Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 20
Проводити порівняльний аналіз результатів виборів 2012 і 2014 року досить складно. Адже, не дивлячись на те, що минуло лише два роки, система основних політичних гравців в Україні змінилася кардинально. Зникли або майже зникли з серйозних розкладів політичні сили, позиції яких здавалися непохитними – Партія регіонів і «Батьківщина». Натомість абсолютно нізвідки виникли нові партії з досить великою електоральною підтримкою: Блок Петра Порошенка, «Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка. І навіть партії, які не пройшли до парламенту – Компартія, «Заступ», «Свобода» – отримали немалу кількість голосів виборців, які хоча формально і є «втраченими», здатні показати тенденції і настрої виборців.

Електоральні карти голосування в Сумській області, як ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 1181 | Дата: 20.04.2015 | Комментарии (0)

ВО «Свобода» за два роки двічі встигла стати якщо не сенсацією, то у всякому разі сюрпризом виборів. У 2012 році мало хто очікував того, що «Свобода» так впевнено пройде до Верховної Ради, удвічі перевищивши прохідний бар’єр. А вже через два роки, у 2014 році, більшість експертів не очікували, що «Свобода» «пролетить» мимо парламенту.

Утім, на все є свої причини. Якщо подивитися на електоральну карту Сумської області за результатами виборів 2012 року, можна помітити, що «Свободу» підтримали в основному міські виборці. Точніше, жителі «міні-агломерацій» – міст і сусідніх з ними сіл.

Дуже чітко це помітно на прикладі Сум, Конотопу, Ромнів, Лебедина, Охтирки. При цьому чітко вираженого географічного регіону підтримки &la ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 514 | Дата: 20.04.2015 | Комментарии (0)

Непроходження Комуністичної партії до українського парламенту викликане, в першу чергу, факторами геополітичного характеру – неголосуванням Криму і Донбасу, які були найбільшою базою електоральної підтримки комуністів. Проте аналіз результатів по Сумській області дає можливість стверджувати, що падіння підтримки Компартії є більш комплексним і системним явищем.

Так, на Сумщині підтримка КПУ знизилася за два роки утричі. І це стосується як відсотків від усіх голосів виборців, так і кількості, власне, голосів, відданих за комуністів: з 65 тисяч виборців у 2012 році до 21 тисячі у 2014.

Падіння підтримки спостерігається по всім шести округам Сумської області, включаючи базові колись для комуністів північні райони. Навіть в 160-му окрузі Компартія втратила більше половини своїх виборців. А в окрузі 161 ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 492 | Дата: 20.04.2015 | Комментарии (0)

Олег Ляшко зі своєю Радикальною партією продемонстрували у 2014 році стрімкий злет електоральних симпатій. Насправді, дуже сумнівно, щоб такий злет був викликаний набуттям стійкого електорату – адже ні реальних досягнень, ні навіть реальної програми ця партія (поки?) не має.

Скоріше, такий стрімкий злет – результат співпадіння зацікавленості виборців бачити нові обличчя у політиці і популістської виборчої кампанії Олега Ляшка. Насправді, практика виборів в Україні показує, що популістські проекти довго не живуть. Термін їх перебування у верхньому ешелоні великої політики визначається харизматичністю лідера, проте навіть найбільш талановиті політики-популісти все одно завершують кар’єру разом зі своїми проектами.

Ще два роки тому Радикальна партія набрала на виборах в Україні лише 1,08% ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 532 | Дата: 20.04.2015 | Комментарии (0)

Явище, малозрозумілу назву якого винесено в заголовок, виявляється, давно існує в Україні. І активно використовується. Зокрема, і на Сумщині. Що ж воно за звір такий – джеррімендеринг?

Як говорить Вікіпедія, джеррімендеринг – це метод утворення виборчих округів, який дає перевагу певній партії чи групі. Межі округів при цьому навмисне проводяться таким чином, що в результаті виборів представництво прихильників певної партії чи демографічної групи у представницькому органі штучно завищується або, навпаки, занижується.

Джеррімендеринг зазвичай зустрічається в тих країнах, де вибори проводяться за мажоритарною виборчою системою. Або, як нині в Україні, за змішаною. Великим недоліком цієї системи є те, що у ній великий відсоток голосів «марнується». «Змарновані голоси» &nda ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 666 | Дата: 20.04.2015 | Комментарии (0)

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Кожен депутат розуміє: прогули або неякісна робота можуть безпосередньо вплинути на подальшу політичну кар’єру і результати осінніх місцевих виборів.

Ось ті місцеві урядники, що пропустили понад 50% засідань постійних комісій Сумської міської ради.



Знаково, серед інших депутатів є і чинний міський голова - Олександр Лисенко. До того, як його обрали у травні 2014 року, він був депутатом від “Батьківщини” і у 2013 році пропустив 4 з 6 засідань комісії з питань охорони здоров’я, праці та соцзахисту населення.

Як з’ясував Громадський рух ЧЕСНО, у 2013 році ця комісія не засідала взагалі півроку. Чому прогулював у статусі депутата чинний міськ ... Читати далі »
Категория: Аналітика | Просмотров: 560 | Дата: 20.04.2015 | Комментарии (0)

Сумські слідчі почнуть досудове розслідування діяльності зареєстрованої в Сумах громадської організації, що видає себе за рух ЧЕСНО. До цього зобов’язує ухвала Ковпаківського районного суду м.Суми, який розглянув та задовольнив скаргу руху ЧЕСНО на бездіяльність сумських правоохоронців.

“Громадський контроль на місцевих виборах є надважливим, оскільки дозволить сумчанам робити вибір, будучи свідомими того, як працюють їх представники у міській рад. Але мешканці Сум повинні знати, що в їхньому місті під логотипом ЧЕСНО діють псевдоактивісти, які дурять місцеву громаду,” – заявив координатор руху ЧЕСНО Андрій Круглашов у вівторок на прес-конференції в Сумах.

Нагадуємо, протягом парламентської кампанії у Сумській області поширювалися інформаційні матеріали із логотипом ЧЕСНО, до виготовлення та розповсюдження яких рух ЧЕСНО не має жодного стосунку.


... Читати далі »
Категория: Новини | Просмотров: 435 | Дата: 20.04.2015 | Комментарии (0)

Громадські експертні комісії Сумської міської ради ініціюють публічний діалог про актуальні проблеми нашого міста. Про це представники комісій розповіли під час прес-конференції в обласному прес-клубі.

Насамперед, мова йде про відповіді на питання, що турбують громаду. За словами громадського експерта Олександра Такула, на сьогоднішній день відсутній прогрес у співпраці громадських експертних комісій та влади, отож деякі питання було вирішено вивести в публічну площину.

Громадський експерт  Костянтин Силич висловив впевненість, що влада має навести лад у сфері пасажирських перевезень . «Суми чи не єдине місто де не зроблено розрахунок пасажиропотоку. Вирішивши цю проблему, Суми нарешті зможуть позбутися проблем, пов’язаних з непрозорістю формування тарифу на пасажирські перевезення в громадському транспорті», - вважає експерт.

Отож, в питаннях, що стосуються сфери пасажирських перевезень від влади чекають: розрахунку реально ... Читати далі »
Категория: Новини | Просмотров: 479 | Дата: 20.04.2015 | Комментарии (0)