: 482 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: