Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Серпень » 31 » Суми-Харків-Суми: Об’єднання сільських громад. Досвід сусідів з Харківщини
22:34
Суми-Харків-Суми: Об’єднання сільських громад. Досвід сусідів з Харківщини
 Територіальна реформа мляво, але все ж йдеУкраїною. Мляво, бо люди обережно ставляться до процесу децентралізації, оскільки не знають у що це виллється потім.  Побоюються, що невеличкі села, об’єднавшись з більш сильними економічно громадами, залишаться на окраїнах цивілізації без доступу до медицини, освіти, соціальних послуг.

Громади, що вже об’єдналися спростовують ці страхи власним прикладом. Журналісти Сумської, Полтавської та Харківської областей в рамках проекту «Реформи – шлях до успіху» організованого Харківським прес-клубом мали можливість поспілкуватися і з тими, хто вже об’єднався у громади, і з тими, хто не схвалює цих процесів у тому вигляді, у якому їх пропонують зараз. Аналізуючи почуте у Харківській області і у Сумській, стає зрозуміло, люди не розуміють багатьох процесів, бояться реформ, бо, де правду діти, у нас ще не було таких, що реально покращили життя.

Ті ж, хто зрозумів, що насправді об’єднання громад відкриває великий простір для розвитку і самостійності, вже діють. Як приклад — утворення Чкаловської територіальної громади у Чугуївському районі Харківської області, до складу якої ввійшли Чкаловська селищна рада, Іванівська, Коробочкинська, Леб’язька, Базаліївська, Юрченківська сільські ради.

Голова Чугуївської райдержадміністрації Микола Шошин впевнений, що об’єднавшись, громади району зможуть отримати більше фінансової самостійності, тим більше, що всі передумови для прагнення до цього є. Район традиційно займає лідируючі позиції в аграрному секторі, зокрема, по збору ранніх зернових. За різними напрямками виробництва тут працюють 40 сільськогосподарських та 50 фермерських господарств. На території району працюють п’ять великих заводів, розвивається виробництво молочної продукції найвищого ґатунку класу Е; зростає поголів’я свиней; борошном Новопокровського комбінату хлібопродуктів забезпечується не тільки Харківська область, але й інші регіони України.

Завдяки вигідному географічному розташуванню, достатній кількості кваліфікованої робочої сили, транспортній інфраструктурі Чугіївський район цікавий для інвесторів. У 2015 році район отримав прямих іноземних інвестиції обсягом 58,2 млн. дол. США з 7 країн світу.

За словами депутата Чугуївської райради Костянтина Чернявського, створенню першої в районі громади передувало багато дискусій, сумнівів, суперечок, побоювань. Прихильники створення громади задавалися запитанням: «А чи можна жити ще гірше?» Довелося їздити за досвідом до Дніпропетровської області, де вже діє об’єднана громада. Там депутати зрозуміли, що життя в об’єднаній громаді схоже на життя в іншій країні. Ініціативу об’єднання підтримав Регіональний офіс реформ. Наразі  першочерговими завданнями, що стоять перед громадою є ремонт та розвиток доріг, що з’єднує села; організація вивозу сміття; модернізація дошкільних закладів та шкіл; заміна покрівель; виділення шкільних автобусів тощо.

«Після об’єднання Чкаловська селищна громада одержала 1 млн 200 тис. грн на утримання дітей в навчальних та навчально-виховних закладах. Причому в межах свого бюджету громада не має казначейських лімітів на свої витрати. А отже може визначатися із пріоритетами: розвивати зелений туризм, медицину, освіту, культуру, — говорить заступник голови Чугуївської райдержадміністрації Валентина Волоцкова.

Рушійною силою реформ є молоді ініціативні керівники, які прагнуть позитивних змін в сільських радах. До таких належить голова Введенської селищної ради Ганна Геращенко. Жінка відома в районі як волонтер, тепер намагається розбути від сну байдужості свою громаду. Так, за її ініціативи створено комунальне підприємство, яке надає послуги з водопостачання, водовідведення, вивозу сміття. Важко уявити, але в селищі 40 років не вирішувалася проблема утилізації відходів. Ганна Геращенко впевнена, що участь кожного свідомого громадянина, призведе до зрушень та покращення життя.

 Світлана АЛОВА



http://xpress.sumy.ua/article/society/8320

 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 454 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: