Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Серпень » 7 » Суми-Харків-Суми:Любите історію? Рушайте в Соколове!
17:05
Суми-Харків-Суми:Любите історію? Рушайте в Соколове!
В рамках прес-туру, організованого Харківським прес-клубом, сумські журналісти побували в унікальному музеї Бойового братерства.

Розташований музей у селі Соколове Зміївського району Харківської області. Більш відомий, як музей радянсько-чехословацької дружби, він приваблює всіх, хто цікавиться військовою історією, вже 50 років.

За цей час більше двох мільйонів відвідувачів із понад ста країн не перестає вражати знайомство з багатьма музейними експонатами, яких вже майже чотири тисячі.

Ми оглядаємо експозиції у п’яти просторих залах. «Початок Другої світової війни та перерозподіл Європи», «Бойове хрещення чехословацького батальйону», «Визволення України та Чехословаччини від фашистів», «Дружні зв’язки братніх держав сьогодні»… Вражає погляд масштабна діарама «Бій у селі Соколів 8 березня 1943 року».

Саме цього дня на боці Червоної армії до бойових дій проти німецьких військ долучився 1-й Окремий чехословацький батальйон під командуванням підполковника Людвіка СВОБОДИ. За наказом командування чехословацька частина зайняла оборону по фронту хутір Миргороди – Соколів – Артюхівка, аби уповільнити наступ німецьких військ на Харків.

Гітлерівці кинули на позиції роти надпоручика Отакара Яроша 60 танків і близько двох батальйонів піхоти на 14 бронетранспортерах. Чехословацькі воїни мужньо зустріли ворога і тільки чисельна перевага в техніці і живій силі дозволила фашистам потіснити захисників села і увірватися у Соколове.

У бою загинуло багато радянських і чехословацьких воїнів, які були посмертно нагороджені орденами і медалями. А надпоручику Отакару ЯРОШУ, першому серед іноземних громадян, було посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Нині його іменем називається вулиця, де розташований музей.

Після війни до Соколового почали все частіше приїздити учасники того бою, родичі загиблих. Тож в 1950 році на місці поховання червоноармійців і чехословацьких воїнів встановлено цегляний пам`ятник замість першого дерев’яного, а в 1958-му створено музей радянсько-чехословацької дружби при Соколівській середній школі.

6 березня 1968 року за участю керівників області, району, представників посольства Чехословаччини в СРСР, учасників боїв за Соколове урочисто відкривається новозбудований музейно-культурний комплекс.

Події 8 березня 1943 року надихнули чехословацького режисера Отакара ВАВРУ у 1974 році створити фільм під назвою «Соколово». Його прем’єра відбулась у Празі та Москві. В останніх кадрах звучать імена загиблих у тому важкому бою. І глибокі у своїй суті слова: «Чехословаки у Соколовому боролися так, як може людина боротися лише за свою Батьківщину»…

Меира Элишеви

Фоторепортаж із музею шукайте на http://media.sumy.ua/lyubite-istoriyu-rushayte-v-sokolove.htm









 
Категорія: Новини | Переглядів: 495 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: