Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Серпень » 31 » Суми-Харків-Суми:Зміївщина – Сумщині: секрети успішної громади
22:29
Суми-Харків-Суми:Зміївщина – Сумщині: секрети успішної громади
Як окремо взята громада може відбудувати своє село – переконалися учасники прес-туру, організованого Харківським прес-клубом, журналісти Сумської, Харківської та Полтавської областей.

Об’єднавши зусилля, жителі Зміївського району змогли закласти досить міцний фундамент для подальшого розвитку. Як розповів голова Зміївської райдержадміністрації, гостинний господар району Віталій КОШЕЛЕНКО, план по доходах минулого року виконаний стовідсотково по всіх сільських та селищних радах. У першому півріччі 2016-го районний бюджет перевиконаний майже на 10 мільйонів гривень.

Триває у районі, щоправда, не без труднощів, і процес децентралізації. Тут планується утворити дві територіальні громади з центрами у місті Зміїв та селищі Комсомольське (Слобожанське). Втім, практично всі місцеві ради, які отримали пропозиції про об’єднання, або прийняли рішення про відмову, або взагалі не розглядали це питання на своїх сесіях.

Від дитсадка до стадіону

Під час прес-туру ми побували у Змієві та селі Соколовому (про Соколівський музей Бойового братерства більше тут). Соколівський навчально-виховний комплекс імені Отакара ЯРОША вразив новенькими дитячими майданчиками, ошатними ігровими та спальними кімнатами, а ще спеціальною «малюковою» сантехнікою. У дитсадочку виховують 40 дітей, у школі – 104 учні.

До Зміївського ліцею №1 ми потрапили саме під час грандіозного ремонту – підготовка до нового навчального року триває повним ходом. Як розповіла Лідія ДУДАРЄВА, директор навчального закладу, який є опорним в освітньому окрузі району (округ – це свого роду об’єднання шкіл з метою надання дітям, незалежно від їх місця проживання, якісних освітніх послуг) , тут навчається 907 учнів.

У цьому році Харківська обласна рада виділила три з половиною мільйони гривень на придбання технічного обладнання та меблів для ліцею. Тепер тут є сучасні мультимедійні дошки, планшети, плазмовий екран. Найближчим часом планується замінити всі вікна на сучасні металопластикові.

Після ліцею рушаємо на красень-стадіон «Авангард» Зміївської ДЮСШ. На оновлений ( а саме таким він стане після реконструкції) об’єкт чекають майже дві тисячі дітей, наразі його готовність складає близько 60 відсотків.

Самі собі інвестори

Створити робочі місця, розвивати хай невеликий, але ефективний бізнес, приваблювати туристів – громаді Соколового все вдається. Загалом на території Соколівської сільради проживає півтори тисячі чоловік. Тут працює п’ять підприємств, які займаються, зокрема, переробкою молока та реалізацією хлібобулочних виробів. Є три фермерських господарства.

Ми завітали до місцевого виробника, приватного підприємця Ігоря ТЕРЕЩЕНКА. Він працює з 2000 року, створив робоче місце для 15 чоловік.

Продуктивність малого підприємства – 10 тонн олії на добу. У цьому році Ігор розпочав реконструкцію своєї олійниці, вартість робіт складає 10 мільйонів гривень. Після реконструкції продуктивність складатиме вже 50 тонн олії на добу.

Розвивають у районі і зелений туризм. Завершальним «акордом» нашого перебування у гостинному Зміївському районі стали відвідини бази відпочинку «Соколове». Тут підприємець Ігор Христофоров із родиною створив справжній маленький рай на березі тихоплинної річки.

Сюди можна приїхати з усією родиною в «Тур вихідного дня». Чисте повітря соснового лісу, затишні будиночки для проживання, смачна домашня кухня, цілюща лазня, риболовля, уроки верхової їзди – чи не найкращий відпочинок для тих, хто «запрацювався»і втомився від стресів міського життя.

А малюки будуть просто у захопленні від спілкування з курочками, поросятами, кізками і навіть слухняним віслючком.

Меіра ЕЛІШЕВІ



http://media.sumy.ua/sekreti-uspishnoi-gromadi.html





 
Категорія: Аналітика | Переглядів: 514 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: