Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Квітень » 21 » Сумські ТОПи оновлено: попереду – волонтерська сотня!
16:59
Сумські ТОПи оновлено: попереду – волонтерська сотня!
15 квітня у Сумському прес-клубі відбулася прес-конференція, на якій говорили про подію нову й традиційну –  вже вдев’яте газета «Панорама» ініціює проект «ТОП 50», аби підвести підсумки минулого року. 

Основною метою заходу стала презентація журналу «Рейтинг-2014». Він складається з кількох розділів, присвяченим певним категоріям людей, які внесли свій вклад у розвиток нашого міста та області, – нагадала Юлія Левківська.

Волонтерська сотня, або ТОП-100,  Зелена, Золота, Економічна та Спортивна десятки – ось номінації, в яких відзначалися жителі Сумщини. Окрім того, експерти, як заведено, обрали Людину року. Нею став Олексій Харченко, сум᾽янин, нахімовець, який не зрадив присязі та гордо співав гімн України під час підняття прапора окупантів над своїм навчальним закладом у Криму. З Олексієм зв᾽язалися скайпом  і він декілька хвилин поговорив із журналістами. 

«Це був важкий рік, важкі події, які поділили моє життя на «до» та «після». Раніше я планував спокійну кар’єру, думав просто пливти за течією, створювати родину, жити, як усі. Тепер я багато чого розумію. Тепер мислю масштабніше. Ми маємо і можемо створити не лише власне життя, а й власну державу». 

Також хлопець поділився з сумськими медійниками деякими власними досягненнями. Зокрема, Олексія нагородили найвищою на українському флоті нагородою – «За заслуги» і достроково прийняли до Союзу офіцерів України. Але найбільшою перемогою та щастям для Олексія стало недавнє весілля з коханою дівчиною, яка поїхала за ним з окупованого Криму до Одеси. 

На запитання журналістів про мотиви того легендарного виконання гімну курсант відповів, що тоді вони навіть не розуміли, якими будуть наслідки того. Просто хотіли показати, що не всі зрадили Батьківщину. Що залишилися ті, хто вірний присязі. 

Після закінчення онлайн-розмови з Олексієм журналісти «Панорами» докладніше розповіли про кожну з категорій проекту.

Тетяна Рєпіна, модератор Золотої десятки розповіла, за якими критеріями обиралися цьогорічні учасники та пояснювала специфіку культурних заходів у 2014-му. «Майже всі культурні події минулого року були волонтерськими, тобто корисними для армії та держави і приємними для глядачів. Загалом цього року була актуальною дискусія про доцільність проведення різноманітних культурно-розважальних заходів за умов складної ситуації в країні. Але більшість згоджується:  ці заходи можуть і навіть мають бути, адже вони дають змогу людям оновити свій духовний, моральний і психологічний стан. 

Особливістю нинішньої Золотої десятки стало те, що двох з її членів – Олександра Рибчинського та Олени Ластовецької – вже немає в живих, – сказала Тетяна, – але ми високо цінимо їх вклад у розвиток культури нашого міста».

Зелену десятку курувала Юлія Ярошенко. У дану номінацію потрапили молоді люди від 9 до 25 років, які вже встигли принести певну славу нашому місту та самі прославитися в ньому. Тут є і композитори, і спортсмени, і волонтери...

За словами модератора, «з цими людьми дуже цікаво та просто працювати, адже вони такі молоді, повні сили, енергії, такі квітучі та креативні. Інколи серед них трапляються дійсно зрілі особистості, які прагнуть покращити життя іншим. Так наприклад Сніжана Іванова була ініціатором проведення дитячих свят для дітей з обмеженими можливостями. Гідний вчинок для 18-річної дівчини, чи не так?»

Щодо Економічної десятки, то автори проекту зізналися, що обирати її було складно, адже у зв’язку з війною на сході на регіональну економіку звертається мало уваги. Проте дещо все ж робиться, і часом – досить  суттєве. 

З точки зору інвесторів вкладати кошти в нашу область не вигідно та навіть небезпечно, говорить журналіст «Панорами» Володимир Пошва, бо вона потенційно може бути втягнутою у війну. Отож, потрібні люди, які б своїм гідним прикладом показали загалу, що інвестувати гроші в наш регіон можна і необхідно. Саме з таких людей і складається названа десятка. 

Модератор спортивної десятки Олександр Грінка наголосив на загальній необхідності проведення таких проектів. «А щодо спорту, – сказав він, – то нашими номінантами є й так би мовити українські та світові спортивні бренди, як то сестри Семеренко, а також молоде покоління, надія українського спорту. І особисто я вважаю, що дуже скоро про них заговорить увесь спортивний світ».

Наприкінці зустрічі організатори поділилися бажаннями розширити даний проект, адже гідних, цікавих людей в нашому краї дуже багато, і громадськість повинна про них знати та гідно оцінювати їх діяльність. 

Ангеліна КОВАНДА
Категорія: Новини | Переглядів: 420 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: