Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Січень » 30 » Як отримати можливість системної безкоштовної правої допомоги малозабезпеченим сільським мешканцям?
22:40
Як отримати можливість системної безкоштовної правої допомоги малозабезпеченим сільським мешканцям?
30 січня у Сумському прес-клубі йшлося про перспективи та завдання проекту обласного об’єднання громадян «Усвідомлений вибір народу».

Малозабезпечені мешканці невеликих міст, сіл Лебединського району отримають більшу можливість безкоштовно захистити свої права. Це передбачає проект «Спільна діяльність Сумського громадського центру правової інформації та консультації (далі СГ ЦПіК) та сільських рад Лебединського району в наданні первинної безоплатної правової допомоги сільському населенню, розбудові системи сільських правових консультантів (параюристів), навчання сільських голів організації конкурсів на надання кваліфікованої первинної правової допомоги сільському населенню», що буде впроваджуватися організацією за фінансової підтримки МФ «Відродження». Про початок його реалізації повідомила голова Ради обласного об’єднання громадян «Усвідомлений вибір народу» Світлана Дронік.

Сільські громади однозначно потребують цілісної системи первинної безоплатної правової допомоги, яка ще знаходиться на стадії розбудови. Є нормативно-законодавча база, держава визначила відповідальних за впровадження закону в дію, але фінансових ресурсів на виконання наданих повноважень органам місцевого самоврядування не надала. Була і залишилася проблема оплати послуг юристів, які надаватимуть первинну безоплатну правову допомогу сільським жителям. Громадські Центри, що діють за підтримки МФ «Відродження», наразі є єдиними реальними надавачами безоплатних юридичних послуг населенню віддалених сіл. Тому спільна взаємодія Центрів із сільськими радами є запорукою створення необхідних передумов для організації стабільної роботи з надання первинної безоплатної правової допомоги у сільських громадах.

Центр уже має досвід надання безоплатної правової допомоги населенню сіл Лебединського району. У приміщенні сільських рад працівники Центру відповіли на зустрічах як на колективні, так і на індивідуальні запитання. Учасники отримали безоплатно на електронних носіях буклети з первинної правової допомоги від МФ «Відродження», підручники з правової допомоги жителям сіл. Із більш складними справами мешканці сільських громад зверталися до офісу Центру в Сумах. Нинішній проект, який, по суті, є продовженням попереднього, надасть змогу ще 12 місяців 2014 року надавати безоплатну первинну правову допомогу в сільських громадах Лебединського району та розповсюдити здобутий досвід на інші райони Сумської області.

Крім цього, Центр розширить свою діяльність, наголосила Світлана Дронік. Серед нових заходів передбачено у березні провести в м. Лебедин «круглий стіл» із головами сільських рад Лебединщини. На ньому буде презентовано посібник для сільських параюристів і комплект проекту програми безоплатної первинної правової допомоги сільському населенню. Буде також здійснено консультацію щодо проведення конкурсу серед юридичних осіб приватного права на надання первинної правової допомоги населенню.

Громадський Центр із правової інформації та консультацій згодом візьме участь в об’явлених сільськими радами конкурсах на надання правової допомоги сільському населенню за кошти сільських бюджетів. А у квітні розпочнеться навчання в м. Лебедин 23 параюристів із основ безоплатної первинної правової допомоги населенню. Навчання продовжиться до жовтня, разом це складе 7 занять. У жовтні пройде фахова майстерня з параюристами у форматі запитання-відповіді, будуть видані сертифікати параюриста. У підсумку з кожним укладуть угоду на 2014- 2015 роки про співробітництву з Центром у питаннях діяльності в системі первинної безоплатної правової допомоги.

У листопаді відбудеться захід із райдержадміністрацією та сільськими головами з підведення підсумків роботи Центру. «У 2015 році маємо надію працювати спільно з сільськими радами Лебединського району в системі надання первинної безоплатної правової допомоги населенню сільських громад на основі перемоги в конкурсах, – сказала Світлана Дронік. – Фінансування послуг юристів Центру будуть здійснювати сільські ради з сільських бюджетів».

Найцікавіші моменти роботи Центру розміщуються на сайті www.pravodlatebe.sumy.ua.
Категорія: Новини | Переглядів: 506 | | Теги: Світлана Дронік | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: